Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
“Punjena” cvjetača naš je izbor za današnji ručak, a osim toga što je ukusna, pogodna je i za osobe na keto dijeti.
Sto grama cvjetače sadrži 80 % dnevne količine magnezija, što znači da ovo povrće izuzetno povoljno djeluje na srčanožilni sustav. Uz to, smanjuje bolove uslijed reume, a isto tako, ublažava i simptome menopauze.
Antioksidansi u cvjetači uništavaju slobodne radikale, a samim time usporavaju i proces starenja. Cvjetača je bogata vitaminom B9 te se posebno preporučuje trudnicama. Uz to jača imunitet, štiti srce, a budući da ima malo kalorija, pogodna je i za dijete.
Baš zato, odlučili smo predstaviti vam jedan ukusan i zdrav recept upravo sa cvjetačom. A kada kažemo “punjena”, mislimo na to da smo ovaj recept “napunili” onim namirnicama koje će je učiniti superukusnim, poput vrhnja, sira, slanine i vlasca.
Sastojci
0,5 kg cvjetače
100 g kiselog vrhnja (može i biljni za vegansku opciju)
1 šalica cheddar sira (za vegansku opciju biljnog)
2 kriške slanine (izostavite ovaj sastojak u slučaju da ste vegan)
2 žlice vlasca
3 žlice maslaca (biljnog u slučaju veganske opcije)
1/4 žlice češnjaka u prahu
sol i papar po ukusu
Način pripreme
Razdvojite cvjetaču na cvjetiće pa ih skuhajte u kipućoj vodi, oko 10 minuta.
Procijedite.
U blender stavite omekšali maslac, češnjak i vrhnje pa izblendajte.
Dodajte vlasac, pola količine cheddar sira i promiješajte. Začinite po ukusu.
U vatrostalnu posudu poslažite cvjetove cvjetače, prelijte ih mješavinom iz blendera i poslažite slaninu. Pecite oko 20 minuta na 220 stupnjeva.
Zatim dodajte ostatak cheddar sira i vlasac.
Vratite u pećnicu i pecite dok se sir ne rastopi.
Poslužite uz sezonsku salatu.
Dobar tek! 🙂
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Tekst: Aleksandra Dudvarski za lepotaizdravlje.rs
Foto: OksanaKiian/iStock via Getty Images Plus