Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Luk je član porodice alliuma i bogat je spojevima koji sadrže sumpor i koji su odgovorni za njegov neugodan miris, a vrlo su dobri i za očuvanje zdravlja. Od luka imamo puno koristi.
Dobar je za kardiovaskularni sustav
Sulforni spojevi sprječavaju zgrušavanje i stvaranje grumenova trombocita. Ovi sulforni spojevi, između ostalog, snižavaju razinu kolesterola i triglicerida u krvi i poboljšavaju funkcioniranje stanične membrane crvenih krvnih zrnaca. Luk može spriječiti i neke bolesti srca.
Povoljno utječe na zdravlje kostiju
Istraživanja su pokazala da luk može pomoći u povećanju gustoće kostiju i može biti od koristi ženama u menopauzi koje gube gustoću kostiju. Žene koje su prošle kroz menopauzu svakodnevnim konzumiranjem luka mogu smanjiti rizik od lomljenja kuka. Samo svakodnevnim jedenjem luka ojačat ćete kosti. Zato ga obavezno ubacite u prehranu i jedite dosta luka. Visok sadržaj sumpora u luku dobar je i za vezno tkivo, jer je mnogim komponentama veznog tkiva potreban sumpor kako bi se formirao.
Koristan je protiv upala
Luk je dobar u borbi protiv upala. Antioksidanti koji se nalaze u njemu bore se protiv upala sprječavajući oksidaciju masnih kiselina u vašem tijelu. Kada imate nižu razinu oksidiranih masnih kiselina, tijelo proizvodi manje molekula koji su odgovorne za upale.
Štiti od raka
Dokazano je da luk snižava rizik od oboljevanja od nekih vrsta raka, čak i kada se konzumira umjereno. Luk smanjuje rizik od raka debelog crijeva i raka jajnika. Jedite više luka ako se hoćete zaštititi. U svako jelo u koje možete stavite barem jedan luk.
Druge koristi od luka
Luk ima potencijal u poboljšanju ravnoteže šećera u krvi i sprječavanju bakterijskih infekcija. Uz sumporne sastojke, i flavonoid kvercetin koji se nalazi u luku, ima antibakterijska svojstva. Luk koji dugo stoji nasjeckan ili je izložen visokoj temperaturi dulje od 10 minuta gubi svoja ljekovita svojstva.
Izvor: Žena Blic