Recepti za proljetne uskrsne deserte bez dodanog šećera

by | 15 travnja, 2025
Proljetni uskrsni deserti

Proljeće je savršena prilika za kreativnost, kreiranje novih navika i poboljšanje kvalitete života pa tako i putem prehrane. Motivirani smo duljim sunčanim danima, cvrkutom ptica, rascvjetanim magnolijama i voćkama. Sve je ljepše, šarenije, ali i ukusnije.

Proljeće nam daje i obilje sezonskog povrća i voća. Međutim, proljeće nam donosi i najveći blagdan, Uskrs, kad nekako repriziramo božićnu blagdansku atmosferu, zaboravimo na svoje aktualne ciljeve i ponovno se nađemo u krugu obilja hrane. Posebice je teško odoljeti uskrsnim slasticama. Nema ničega lošega u tome da pojedemo i standardni kolač, no ponekad je izazov zaustaviti se i pridržavati primjerenih količina. Ako je i vama to izazov ili ovoga proljeća želite pomiriti uživanje u slasticama i zdravu prehranu, evo sjajne prilike za inspiraciju kako pripremiti proljetne uskrsne deserte bez dodanog šećera.

Nemojte biti skeptični jer se uistinu možete iznenaditi kako od nutritivno bogatih sastojaka možete kreirati savršeno ukusne slastice od kojih nećete biti naduti, dodatno žudjeti za slatkim ili drastično prekršiti svoje zacrtane ciljeve. Imajte na umu da neke od slastica mogu biti jednako kalorične kao i klasične, no zbog nutritivno bogatih namirnica utjecaj na naš organizam nije isti, a tijelu ćemo dati i ponešto vitamina, minerala i vlakana. 

Uskrsni deserti uz koje ćete uživati u slatkom bez nadutosti i prejedanja

Kolač od mrkve i oraha 

Za ovaj biskvitni kolač uz koji ćete uživati u proljetnoj šalici čaja na balkonu treba vam tek nekoliko sastojaka. Ne brinite se, neće prevladati okus mrkve iako smo već razbili sve predrasude u vezi klasičnog kolača od mrkve.

Najprije ogulite i naribajte mrkvu tako da ispadne količina od dvije šalice. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 °C, a kalup obložite papirom za pečenje.

U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: šalicu zobenog ili bademovog brašna, žličicu cimeta, pola žličice muškatnog oraščića, žličicu praška za pecivo i prstohvat soli. U drugoj zdjeli umutite tri jaja, a potom dodajte žličicu ekstrakta vanilije, jednu četvrtinu šalice kokosovog ulja i trećinu šalice paste od datulja. Ako nemate pastu od datulja, pripremite ju sami tako da pola šalice datulja bez koštica potopite u toplu vodu i ostavite da odstoje 10 minuta. Potom ih ocijedite i ubacite u blender te blendajte do konzistencije paste.

Pročitajte: “Uskršnja jela na veganski način? Imamo 7 recepata koje morate probati”

Sad kada ste posebno pripremili suhe i mokre sastojke, suhe postupno dodajte u mokre te promiješajte. Ovisno o željenoj teksturi, nasjeckajte pola šalice do jedne šalice oraha te ih zajedno s ribanom mrkvom dodajte u smjesu. Prebacite smjesu u kalup, poravnajte i pecite oko pola sata. Najbolje je da pred kraj čačkalicom provjerite je li biskvit dobro pečen. Prije posluživanja pustite da se kolač malo ohladi, a uz to možete poslužiti i grčki jogurt. 

Panna cotta s kokosom i malinama 

Spoj egzotičnog kokosa i domaćih malina bit će desert koji se jedva čeka na uskrsnom stolu. Dobra je vijest ta da uz tek nekoliko sastojaka i malo miješanja možete oduševiti svoje goste i ukućane, dakle, bez puno truda, svi će se dobro zasladiti, i to bez dodanog industrijskog šećera.

Trebat će vam 400 mililitara punomasnog kokosovog mlijeka iz konzerve, 100 mililitara običnog kravljeg mlijeka ili bademovog napitka, oko tri žlice paste od datulje koju možete i sami pripremiti, žličica ekstrakta vanilije, pet grama želatine i dvije žlice vode.

Pastu od datulja pripremite tako da oko deset datulja bez koštica potopite u mlaku vodu na deset minuta. Potom ih ocijedite, ubacite u blender i izblendajte do teksture paste.

Za preljev pripremite 100 grama svježih malina, žlicu limunovog soka i žličicu chia sjemenki.

