Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Tražite li ideju za hranjiv, ukusan i, najvažnije, brzi ručak, prženi tofu uz sezonske namirnice bit će pun pogodak!
Nakon što nas je Matei Negovetić s bloga Plant-based Full of Taste poučio kako pripremiti seitan u umaku od gljiva, ovog se puta bacamo na jednu od najzahvalnijih namirnica za sve one koji ne konzumiraju meso – tofu.
“Tofu u novom izdanju, paniran i pržen u ulju, predstavlja odličan ručak ili večera. Uz sezonske namirnice – batat i mrkvu iz pećnice, izvrsna je kombinacija za brzo i ukusno jelo”, poručio je Matei.
Sastojci (za 3 osobe):
400 g tofua
100 g glatkog brašna
3 žlice lanenih sjemenki
100 ml biljnog mlijeka
50 ml vode
150 g krušnih mrvica
suncokretovo ulje
1 kg batata
1 kg mrkve
začini: sol, papar, curry, crvena paprika, maslinovo ulje, umak od soje, teriyaki umak
Recept:
1. Tofu zamotajte u papirnati ručnik i pritisnite ga nečim težim te ga ostavite najmanje sat vremena da višak tekućine izađe iz njega. Nakon toga ga narežite na kockice te ga marinirajte pola sata u soja sosu, teriyaki umaku, curryju i crvenoj paprici.
2. Paniranje tofua – u jednu posudu stavite brašno, u drugu lanene sjemenke, vodu i mlijeko i ostavite 10-ak minuta da bi dobili strukturu “jaja”. U treću posudu stavite krušne mrvice koje dodatno začinite solju i curryjem. Uvaljajte komadiće tofua redom u brašno, lanene sjemenke i krušne mrvice.
3. Pržite u vrućem ulju nekoliko minuta, dok ne postane hrskav. Stavite ga na papirnati ručnik kako bi se ocijedio višak ulja.
4. Batat i mrkvu narežite na željene komadiće (prutiće), začinite soli, paprom, maslinovim uljem, umakom od soje i curryjem te stavite peći u pećnicu na 200 °C oko 35-45 minuta.
Foto: Pexels