
7 vrsta voća bogatog magnezijem za snažno tijelo i um
Magnezij je mineral koji je nerijetko dio rutine suplementacije kod mnogih koji vode računa o zdravlju, a posebice među onima koji su fizički aktiv...
Ako volite poriluk, predlažemo da probate savršeno jelo za ove hladne dane – quiche od poriluka. Ukusno jelo koje vas brzo zasiti, a nije skupo. Bonus? Priprema nije nimalo komplicirana!
Sezona je poriluka pa ga treba maksimalno iskoristiti jer je izuzetno zdrav ali i vrlo ukusan.
Poriluk je izuzetno zdrav i bogat hranjivim tvarima, što znači da ima malo kalorija, ali ima puno vitamina i minerala. Jedna porcija kuhanog poriluka od oko 100 grama ima samo 31 kaloriju. Poriluk je bogat provitaminom A karotenoidima, uključujući i beta karoten.
Tijelo pretvara te karotenoide u vitamin A, koji je važan za vid, optimalno funkcioniranje imunološkog sustava i staničnu reprodukciju. Poriluk je također dobar izvor vitamina K1 koji je neophodan za zgrušavanje krvi i zdravlje srca. A bogat je i vitaminom C koji jača imunitet, obnavlja tkiva, omogućuje apsorpciju željeza i povećava proizvodnju kolagena.
Poriluk ima oko dva i pol puta više vitamina C od naranče. Poriluk je također dobar izvor mangana, koji pomaže smanjiti simptome predmenstrualnog sindroma (PMS) i održava štitnjaču zdravom. Ovo su više nego dobri razlozi da poriluk jedete svaki dan, a quiche od poriluka samo je jedno od fantastičnih jela koje možete napraviti od ovog povrća.
Na TikToku smo pronašli odličan recept za pripremu chutneya od poriluka i blitve:
Watch on TikTok
Sastojci:
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lisnato tijesto razvaljajte valjkom na 4 mm debljine. Stavite ga u maslacem namazanu zdjelu ili pleh i izbodite vilicom. Tijesto treba prekriti i stranice. Poriluk dobro operite i ocijedite pa ga narežite na kolutiće.
Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri pa dodajte poriluk i prstohvat soli. Pržite dok ne omekša uz povremeno miješanje. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute. Maknite sa štednjaka.
U srednje velikoj zdjeli umutite žumanjak i jaje. Lisnato tijesto lagano premažite razmućenim jajima. Stavite u zagrijanu pećnicu na 10 minuta pa izvadite. U jaja dodajte sol (oko ½ žličice), papar i mlijeko te umutite.
Rasporedite poriluk u ravnomjernom sloju preko lisnatog tijesta. Po vrhu pospite sir u ravnomjernom sloju. Prelijte razmućenim jajima i mlijekom. Stavite u pećnicu i pecite 30 minuta, ili dok ne porumene. Ostavite da se ohladi petnaestak minuta prije posluživanja. Dobar tek!
Pročitajte: Pet provjereno dobrih napitaka za jačanje imuniteta i borbu protiv bolesti
Foto: iko636, Douglas José iStock / Getty Images Plus via Getty Images