Olakšajte si zimu uz pomoć beauty i wellness navika kojih se drže Skandinavke
Stiglo je mnogima ne baš omiljeno doba godine – hladni zimski mjeseci, temperature koje se bliže nuli, duge noći i kratki dani. Kako biste se u ovo...
Istraživači sa Sveučilišta McMaster razvili su brzi test koji može lako otkriti salmonelu u zaraženoj peradi, jajima, mliječnim proizvodima i mljevenoj govedini.
Jeftini brzi test radi na sličnom principu kao i brzi antigenski test na COVID-19 kod kuće. Korisnik stavi uzorak hrane na papirnatu traku za testiranje koja će dati točan rezultat za manje od sat vremena.
Znanstvenici koji su sudjelovali na razvoju testa kažu kako bi mogao pomoći u smanjenju bacanja hrane, izbijanja bolesti i povlačenja hrane s tržišta.
Ovo je velik korak s obzirom na to da je kod laboratorijskih nalaza potreban barem cijeli dan za rezultate. Salmonela je jedna od najčešćih infekcija koje se prenose hranom, uzrokujući 155 000 smrti svake godine u svijetu. Proizvođači peradi mogli bi imati puno lakši posao u otkrivanju s testom poput ovog, osobito s obzirom na to da su proizvodi od peradi glavni izvor zaraze. Test bi također mogao pomoći u osiguravanju sigurne obrade jaja, mljevene govedine i mliječnih proizvoda. Bakterije salmonele također mogu prenijeti životinje, poput kućnih ljubimaca kornjača.
Pročitajte: Trebalo bi probati: ova vrsta kave mogla bi pomoći kod glavobolje, prema studiji
Od salmonele milijuni ljudi obolijevaju svake godine. Obično će se početi osjećati bolesno nekoliko dana nakon što pojedu nešto kontaminirano (ponekad čak i unutar nekoliko sati).
Većina ljudi koji dobiju napad “trovanja hranom” imaju simptome poput mučnine i povraćanja, proljeva, grčeva u želucu, a ponekad i vrućice.
Iako nije zabavno, bolest je obično nešto s čim se osobe mogu nositi same kod kuće, a osjećat će se normalno u roku od nekoliko dana do tjedan dana. Međutim, neki se ljudi teško razbole od salmonele i moraju se liječiti antibioticima, a neki mogu čak završiti u bolnici – primjerice, ako simptomi dovedu do dehidracije.