Pojam intuitivne prehrane nije nov, ali se posljednjih mjeseci ponovno spominje. Najviše na profilima raznih fit influencerica kad odgovaraju na pitanja o dijetalnoj prehrani, i to najčešće u kontekstu razbijanja vlastitih loših osjećaja prema vlastitome tijelu i povezivanja hrane s osjećajem krivnje.
Koncept se ukratko svodi na to da nema “dobre” ili “loše” hrane, i da se nikad ne morate osjećati krivima zbog uživanja u sladoledu u vrućem ljetnom danu ili kriške torte na obiteljskom okupljanju. “Ljudi su umorni od osjećaja rata s vlastitim tijelima”, kaže Evelyn Tribole, koautorica knjige “Intuitivno jedenje”, pristup od 10 principa koji uključuje kako obratiti pažnju na signale gladi i sitosti, kako odbaciti mentalitet prehrane i pravila o hrani te usvojiti tjelesno pozitivna ponašanja, poput vježbanja i jedenja hrane zbog koje se osjećate dobro.
Samo oko 20 posto žena osjeća se “vrlo” ili “izuzetno” zadovoljno svojom težinom, a s obzirom na to da su razne dijete uvijek u trendu, a istovremeno je pretilost u povećanju u svim državama, čini se da ograničavanje hrane ne djeluje.
Intuitivno jedenje odvaja ideju “zdrave težine” od cjelokupnog zdravlja. Istraživanje otkriva da ljudi koji imaju četiri navike – redovito se bave tjelesnom aktivnošću, jedu najmanje pet voća i povrća dnevno, ne puše i umjereno konzumiraju alkohol – imaju slične stope smrtnosti, bez obzira na to koliko teže, kako kaže Kristen Murray, registrirana dijetetičarka u Clevelandu u državi Ohio, koja se bavi intuitivnom prehranom. Za razliku od dijete, koja se obično ograničava i pokušava nadvladati instinkte našeg tijela, intuitivno jedenje odnosi se na samilost i povjerenje u naša tijela, tvrdi.
Kako funkcionira intuivna prehrana?
Kad se iz glave makne pravilo da postoji “dobra” i “loša” hrana, prekomjerna prehrana gubi privlačnost, i to jednostavno zato što više nije “zabranjena”. Tako se dogodi da nas hranjiva hrana (proteini, cjelovite žitarice, povrće) zadovoljava i čini njihovo tijelo boljim. Više od 100 studija pokazuje da intuitivno jedenje nudi mnoštvo zdravstvenih blagodati, a osobe koje su postigle visoku ocjenu na skali intuitivne prehrane imali su veće tjelesno i životno zadovoljstvo te bolje vještine snalaženja. Suprotno tome, ljudi s lošim rezultatima prijavili su više simptoma poremećaja prehrane i manje zadovoljstva svojim tijelom.
Ono što je potrebno pokušati napraviti je jesti samo kad osjetite glad. Mnogi od nas navikli su potiskivati poruke svog tijela i jesti jer je “za to vrijeme”. Povežite se s tijelom i pitajte se jedete li samo da biste ispraznili tanjur ili jer istinski uživate u svakom preostalom zalogaju. Naravno, važan faktor je i taj da si dopuštate uživati u raznovrsnoj hrani – bez krivnje. To će vam dugoročno omogućiti da ne jedete poskrivećki krišku torte više, da ne sanjate o pomfritu i sladoledu…
Intuitivni pristup prehrani ne može biti prirodniji, ali možda će trebati vremena i strpljenja da se u potpunosti iskoristite. Bebe se rađaju znajući da jedu kad su gladne i zaustave se kad se napune – ali naša kultura narušava te znakove. Upravo je zato i nerealno očekivati da ćete preko noći napustiti ideale težine i prihvatiti vlastito tijelo, unatoč okolini. Ali ako uspijete, u popodnevnoj šetnji prije ćete uzeti pauzu da biste razbistrili glavu i ponovno pokrenuli energiju umjesto da razmišljate koliko ste kalorija sagorjeli.