Zdrava prehrana trebala bi biti sastavljena od 20 do 30 posto proteina, 30 do 35 posto masnoća te do 40 posto ugljikohidrata. Takav režim prehrane zadovoljava sve potrebe organizma i opskrbljuje ga s dovoljno energije za fizičke aktivnosti.
Proteini sudjeluju u gotovo svim procesima u našem tijelu, stoga ih moramo unositi u tijelo u dovoljnim količinama. Tijelo treba proteine za izgradnju i regeneraciju mišića, kose i noktiju te sudjeluju u stvaranju hemoglobina koji prenosi kisik u tijelu.
Novija nutricionistička istraživanja govore o važnosti redovite konzumacije namirnica bogatih proteinima za zdrav i kvalitetan način života, a posebno tijekom redukcijskih dijeta.
Većina ljudi počne gubiti višak kilograma kada povećaju unos proteina jer organizmu treba više vremena da ih razgradi, probavi i iskoristi. Jednostavnije rečeno, kada povećamo unos proteina produžuje se osjećaj sitosti, a time spontano dolazi do smanjenog unosa ostale hrane u organizam, posebno ugljikohidrata. Takav efekt se ne može postići s unosom jednostavnih ugljikohidrata i masnoća.
Prehrana s udjelom proteina od 20 do 30 posto u odnosu na cjelokupni energetski unos može ubrzati metabolizam uz gubitak 80 do 100 kalorija više na dan u odnosu na prehranu s niskim udjelom proteina!
Quark (svježi meki sir bogat proteinima s niskim udjelom masti), posni sir, mlijeko, jogurt, sirutka, krto meso piletine i puretine, riba, jaja, orašasti plodovi, mahunarke i dr. prirodan su i vrijedan izvor proteina.
Kod izbora ugljikohidrata važno je izabrati preporučene; voće i povrće te integralne žitarice i mahunarke.
Jednako je važno pametno birati masnoće; hladno prešana ulja (maslinovo ulje, bućino ulje), masnu plavu ribu, losos, orahe, bademe, chia sjemenke i dr. koji su najpreporučljiviji izvori masnoća koje našem organizmu i zdravlju čine dobro.