3 proljetne juhe koje će vam osigurati lijepu kožu i unos elektrolita

by | 2 travnja, 2025
Proljetne juhe

Ako trebamo odabrati godišnje doba kada smo baš inspirirani kuhanjem i laganom prehranom, onda je to proljeće. Obilje povrća i voća koje nam donosi vrijeme buđenja i cvjetanja prirodno nas navodi na pripremanje laganih, hranjivih i ukusnih obroka.

Ako smo se vratile redovitim treninzima i radimo na svojim ciljevima, nekako ćemo osjetiti i promjenu u apetitu. Više nam se ne jede ne samo teška nego i suha hrana. Tražimo načine kako da budemo site, a opet da tijelu pružimo sve što mu je potrebno. Osim toga, konačno možemo reći zbogom suhom zraku i hladnoći, što je posebno osjetila naša koža. Iz tog razloga važno je više pažnje posvetiti hidraciji te uzimanju vitamina i minerala koji će pomoći u osvježavanju kože “iznutra”. Zato nema bolje self-care rutine ovoga mjeseca od proljetnih juha za hidraciju koje ćemo obožavati.

Praktički, ovisno o sastojcima i izbalansiranosti, juha može biti i kompletan obrok. Kroz idućih nekoliko recepata inspirirajte se za kreativnost u kuhinji bez puno truda, vremena i kompliciranja. Imajte na umu da se ne morate striktno držati predloženih sastojaka. Dodajte povrće koje imate, piletinu ili puretinu zamijenite tofuom ili kuhanom ribom, a za dozu složenih ugljikohidrata u juhu uvijek možete ubaciti malo kuhane kvinoje, ječma, tjestenine ili prosa. 

Proljetne juhe za hidrataciju

Bistra proljetna juha od mladog povrća 

Ako vam se jede baš nešto lagano, hranjivo i s puno tekućine jer osjećate da vam treba pojačana hidracija “iznutra”, slijedite ovaj recept. Trebat će vam jedan mladi krumpir i nekoliko mladih mrkvica, mladi luk, pola poriluka i tikvice.

Mrkvu, mladi luk, poriluk i krumpir narežite na kolutove, a tikvicu na kockice. Dodajte i češanj-dva češnjaka te ga nasjeckajte. U loncu zagrijte malo maslinovog ulja pa pirjajte češnjak, mladi luk, poriluk i mrkvu oko pet minuta. Potom zalijte povrće s litrom i pol povrtnog temeljca, a možete odabrati domaći ili kupovni. Umjesto temeljca, ulijte vodu. Kad juha zakuha, smanjite temperaturu i kuhajte do 15 minuta. Vilicom provjerite je li krumpir kuhan, a svakako ne želite da povrće izgubi svoju hrskavost. Nakon toga, dodajte još šalicu graška i tikvicu te kuhajte oko sedam minuta. Začinite paprom i solju, a ako volite kurkumu, dodajte malo i nje kako biste u kombinaciji s crnim paprom izvukli njihov maksimum za organizam.

U juhu slobodno dodate kockice pečene piletine ili puretine te kuhanu kvinoju. Ova bistra juha od mladog povrća obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima, a unos mrkve pripremit će kožu za sunčane dane. 

Juha od šparoga sa zelenom lećom 

Zelenu leću ubrajamo u mahunarke, ali i povrće. Nerijetko nam se dogodi da prođu dani, a da nismo pojeli nijednu mahunarku. Osim vlakana i složenih ugljikohidrata, mahunarke nam daju proteine.

Ako ste vidjele tjesteninu od leće i pogledale na nutritivnu tablicu, mogle ste se iznenaditi količinom proteina. Proteini su nam od velike važnosti za popravak kose, kože, noktiju, ali i za imunitet. Računamo ih iz biljnih i životinjskih izvora.

Pročitajte: Što trebate jesti da biste izbjegli proljetni umor

Evo prilike da ubacite leću u juhu koja će vam pružiti ono najbolje: spoj hidracije i materijala za regeneraciju tijela izvana i iznutra.

Pripremite pola kile opranih šparoga narezanih na komade. Nasjeckajte jedan češanj češnjaka i pola glavice crvenog luka. Na žlici maslinovog ulja u loncu pirjajte luk i češnjak, a zatim dodajte narezane šparoge, šalicu zelene leće i četiri šalice povrtnog temeljca ili vode. Kuhajte juhu oko pola sata na srednje jakoj temperaturi. Do tada bi leća trebala biti kuhana. Prije posluživanja popaprite, posolite i dodajte malo limunovog soka.

Ako vas muči nakupljanje viška vode, šparoge će zahvaljujući kaliju odraditi posao. Možete juhu posipati i s malo svježeg peršina, koji je jednako tako bogat kalijem. Osim toga, kalij je jedan od elektrolita, a bez njih nema ni hidracije. Na to obratite pažnju posebno ako ste fizički vrlo aktivne i puno se znojite tijekom svoje omiljene kardio aktivnosti. 

Proljetna juha od slanutka, mente i batata

Još jedna vrlo hranjiva mahunarka jest slanutak. Slobodno koristite onaj iz konzerve, osim ako nemate puno vremena na raspolaganju za kuhanje suhog slanutka. Osim vlakana i proteina, slanutak sadrži čak dva ključna minerala, magnezij i kalij, koji su inače i dio izotoničnih napitaka za hidraciju.

Pročitajte: “Pet recepata za hranjive proljetne juhe koje pripremamo ovih dana

Dodajemo batat bogat beta-karotenom, ključnim sastojkom za kožu, pogotovo ako planirate češće boravke na suncu. Na maslinovom ulju pirjajte kockice batata oko pet minuta, a potom dodajte šalicu slanutka iz konzerve, pola šalice kokosove vode bogate elektrolitima, pola šalice povrtnog temeljca ili vodu i kuhajte oko 15 minuta dok batat ne omekša.

Iako ovu juhu možete i ovako jesti uz dodane začine, slobodno napravite i kremastu verziju tako da ju izblendate u blenderu ili štapnim mikserom. Dodajte još sol, papar, limunov sok i žlicu, dvije svježe nasjeckane mente.

Upozoravamo da bi ova juha mogla završiti i na vašem Instagram storyju jer spaja egzotiku i jednostavnost. 

Foto: Canva, Pexels