Puretina s pogačicama

by | 7 veljače, 2013

Sastojci:

  • 600 g purećeg bijelog mesa
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 200 g šampinjona
  • 1 srednja tikvica
  • 50 g sušenog rajčica
  • 2 žlice brašna
  • 3 dl goveđe juhe
  • 1 žličica senfa
  • 1 žličica peršina
  • 2 dl vrhnja
  • mješavina začina
  • ulje, sol

Za pogačice:

  • 50 g slanine
  • 30 g margarina
  • 30 g parmezana
  • 1 dl mlijeka
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 250 g brašna
  • sol

Priprema:

1. Pureće bijelo meso i očišćenu tikvicu narezati na krupnije kocke, luk i sušenu rajčicu na kockice, šampinjone na četvrtine,
a češnjak što sitnije narezati.
2. Zatim puretinu začiniti, poprskati uljem i popržiti u teflonskoj tavici da porumeni, a potom je izvaditi i ostaviti na toplom.
3. Na malo ulja popržiti luk i češnjak. Dodati tikvice, šampinjone i sušene rajčice te pirjati dok povrće ne omekša, a višak tekućine ne ispari.
4. Potom vratiti puretinu, posuti brašnom i kratko popržiti.
5. Umutiti goveđu juhu i vrhnje pa dodati u pirjano meso s povrćem i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
6. Pred kraj dodati senf, peršin i začine po ukusu.
7. Posebno pripremiti pogačice. U posudu staviti 125 g brašna, dodati prašak za pecivo, mlijeko, omekšani margarin, parmezan i malo soli pa dobro izmiješati. Postepeno dodavati preostalo brašno uz neprestano miješanje dok se ne dobije glatko tijesto. Pred kraj miješanja dodati narezanu slaninu kako bi se dobila ujednačena smjesa.
8. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju staviti pripremljenu smjesu od puretine i povrća.
9. Tijesto razvaljati te pomoću modle u obliku zvjezdice izvaditi željene oblike. Zvjezdice poslagati preko smjese. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok pogačice ne porumene.

Izvor: Dobra hrana