Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Pitate li se kako pripremiti bundevu, stigao je super prijedlog!
Prve bundeve se već mogu naći na tržnicama i dućanima. One su savršeni prijelaz između ljeta i jeseni jer imaju tu ljetnu slatkoću u sebi, ali bojom već “zovu” na jesen. Jednostavno jelo koje je brzo gotovo, s mrvicu dobrih začina postat će jedno lijepo prijelazno ljetno jelo.
Sastojci (za 3 osobe):
1 veća butternut tikva
500 g mrkve
250 g smrznutog graška
glavica crvenog kupusa
1,5 šalica bulgura
1 glavica luka
100 ml povrtnog temeljca
narančin sok (od polovice naranče)
začini: sol, chilli, curry, maslinovo ulje, umak od soje, aceto balsamico, crvena paprika
Priprema:
1. Butternut tikvu ogulite i narežite na manje kockice. Začinite je solju, curryjem, chillijem, maslinovim uljem i aceto balsamicom te je stavite peći na 190 °C nekih 40-45 minuta. Par puta protresite protvan tijekom pečenja kako bi se ravnomjerno ispekla sa svih strana.
2. Mrkvu ogulite i začinite je mješavinom narančinog soka, maslinovog ulja, soli, curryja i aceta balsamica te ih stavite peći u pećnicu na 200°C nekih 30-35 minuta. Isto kao kod tikve, par puta protresite protvan kako bi se ravnomjerno ispekle.
3. Bulgur stavite kuhati u kipuću vodu u omjeru 1 : 2 (1,5 šalica bulgura : 3 šalice vode). Nakon što zakipi voda, maknite s vatre te ostavite bulgur da stoji u toj vodi 10 minuta. Nakon 10 minuta, bulgur neće biti kuhan do kraja, nego bi trebao biti napola kuhan.
4. Popržite luk te dodajte smrznuti grašak. Kad se grašak otopio, dodajte povrtni temeljac i kuhajte par minuta na nižoj temperaturi. Procijedite bulgur, no nemojte bacati vodu u kojoj je bio jer se tom vodom može zgusnuti jelo.
5. U tavu s povrćem dodajte bulgur i podlijevajte vodom od bulgur. Tako na nižoj temperaturi kuhajte još 10-ak minuta, dok bulgur ne bude kuhan.
Smatrate li se ljubiteljem cikle, ovaj recept s potpisom Mateija s bloga Plant-based Full of Taste će vas zasigurno oduševiti, a tu je i opcija brzog ručka za ponijeti.