Sad se bacamo na posao pa najprije u lončiću zagrijte kokosovo i obično mlijeko ili bademov napitak, ali pazite da ne prokuha. U međuvremenu listiće želatine potopite u hladnu vodu na pet minuta i potom ocijedite. Kad se mlijeko zagrijalo, ubacite želatinu i miješajte dok se u potpunosti ne otopi. Tu smjesu procijedite kroz sito kako biste dobili baš onu pravu glatku teksturu panna cotte. Smjesu ulijte u čaše i najbolje je da ih ostavite preko noći u hladnjaku, a ako ih želite poslužiti isti dan, četiri sata u frižideru bit će dovoljna. Prije posluživanja pripremite preljev od maline. U lončiću zagrijte maline i limunov sok, za gušći preljev po želji dodajte chia sjemenke. Ostavite preljev oko deset minuta da se malo zgusne. Prelijte preljev preko panna cotte te dodatno ukrasite svježim malinama i listićima mente. 

Proljetni uskrsni deserti

Uskrsni kuglof

Ako se želite malo držati tradicije ili ne možete zamisliti Uskrs bez kuglofa, postoji i verzija za ukusan recept bez dodanog šećera.

Prije nego što se bacite na pripremu, ako nemate pastu od datulja, tada ju pripremite od jedne šalice datulja bez koštica koje ste prethodno potopili u mlaku vodu na deset minuta, a potom u blenderu izblendali u pastu. Također, prije pripreme zagrijte pećnicu na 180 °C, a kalup za kuglof premažite s malo ulja.

Pročitajte: Ovogodišnji uskršnji tanjur napunite rotkvicama – evo zašto su jako korisne

Sada pripremite mokre sastojke tako da izmiksate tri jaja, a potom dodate pastu od datulja, pola šalice kokosovog ulja, jednu šalicu svježe iscijeđenog narančinog soka te ribanu koricu od jedne naranče. Ubacite i žličicu ekstrakta vanilije.

U zasebnoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: žličicu cimeta, pola žličice muškatnog oraščića, šalicu bademovog i šalicu pšeničnog ili zobenog brašna te prstohvat soli. Miks suhih sastojaka dodavajte postupno u mokre i promiješajte. Na kraju umiješajte pola šalice sitno nasjeckanih oraha ili badema. Pecite kuglof do 40 minuta, a čačkalicom provjerite je li pečena i unutrašnjost kolača. Prije posluživanja pustite kuglof da se malo ohladi, a dodatno posipajte i kokosovo brašno. Odlična kombinacija bit će i preljev od tamne čokoladne, a zatim posipajte mrvice kokosa. 

Muffini

Uskrsni muffini s borovnicama 

Za kraj ovog slatkog putovanja, spas u posljednji tren uvijek mogu biti muffini, a uklopljeni u predivne slatke košarice, posluženi uz šalicu kave, bit će sasvim dovoljni za zasladiti se.

Zagrijte pećnicu na 180 °C te pripremite silikonske kalupe ili običan kalup s umetnutim papirnatim košaricama. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: pola čajne žličice cimeta, prstohvat soli, žličicu praška za pecivo te šalicu i pol integralnog brašna po želji. Možete napraviti i kombinaciju od polovice bijelog i integralnog brašna.

Slijedi priprema mokrih sastojaka u zasebnoj zdjeli. Dvije zrele banane izgnječite vilicom pa ih pomiješajte žličicom ekstrakta vanilije, jednom trećinom šalice kokosovog ulja, s dva jaja i pola šalice običnog kravljeg ili bademovog mlijeka. Također, u smjesu od mokrih sastojaka dodajte neki izvor prirodnog zaslađivača, primjerice, dvije do tri žlice meda ili javorovog sirupa. Možete koristiti i pastu od datulja koju možete pripremiti i sami, a za to bacite oko na prethodne recepte.

Kada ste pripremili posebno mokre i suhe sastojke, vrijeme je da ih pomiješate, a potom u tu smjesu umiješajte pola šalice svježih ili smrznutih borovnica. Ako želite dodatnu hrskavost, ubacite i pola šalice sjeckanih orašastih plodova. Punite kalupe za muffine do dvije trećine, a potom ih pecite do 25 minuta. Čačkalicom provjerite jesu li pečeni. Za brzinsku dekoraciju prije posluživanja posipajte kokosovo brašno ili ih ukrasite čokoladnim jajima od tamne čokolade. 

Foto: Pexels