Punjeni njoki u umaku od rajčice

by | 12 ožujka, 2014

Punjene-njoke-u-sosu-od-paradajza
Sastojci:
Za tijesto:

  • 500 g krumpira
  • 1 manje jaje
  • brašno po potrebi
  • sol

Za punjenje:

  • 150 g feta sira
  • 100 g suhe vratine

Za umak:

  • 250 g pelata rajčica
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • bosiljak
  • mješavina začina
  • 200 g sira

Priprema:
Tijesto:
1. Krumpir dobro oprati, a potom ga zajedno s korom skuhati u slanoj vodi. Zatim ga ocijediti od viška tekućine i ostaviti da se malo ohladi. Na kraju ga oguliti i ispasirati.
2. Pasirani krumpir pomiješati s jajetom, posoliti po želji te postepeno dodavati po malo brašna i ručno mijesiti dok se ne dobije mekše tijesto. Zamiješeno tijesto oblikovati u valjak promjera 2 cm.
3. Pripremiti nadjev: pomiješati sjeckanu suhu vratinu s izmrvljenim feta sirom.
4. Posebno pripremiti umak: u blenderu izmiksati pelate s maslinovim uljem, češnjakom, bosiljkom i začinima po želji. Kratko prokuhati kako bi se dobila željena gustoća.

Završni postupak:
1. Valjak od tijesta narezati na manje komade. Svaki komad istanjiti, u sredinu staviti kuglicu nadjeva od fete i suhe vratine, a potom kremu obložiti tijestom. Ručno oblikovati punjene njoke.
2. Punjene njoke spuštati u proključalu slanu vodu, pa kada isplivaju na površinu, kuhati ih još jednu minutu (njoke spuštati u nekoliko tura, nikako sve odjednom).
3. Kuhane njoke ocijediti od viška tekućine, preliti umakom od rajčica i posipati ribanim sirom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept