Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Najrasprostranjenija žitarica na našim prostorima, pšenica, uz nutritivnu vrijednosti nudi i ljekovitu, odlično regulira rad crijeva, povoljno utječe na mikrofloru i smanjuje kamenac u žuči.
Već stoljećima pšenica zauzima najznačajnije mjesto u prehrani u svim domaćinstvima bez obzira na socijalni status. Kruh je prvi proizvod na koji se pomisli kada se kaže pšenica.
Danas na tržištu postoji na stotine vrsta kruha koji se pripremaju od pšenice, a nisu rijetke ni specijalizirane prodavaonice u kojima možete pronaći sve vrste kruha, počevši od pšenice.
Pšenica sadrži pregrš vitamina, minerala i mikroelemenata te je zato preporučljiva u ljudskoj prehrani. Bogata je biljnim vlaknima koja pospješuju i reguliraju rad crijeva, pogotovo ako se koristi cijelo zrno pšenice. U sto grama mekinja nalazi se oko 45 g dijetalnih vlakana.
Sastav antioksidanasa u mekinjama 20 puta je veći nego u bijelom brašnu.
Masti se nalaze u klici, a mineralni sastojci u ljusci, pa se i jedni i drugi tijekom obrade odstrane.
Inače, hrana bogata dijetalnim vlaknima, kao što je cijelo zrno pšenice, pomaže izravno utjecati na smanjenje kamenca u žuči.
Pšenična vlakna ubrzavaju prolaz hrane kroz probavni sustav, reduciraju lučenje žučnih kiselina (a zna se da prevelike količine potiču rast kamenca). Također povoljno utječu na snižavanje masnoća u krvi, triglicerida. Dokazana je i odlična uloga u liječenju kolesterola u krvi.
Svako koga muči problem s probavom ili opstipacija, pšenične mekinje su idealno rješenje. Bogate su dijetalnim vlaknima koje imaju laksativno djelovanje pa se zbog toga preporučuju kod bolesti debelog crijeva. Treba naglasiti i to da pravilna prehrana u kojoj je često zastupljena pšenica, znatno smanjuje rizik od pojave raka dojke.
Znanstvena istraživanja pokazuju, a praksa dokazuje i potvrđuje da pšenica sprječava rak debelog crijeva upravo zbog svoje nutritivne vrijednosti i načina djelovanja na crijeva. Pšenica regulira rad crijeva, pospješuje enzime na pravilan rad pa upravo zbog toga rasterećuje cijeli abdomen (trbuh).
Zaštitno djeluju tako što smanjuju koncentraciju žučnih kiselina i bakterijskih enzima u stolici za koje se smatra da potiču rak debelog crijeva.
Izvor: Life Content