Zapečene punjene paprike bezmesno su, zdravo i jeftino jelo koje će bez imalo sumnje oduševiti sve vaše goste.
Zapečene punjene paprike jedno su od onih jela koje u jednakoj mjeri oduševljavaju i mesojede i vegane. One apsolutno mogu zamijeniti mesni obrok jer su zasitne i vrlo ukusne. U slučaju da ne znate što skuhati za obiteljsko ili prijateljsko okupljanje, a ne želite koristiti meso, punjene paprike su provjeren i uvijek omiljen recept.
Koliko su paprike zdrave?
Izuzetno! Posebice ako se spremaju s malo ulja, kao u ovom receptu. 100 g svježe crvene paprike sadrži 92 % vode, 6 grama ugljikohidrata, 0,99 grama bjelančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana. Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezija. Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala. Paprika sadrži četiri puta više vitamina C od naranče i preko 30 nutrijenata iz grupe karotenoida. Sinergija vitamina C i A, te karotenoid likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice.
Zapečene punjene paprike bez mesa
Sastojci:
10 paprika
200 g kuhane riže
1 poriluk
1 vezica blitve
1 veća mrkva
2 žlice ajvara
100 ml kuhane rajčice
2 rajčice ili krumpira
papar
4 češnja češnjaka
ulje
Priprema:
Na ulju popržiti nasjeckani poriluk te dodati naribanu mrkvu. Blitvu popariti pa nasjeckati. Rižu skuhati, ali ne potpuno – dovoljno da omekša. U prženi poriluk dodati rižu, nasjeckanu blitvu, ajvar, nasjeckani češnjak, papar i sol te sve promiješati.
Paprike oprati, izvaditi sjemenke i napuniti smjesom. Rajčice ili krumpir narezati na tanje kriške i zatvarati paprike. Pleh obložiti papirom za pečenje, malo pouljiti i poredati paprike. Dodati kuhanu rajčicu preko njih i ulje. Peći na 200 stupnjeva, 50-60 minuta, i poslužite tople.