Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Francuski znanstvenici usredotočili su se na “ultra prerađenu” hranu – u studiji su tijekom pet godina pratili zdravstveno stanje uglavnom sredovječnih žena. Rezultati pokazuju da se rizik od raka povećao za 12 posto na svakih 10 posto povećanja udjela “ultra prerađene” hrane u jelovniku.
Francuski znanstvenici objavili su u četvrtak studiju u kojoj se rizik od obolijevanja od raka povezuje s konzumacijom industrijski prerađene hrane, osobito “ultra prerađene” hrane poput industrijski proizvedenog kruha, kolača i pilećih medaljona, kako prenose mediji.
U studiji objavljenoj u britanskom časopisu “British Medical Journal” obuhvaćeno je 105.000 ljudi. Znanstvenici s pariškog sveučilišta Sorbonne Paris Cite sugeriraju u studiji da se sve većom konzumacijom industrijski prerađene hrane povećava i rizik od obolijevanja od raka.
Taj se zaključak iznosi vrlo oprezno, ali stručnjaci upozoravaju na to da je zdrava hrana najbolja za izbjegavanje rizika od zloćudnih bolesti, kako prenosi BBC.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prije je već objavila da je prekomjerna težina nakon pušenja drugi najveći rizik za zdravlje, te da industrijski prerađena hrana doprinosi riziku dobivanja raka.
Francuski znanstvenici su se usredotočili na “ultra prerađenu” hranu – u studiji su tijekom pet godina pratili zdravstveno stanje uglavnom sredovječnih žena. Rezultati pokazuju da se rizik od raka povećao za 12 posto na svakih deset posto povećanja udjela “ultra prerađene” hrane u jelovniku.
“Ti rezultati sugeriraju da bi brzo povećanje udjela konzumacije ultraprerađene hrane moglo sljedećih desetljeća dovesti do porasta broja slučajeva raka”, navode znanstvenici.
Oni, međutim, dodaju da se ti rezultati trebaju “potvrditi na drugim velikim” studijama, te da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo koji su uzroci moguće povezanosti industrijske hrane i slučajeva raka. Ova je studija daleko od toga da bude konačna potvrda povezanosti raka i konzumacije industrijski prerađene hrane, kako navodi BBC.
IZVOR: NOVILIST.HR