Kako vožnja biciklom na posao poboljšava mentalno zdravlje?
Vožnja biciklom na posao ima mnoge prednosti, kako za pojedinca tako i za društvo i okolinu, a sada je to potvrdilo i novo istraživanje.Istraži...
Kada prekinete s pušenjem, gotovo istog trenutka vaše zdravlje počinje se poboljšavati. Iako prestajanje nije jednostavno, ako se možete usredotočiti na ove prednosti, sigurno će vam pomoći da ostavite cigarete.
“Sa 4.000 štetnih kemikalija u svakoj cigareti, svaki put kada udahnete dim u pluća, nanosite štetu vašem tijelu, licu, zubima i koži”, tvrdi dr. Peter Selby, klinički direktor programa za ovisnosti i mentalno zdravlje u Torontu.
Promjene koje se događaju u tijelu nakon posljednje cigarete:
Nakon 20 minuta: Vaš krvni tlak i puls će pasti. Temperatura u rukama i nogama vratit će se u normalu.
Nakon osam sati: Ugljični monoksid u krvi padne na normalu. Razina kisika se povećava na normalu.
Nakon 24 do 48 sati: Šansa da dobijete srčani udar se smanjuje. Vaša osjetila okusa i mirisa su pojačana.
Nakon 72 sata: Disanje postaje lakše. Imate više energije.
Nakon dva tjedna: Vaša cirkulacija se poboljšava, i nastavlja se poboljšavati sljedećih 10 tjedana.
Nakon dva do tri mjeseca: Vaša cirkulacija se znatno poboljšala. Pješačenje postaje lakše. Vaše plućne funkcije se povećavaju za čak 30 posto!
Nakon devet mjeseci do godinu dana: Smanjuje se kašalj, umor, problemi sa sinusima i otežano disanje. Pluća su puno otpornija na infekcije. Rizik od srčanih bolesti se smanjuje za pedeset posto u odnosu na osobe koje još uvijek puše.
Nakon tri godine: Rizik od srčanih bolesti i moždanog udara se smanjuje na razinu koju imaju ljudi koji nikada nisu pušili.
Nakon pet godina: Šanse da obolite od raka pluća se smanjuju za gotovo pedeset posto u odnosu na pušače. Rizik od raka usta, grla i jednjaka je također smanjen za pedeset posto.
Nakon deset godina: Šanse da umrete od raka pluća su jednake šansama onih koji nikada nisu zapalili cigaretu. Prekancerozne stanice su zamijenjene. Rizik od raka usta, grla, jednjaka, mokraćnog mehura, bubrega i gušterače se znatno smanjuje.
Izvor: Nezavisne novine