
Kako izračunati svoj indeks tjelesne mase i koliko je zapravo važan
Indeks tjelesne mase, poznatiji kao ITM ili BMI (body mass index), desetljećima se koristi kao standardizirana metoda za procjenu odnosa tjelesne t...
Ako trebamo odabrati godišnje doba kada smo baš inspirirani kuhanjem i laganom prehranom, onda je to proljeće. Obilje povrća i voća koje nam donosi vrijeme buđenja i cvjetanja prirodno nas navodi na pripremanje laganih, hranjivih i ukusnih obroka.
Ako smo se vratile redovitim treninzima i radimo na svojim ciljevima, nekako ćemo osjetiti i promjenu u apetitu. Više nam se ne jede ne samo teška nego i suha hrana. Tražimo načine kako da budemo site, a opet da tijelu pružimo sve što mu je potrebno. Osim toga, konačno možemo reći zbogom suhom zraku i hladnoći, što je posebno osjetila naša koža. Iz tog razloga važno je više pažnje posvetiti hidraciji te uzimanju vitamina i minerala koji će pomoći u osvježavanju kože “iznutra”. Zato nema bolje self-care rutine ovoga mjeseca od proljetnih juha za hidraciju koje ćemo obožavati.
Praktički, ovisno o sastojcima i izbalansiranosti, juha može biti i kompletan obrok. Kroz idućih nekoliko recepata inspirirajte se za kreativnost u kuhinji bez puno truda, vremena i kompliciranja. Imajte na umu da se ne morate striktno držati predloženih sastojaka. Dodajte povrće koje imate, piletinu ili puretinu zamijenite tofuom ili kuhanom ribom, a za dozu složenih ugljikohidrata u juhu uvijek možete ubaciti malo kuhane kvinoje, ječma, tjestenine ili prosa.
Ako vam se jede baš nešto lagano, hranjivo i s puno tekućine jer osjećate da vam treba pojačana hidracija “iznutra”, slijedite ovaj recept. Trebat će vam jedan mladi krumpir i nekoliko mladih mrkvica, mladi luk, pola poriluka i tikvice.
Mrkvu, mladi luk, poriluk i krumpir narežite na kolutove, a tikvicu na kockice. Dodajte i češanj-dva češnjaka te ga nasjeckajte. U loncu zagrijte malo maslinovog ulja pa pirjajte češnjak, mladi luk, poriluk i mrkvu oko pet minuta. Potom zalijte povrće s litrom i pol povrtnog temeljca, a možete odabrati domaći ili kupovni. Umjesto temeljca, ulijte vodu. Kad juha zakuha, smanjite temperaturu i kuhajte do 15 minuta. Vilicom provjerite je li krumpir kuhan, a svakako ne želite da povrće izgubi svoju hrskavost. Nakon toga, dodajte još šalicu graška i tikvicu te kuhajte oko sedam minuta. Začinite paprom i solju, a ako volite kurkumu, dodajte malo i nje kako biste u kombinaciji s crnim paprom izvukli njihov maksimum za organizam.
U juhu slobodno dodate kockice pečene piletine ili puretine te kuhanu kvinoju. Ova bistra juha od mladog povrća obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima, a unos mrkve pripremit će kožu za sunčane dane.
Zelenu leću ubrajamo u mahunarke, ali i povrće. Nerijetko nam se dogodi da prođu dani, a da nismo pojeli nijednu mahunarku. Osim vlakana i složenih ugljikohidrata, mahunarke nam daju proteine.
Ako ste vidjele tjesteninu od leće i pogledale na nutritivnu tablicu, mogle ste se iznenaditi količinom proteina. Proteini su nam od velike važnosti za popravak kose, kože, noktiju, ali i za imunitet. Računamo ih iz biljnih i životinjskih izvora.
Evo prilike da ubacite leću u juhu koja će vam pružiti ono najbolje: spoj hidracije i materijala za regeneraciju tijela izvana i iznutra.
Pripremite pola kile opranih šparoga narezanih na komade. Nasjeckajte jedan češanj češnjaka i pola glavice crvenog luka. Na žlici maslinovog ulja u loncu pirjajte luk i češnjak, a zatim dodajte narezane šparoge, šalicu zelene leće i četiri šalice povrtnog temeljca ili vode. Kuhajte juhu oko pola sata na srednje jakoj temperaturi. Do tada bi leća trebala biti kuhana. Prije posluživanja popaprite, posolite i dodajte malo limunovog soka.
Ako vas muči nakupljanje viška vode, šparoge će zahvaljujući kaliju odraditi posao. Možete juhu posipati i s malo svježeg peršina, koji je jednako tako bogat kalijem. Osim toga, kalij je jedan od elektrolita, a bez njih nema ni hidracije. Na to obratite pažnju posebno ako ste fizički vrlo aktivne i puno se znojite tijekom svoje omiljene kardio aktivnosti.
Još jedna vrlo hranjiva mahunarka jest slanutak. Slobodno koristite onaj iz konzerve, osim ako nemate puno vremena na raspolaganju za kuhanje suhog slanutka. Osim vlakana i proteina, slanutak sadrži čak dva ključna minerala, magnezij i kalij, koji su inače i dio izotoničnih napitaka za hidraciju.
Dodajemo batat bogat beta-karotenom, ključnim sastojkom za kožu, pogotovo ako planirate češće boravke na suncu. Na maslinovom ulju pirjajte kockice batata oko pet minuta, a potom dodajte šalicu slanutka iz konzerve, pola šalice kokosove vode bogate elektrolitima, pola šalice povrtnog temeljca ili vodu i kuhajte oko 15 minuta dok batat ne omekša.
Iako ovu juhu možete i ovako jesti uz dodane začine, slobodno napravite i kremastu verziju tako da ju izblendate u blenderu ili štapnim mikserom. Dodajte još sol, papar, limunov sok i žlicu, dvije svježe nasjeckane mente.
Upozoravamo da bi ova juha mogla završiti i na vašem Instagram storyju jer spaja egzotiku i jednostavnost.
Foto: Canva, Pexels
Zrinka Babić je magistra sociologije i nutricionistica. Svoje je novinarske vještine “brusila” kroz razne strukture novinarstva, od televizije, radija do portala, pa tako za Kreni Zdravo (Nova TV) piše članke o zdravoj prehrani, novinarka je u Informatičnom Centru Zaprešić, a prije toga je koordinirala i pisala za Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu (Zagreb) te je obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika na Televiziji Zapad, Zaprešić. U slobodno vrijeme, osim što se kontinuirano educira i stječe diplome, voli dizajn interijera, fitness i dobre knjige.