Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Ako ne možete zamisliti svoj uskršnji stol bez pince, tradicionalnog kolača koji povezujemo s hrvatskom obalom, tada za vas imamo pravu poslasticu!
Sanja Mijac, poznata gastro blogerica koja se krije iza imena Domaćica, s nama je podijelila svoj recept za pincu. Nakon što je Sanja za jedno od prošlih tiskanih izdanja časopisa Ljepota&zdravlje otkrila kako se zapravo hrani, što izbjegava i gdje nabavlja svoje namirnice, otkrila nam je i recept koji će mnogima pomoći u pripremi omiljene blagdanske slastice. Pa, krenimo!
Sastojci:
200 ml mlijeka
1 suhi kvasac
550 g glatkog brašna
50 ml ulja
3 žumanjka
120 g šećera
2 vrećice vanilin šećera
50 g otopljenog maslaca
2-3 prstohvata soli
po želji korica 1 limuna
po želji korica 1 naranče
1 žlica ruma ili rakije
1 veća sitno naribana jabuka
Dodatno:
1 jaje po želji listi i badema
Priprema:
U posudu za miješanje ili u posudu od miksera dodajte sve sastojke. Zamijesite tijesto ručno ili mikserom. Potrebno ga je mijesiti barem 5 minuta kako bi se gluten lijepo razvio i kako bi ono postalo glatko. Jabuku naribajte u posudu sitnim ribežom bez prethodnog cijeđenja soka. Tijesto za pincu treba ostati malo mekše.
Zamiješeno tijesto malo pobrašnite da biste ga lakše oblikovali, premjestite ga u blago nauljenu posudu i ostavite na toplom da se diže nekoliko sati (otprilike 3 sata). Kad se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 2 jednaka dijela. Oblikujte dvije kugle.
Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje pa svoje pince stavite u tepsiju.
Jaje izmutite vilicom i premažite pince. Na vrhu svake pince uz pomoć noža napravite križ ili X. Po želji posipajte po pincama listiće badema. Pince stavite na toplo još oko sat vremena da narastu. U međuvremenu pećnicu zagrijte na 180 °C.
Pince stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta. Čim pince porumene u pećnici, prekrijte ih masnim papirom kako vam ne bi zagorjele.
Foto: Sanja Mijac