Uskoro nam stiže proljeće, te i naše tijelo trebamo pripremiti za tople dane. Ovo je odlično vrijeme za eliminaciju toksina koji su se nakupili tijekom zime. Detoksikacija je postala takoreći brend, ali morate povesti računa o tome kako pravilno očistiti svoj organizam.
Detoksikacija ili čišćenje organizma od toksina pomaže nam da vratimo energiju, uklonimo pospanost i umor, te uspostavimo ponovno ravnotežu. Organizam je opterećen probavom nezdrave i teške hrane te mu treba pomoći uspostaviti ravnotežu.
Nepravilan rad organizma, naime, može uzrokovati mnoge tegobe, a kako bi ih bilo što manje, potrebno je s vremena na vrijeme napraviti detoksikaciju organizma. Otkrivamo vam 15 najboljih namirnica za proljetnu detoksikaciju.
Koje su to namirnice, pogledajte na sljedećim stranicama…
1. Avokado
Možda nije namirnica na koju smo navikli, i malo ga je teže pronaći u supermarketima, ali ova namirnica je odličan čistač organizma. Pun je antioksidansa i gotovo u trenu čisti organizam tako što izbacuje toksine iz njega.
2. Brusnica
Brusnice se posebno preporučuju osobama koje imaju često problema s urinarnim infekcijama, a osim toga, također uspješno čiste toksine iz organizma. Kako imaju antibakterijsko djelovanje, lako uklanjaju sve nataložene otrove.
3. Jagode
Jagode spadaju u voća najbogatija vitaminom C, što pomaže ne samo u detoksikaciji, nego i u savladavanju proljetnog umora. Jedna šalica ovog šumskog voća sadrži samo 45 kalorija, pa slobodno možete uživati u svojoj omiljenoj namirnici bez bojazni od debljanja. Ista količina jagoda sadrži i 210 miligrama kalija koji, između ostalog, poboljšava normalno funkcioniranje živčanog sustava.
4. Grejp
Ovo voće je jako bogato vitaminima i pomaže pri čišćenju probavnog sustava, te sprječava pojavu kamenca u bubrezima. Također, ima malo šećera i kalorija, što ga čini odličnom namirnicom za one koji su na dijeti.
5. Kupus
Ovaj prirodni diuretik pomaže da izbacite višak vode iz organizma. Sam kupus sastoji se od 92 posto vode, a kalorije ćete sagorjeti i ako samo žvačete ovo zdravo povrće. Ovo povrće sadrži sumpor, koji je važan za izbacivanje kemikalija iz organizma. Također, kupus je bogat vlaknima, mineralima, i vitaminima C, K, E i A.
6. Šparoge
Šparoge su pravo proljetno povrće, a prepoznatljivu zelenu boju duguju klorofilu, poznatom “čistaču” jetre i krvi. Također, ova namirnica bogata je folnom kiselinom koja utječe na normalan rast tkiva za vrijeme trudnoće. Također, bogate su vitaminom C i kalijem, koji u kombinaciji s aminokiselinom argininom i niskom razinom natrija čini šparogu prirodnim diuretikom. Zahvaljujući selenu i cinku koje sadrži u obilnim količinama, šparoge su nezaobilazne u detoks dijeti koju je poželjno držati na kraju zime. Energetska vrijednost šparoga je vrlo mala, što ovo povrće rangira visoko na listi poželjnih namirnica za skidanje suvišnih kilograma.
7. Brokula
Ova namirnica bogata je antioksidansima koji čiste organizam. Također, obiluje enzimima koji pomažu vašem probavnom traktu da bolje funkcionira. Sirova brokula je najbolja, jer takva ima najviše hranjivih tvari.
8. Voda
Obična voda “ispire” bubrege i jetru, te hidratizira organizam. Popijte nekoliko čaša vode ujutro, tijekom dana, prije svakog obroka, i naravno, za vrijeme i nakon treninga.
9. Čaj
Čaj pomaže vašem organizmu da se riješi toksina. Potražite posebne vrste čajeva za detoksikaciju s kombinacijom bilja za čišćenje organizma. Takvi čajevi ne sadrže kofein.
10. Limun
Limun je odlična namirnica koju bi trebalo konzumirati kroz godinu, a posebno u periodu detoksikacije. Odličan je izbor za sokove i salate, jer sadrži vitamine i antioksidanse. Limun štiti jetru i oslobađa tijelo od štetnih naslaga, te njegovim svakodnevnim konzumiranjem možete značajno poboljšati svoje zdravlje.
11. Sok od rajčica
Rajčica sadrži klorin i sumpor, koji potpomažu rad jetre i bubrega, zbog čega je jedna od najboljih namirnica za detoksikaciju. Uz sok od rajčica, probava će biti olakšana i lakše ćete uspostaviti normalan rad probavnog sustava. Redovita konzumacija soka od rajčica pospješit će hidrataciju organizma, a vlakna, kojih u soku ima puno, pružaju osjećaj sitosti, što će pomoći ako ste na dijeti. Također, opskrbljuje organizam svim hranjivim sastojcima, pa osigurava da se svi metabolički procesi u organizmu odvijaju kako treba.
12. Češnjak
Ova supernamirnica preporučuje se ako organizam želite osloboditi toksina, smanjiti kolesterol u krvi, spriječiti srčanožilne bolesti i riješiti se stresa.Pun je sumpora (kao i kupus). Odličan je i kao antibiotik.
13. Artičoka
Kalorijska vrijednost artičoka je minimalna, kao i sadržaj masnoća, i riječ je o pravoj riznici vitamina, minerala i fitokemikalija. Kao prijatelj jetre, artičoka osigurava vitamin C i kalij, i gotovo sve druge vitamine i minerale u manjim količinama. Artičoka, naime, sadrži inulin, neprobavljivi ugljikohidrat, koji ima blago laksativno djelovanje i pomaže kod zatvora. Zdravlje jetre u vezi je s redovitim pražnjenjem crijeva, a u periodima zatvora veće je opterećenje na jetru.
14. Špinat
Špinat je dostupan tijekom cijele godine, a proljeće je idealno vrijeme za uživanje u ovom povrću, jer mladi špinat, za razliku od običnog, ima slađi ukus i manje je žilav. Mladi špinat je vrijedan izvor vitamina C i kalija, kao i folne kiseline i željeza. Zelenu boju duguje klorofilu, koji je izuzetno bitan u detoksikaciji, jer se tradicionalno smatra “čistačem” jetre i krvi. Također, špinat obiluje vitaminom K koji, između ostalog, povoljno utječe na kosti. Dodatna prednost špinata je niskokaloričnost, jer u 100 grama ima tek oko 25 kalorija, pa ga slobodno možete jesti u većim količinama.
15. Celer
Celer možete jesti u neograničenim količinama, čak i ako ste na dijeti, jer se u 100 grama celera nalazi samo 14 kalorija, a zbog svog vlaknastog sastava idealan je za probavu.
Juha od celera preporučuje se svim osobama koje žele za svega nekoliko dana izbaciti iz organizma toksine i pesticide koji su kroz hranu uneseni u organizam. Detoksikacija celerom traje samo tjedan dana, a juha koja se priprema u tu svrhu treba sadržavati još nekoliko poželjnih namirnica kao što su luk, mrkva i muškatni oraščić.
Juha se priprema na sljedeći način: Jednu glavicu luka treba popržiti na vrlo malo ulja. Celer naribati, pa dodati na rumeni luk i preliti litrom i pol vode. Dodati jednu naribanu mrkvu, muškatni oraščić i vrlo malo soli i papra. Kuhati samo dok celer ne omekša.