U posljednje vrijeme sve se više priča o štetnom učinka glutena, pa su dijete bez glutena sve češća pojava. Skrećemo vam pažnju na zdravstvene probleme koji se mogu javiti ukoliko ga u potpunosti isključite iz prehrane.
Gluten je prirodni protein koji ulazi u sastav zrna pšenice i zahvaljujući kojem tijesto raste i zadržava svoj oblik. Iako su pojedini ljudi alergični na gluten, većina ga dobro podnosi. Evo nekih mana dijete bez glutena:
Izbjegavajući gluten, isključit ćete brojne nutrijente iz svoje prehrane
Neke od žitarica poput pšenice ili raži vrlo su korisne za organizam a, ako ih isključite iz prehrane, vaše tijelo će ostati i bez dragocjenih vlakana, što može izazvati probleme s probavom.
Isključivanje glutena iz prehrane može dovesti do debljanja
Ako ste jedna od osoba koja ne može odoljeti tome da u supermarketu posegne za nekim od proizvoda bez glutena, imamo loše vijesti za vas. Takva hrana obično je krcata mastima i šećerom, a debljina povećava šanse za dobivanje dijabetesa i srčanih bolesti. Zato izbjegavajte ovu opciju i držite se zdravijih alternativa.
Gubit ćete vitamin B izuzetno brzo
Žitarice obiluju vitaminima grupe B, a oni su neophodni za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, održavanje imuniteta i zdravlja živčanog sustava, reguliranje metabolizma i rast kose, i noktiju.
Vaše tijelo neće dobivati dovoljno folne kiseline
Folna kiselina zaslužna je za jako tijelo i sveukupno dobro zdravlje. Zbog toga nikada nemojte gluten isključivati iz prehrane, osim ako nemate alergiju.
Dijeta bez glutena izuzetno je komplicirana
Time ste sebi ograničili mjesta gdje možete jesti, a u gradu nećete uvijek biti u mogućnosti naći proizvod koji ne sadrži gluten. Ukratko – morate stalno biti na oprezu i voditi računa. Također, spremanje hrane bez glutena dosta stoji i oduzet će vam dosta vremena.