
Ove namirnice bogate magnezijem pomoći će vam lakše zaspati
Često čujemo da nije zdravo jesti prije spavanja. Dok se slažemo da teški, obilni obroci kasno navečer nisu baš najbolja opcija, stručnjaci zapravo...
Ako ne možete zamisliti svoj uskršnji stol bez pince, tradicionalnog kolača koji povezujemo s hrvatskom obalom, tada za vas imamo pravu poslasticu!
Sanja Mijac, poznata gastro blogerica koja se krije iza imena Domaćica, s nama je podijelila svoj recept za pincu. Nakon što je Sanja za jedno od prošlih tiskanih izdanja časopisa Ljepota&zdravlje otkrila kako se zapravo hrani, što izbjegava i gdje nabavlja svoje namirnice, otkrila nam je i recept koji će mnogima pomoći u pripremi omiljene blagdanske slastice. Pa, krenimo!
Sastojci:
200 ml mlijeka
1 suhi kvasac
550 g glatkog brašna
50 ml ulja
3 žumanjka
120 g šećera
2 vrećice vanilin šećera
50 g otopljenog maslaca
2-3 prstohvata soli
po želji korica 1 limuna
po želji korica 1 naranče
1 žlica ruma ili rakije
1 veća sitno naribana jabuka
Dodatno:
1 jaje po želji listi i badema
Priprema:
U posudu za miješanje ili u posudu od miksera dodajte sve sastojke. Zamijesite tijesto ručno ili mikserom. Potrebno ga je mijesiti barem 5 minuta kako bi se gluten lijepo razvio i kako bi ono postalo glatko. Jabuku naribajte u posudu sitnim ribežom bez prethodnog cijeđenja soka. Tijesto za pincu treba ostati malo mekše.
Zamiješeno tijesto malo pobrašnite da biste ga lakše oblikovali, premjestite ga u blago nauljenu posudu i ostavite na toplom da se diže nekoliko sati (otprilike 3 sata). Kad se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 2 jednaka dijela. Oblikujte dvije kugle.
Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje pa svoje pince stavite u tepsiju.
Jaje izmutite vilicom i premažite pince. Na vrhu svake pince uz pomoć noža napravite križ ili X. Po želji posipajte po pincama listiće badema. Pince stavite na toplo još oko sat vremena da narastu. U međuvremenu pećnicu zagrijte na 180 °C.
Pince stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta. Čim pince porumene u pećnici, prekrijte ih masnim papirom kako vam ne bi zagorjele.
Foto: Sanja Mijac