Iako su mnogi skeptični prema redovitoj konzumaciji jaja, evo zašto bi se trebali predomisliti i uvrstiti ih u svoj jelovnik.
Rašireno je nepotkrijepljeno vjerovanje da kolesterol kojeg sadrži žumanjak povećava razinu kolesterola u organizmu i ugrožava zdravlje. No dobra vijest je da sve više istraživanja dokazuje da su dobrobiti za zdravlje, koje dobivate konzumacijom jaja, mnogobrojne. U jednom novijem istraživanju dokazano je da ne postoji veza između konzumacije jaja i srčanog ili moždanog udara. Razbijanje mitova o jajima se nastavlja…
Opskrbljuje vas vitaminima
Jedno jaje prosječne veličine sadži više nužnih vitamina, kao što su vitamin B2 ili riboflavin (koji pomaže u pretvaranju hrane u energiju u tijelu); B12 ili kobalamin (koji ima vitalnu funkciju u proizvodnji crvenih krvnih stanica); vitamin A ili retinol (koji održava dobar vid) i vitamin E ili tokoferol (koji pomaže u borbi sa slobodnim radikalima, koji mogu uzrokovati oštećenja stanica i tkiva, što pak vodi do raka).
Osigurava vas nužnim mineralima
Jaja obiluju fosforom, željezom i cinkom, mineralima koji su itekako bitni za rad organizma. Mnogi od nas ne unose dovoljno željeza u organizam zbog čega smo umorni, iscrpljeni i gunđavi. Cink održava naš imunitet u top-formi i pomaže tijelu pretvoriti hranu u energiju, dok je fosfor bitan za zdravlje zubi i kostiju. U jajima se u tragovima mogu naći i neki važni elementi kao što su jod i selen.
Jaja smanjuju rizik od raka
Cijelo jaje jedan je od najboljih izvora hranjivog kolina. Naime, veliko jaje sadrži 33% preporučene dnevne količine kolina (za odraslu osobu), a jedno istraživanje je pokazalo da žene koje unose veće količine kolina u tijelo imaju 25% manje šanse oboljeti od raka dojki od onih koje to ne čine. Da napomenemo da se većina kolina krije u žumanjku, tako da ako ne želite, slobodno se riješite bjelanjka.
Jaja čuvaju vaš vid
Žumanjci sadrže veće količine zeaksatina i luteina, antioksidansa koji dokazano djeluju obrambeno od makularne degeneracije, što znači da ćete sjajno vidjeti i kad budete u osamdesetima.
Omlet dnevno može smanjiti vaš struk
Znanstvenici su otkrili da kad za doručak pojedete jaja automatski se ne prejedate niti ostatak dana. Ne samo to, nego vrlo često konzumirate manje kalorija i ostatak dana, i to 401 manje, što znači da možete izgubiti više od kilograma mjesečno samo na osnovu toga, vjerojatno se razlog krije u tome što vas jaja duže održavaju sitima, pa ćete rjeđe posegnuti za nezdravim međuobrokom ili pretjerati tijekom ručka.
Vaši trbušni mišići će se najesti jaja
Ove male kugle sadrže određene dijelove aminokiselina zbog kojih vaše tijelo lakše razgrađuje bjelančevine iz jajeta. To znači da je tvrdo kuhano jaje idealna hrana za oporavak mišića nakon teške tjelovježbe.