Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Prošlo je dva mjeseca izolacije i dok kod nas mjere trenutačno popuštaju, kod drugih su još uvijek u punoj snazi, što znači da kulinarski eksperimenti još uvijek traju.
Do sada smo već naučili vrtlariti i pripremati brojne specijalitete, a kako biste dodali još jedno jelo na svoju listu recepata, otkrit ćemo vam tajnu kojom ćete spojiti vrtlarenje i kuhanje. Riječ je, naravno, o Focacci, koja je postala novi banana bread u svijetu društvenih medija. Vrtovi su sada prešli iz naše okućnice u tepsije, a još ih možemo i kompletne pojesti. Trend koji je pokrenula Teri Culletto sada je zavladao Instagramom, a možemo ga smatrati i svojevrsnom terapijom – stvaranje umjetnosti od hrane. Pripremite pećnicu za rast ovog cvijeća.
Sastojci:
topla voda – budući da radimo s aktivnim suhim sastojcima (kvascem) u ovom receptu, bitno je koristiti toplu vodu kako bi ih razgradila.
šećer ili med – štogod da imate, dodajte kako bi kruhu dao malo slatkoće i pomogao aktivirati kvasac
suhi kvasac – jedan paketić za jednu focacciu
brašno (oko pola kile)
maslinovo ulje – nešto ulja će ići u kruh, a nešto na kruh nakon što je ispečen
krupna morska sol – dio će biti za u kruh, a dio na njega, ali pazite da ne presolite
svježi ružmarin i sastojci po želji (rajčica, šparoge, paprika, mrkva, začini, patlidžan, gljive, brokula)
https://www.instagram.com/p/B_9LLhTgB0_/
Postupak:
Razradite kvasac u toploj vodi i šećeru. Zamijesite tijesto dodajući brašno, maslinovo ulje i sol. Možete koristiti mikser ili rukom, kako god vam više odgovara. Tijesto oblikujte u lopticu i zamašćenog ga ostavite na toplome 45-60 minuta u posudi da se diže dok ne dosegne duplu veličinu. Razradite tijesto, pokrite i pustite da se diže još 20 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 °C, tijesto prebacite na papir za pečenje i prstima počnite raditi udubine u tijestu. Premažite ga s maslinovim uljem i miksom začina i povrća koji želite. Ukrasite poput vaše okućnice i pecite 20 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
https://www.instagram.com/p/B_L2BMEjpZ2/
https://www.instagram.com/p/B-Vkp1XjwN9/
https://www.instagram.com/p/B9utxqHg0h1/
Foto: Unsplash