
“Kako sam kao nutricionistica uz male promjene potpuno promijenila svoj odnos prema hrani”
Kao nutricionistica i nutrition coach morala sam tražiti načine kako sebi, ali i klijentima prilagoditi određena pravila u prehrani ili se čak odma...
Musaka je jedno do onih jela kojemu malo tko može odoljeti. U slučaju da trenutačno pazite na kalorije, imamo za vas laganiju, proljetnu verziju ovog poznatog jela, s manje kalorija.
Sve što treba napraviti da bi musaka imala puno manje kalorija jest zamijeniti krumpir tikvicama. Budite sigurni da ćete dobiti vrlo ukusno i lagano jelo. Naime, osim s krumpirom, musaku možete napraviti i s tikvicama ili patlidžanom. Želite li dodatno smanjiti broj kalorija, izbacite parmezan iz recepta. I ovu musaku, kao i onu klasičnu, možete preliti umućenim jajima s mlijekom, no vrlo je ukusna i bez toga.
Sastojci:
800 g tikvica, narezanih na kolutove
1 glavica luka, narezanog na kockice
450 ml umaka od rajčice
600 g mljevenog mesa
2-4 češnja češnjaka, ispasirana
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
1½ žličice sušenog origana
1 lovorov list
1 šalica ricotta sira
¼ šalice mljevenog parmezana
svježe začinsko bilje po izboru, nasjeckano
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i podmažite posudu za pečenje (30 x 20 cm) maslinovim uljem. Zagrijte ulje u velikoj tavi, na srednje jakoj temperaturi. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast i mekan, oko 3-4 minute. Dodajte češnjak i pirjajte još jednu minutu.
Zatim dodajte meso i pirjajte sve dok ne promijeni boju. Miješajte cijelo vrijeme. Dodajte umak od rajčice, lovorov list, origano, sol i papar. Kad proključa, smanjite temperaturu i kuhajte dok se umak ne zgusne, oko 15 minuta. Sklonite sa štednjaka i uklonite lovorov list.
Na dno tepsije redajte tikvice, pa preko posipajte meso i ricotta sir. Zatim opet stavite sloj tikvica, pa meso, pa ricotta sir. Postupak je isti kao i za klasičnu musaku od krumpira. Na vrhu trebaju biti tikvice, po kojima na kraju posipajte parmezan.
Pecite musaku 25-30 minuta, a zatim dodajte svježe začinsko bilje po želji.
Napomena: Kad narežete tikvice, posolite ih i ostavite da odstoje barem pola sata kako bi ispustile višak tekućine. Zatim ih dobro ocjedite i poredajte na papirnati ubrus.
Dobar tek!
Foto: vaaseenaa/iStock via Getty Images Plus