Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Sok od bazge klasik je na našim prostorima. Međutim, osim što je slatkast napitak jedan od omiljenijih, smatra se i jednim od zdravijih napitaka zahvaljujući ljekovitim svojstvima bazge.
Bazga je biljka za koju se vjeruje da može imati protuupalna, antimikrobna i diuretička svojstva. Jasno je zašto je onda naše bake i djedovi smatraju jako zdravom. Naravno, proljeće je vrijeme da napravite sirup od cvijeta bazge, ali ako ste ljubitelji crne bazge, ovdje možete naći recept i za vrijeme kada ona u potpunosti sazrije.
Osim što potiče zdravu dozu nostalgije i povratka u djetinjstvo, bazga može imati korisna ljekovita svojstva. Srećom, njezine cvjetove nije teško pronaći. Bazga sadrži vitamine A, B i C, flavonoide, karotene, tanin, rutin i glikozid. Upravo zbog flavonoida koje sadrži, ova biljka smatra se vrlo ljekovitom. Bazga sadrži antioksidanse koji mogu čuvati naše tijelo od oštećenja.
Osim toga, sok od bazge može biti djelotvoran za pročišćavanje krvi, a također oslobađa želudac od viška kiseline, može biti od pomoći u liječenju dišnih putova, pospješuje izbacivanje toksina i pijeska iz urinarnog trakta i jača kosti. Međutim, lista dobrobiti ovdje ne završava. Ona je učinkovita i u borbi protiv prištića pa će redovita konzumacija učiniti kožu mekom, smanjiti pore i ukloniti staračke pjege. Naravno, da bi sok od bazge bio zdrav, bitno je pripaziti na količinu šećera.
Usprkos tome što se bazga smatra narodnim lijekom i vjeruje se u njezine zdravstvene dobrobiti, važno je napomenuti da konkretna istraživanja o beneficijama nisu napravljena. Ipak, neka preliminarna istraživanja otkrivaju da bazga može ublažiti simptome gripe i respiratornih infekcija, a može imati i antivirusna svojstva.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
25 cvjetova bazge
4 kg šećera
125 g limunske kiseline
Priprema:
Uberite cvjetove (dalje od prometnica i zagađenja) i dobro ih operite. Potopite ih u 4 litre vode i ostavite da odstoje 24 sata.
Nakon 24 sata, procijedite i u vodu dodajte šećer i limunsku kiselinu. Miješajte dok se šećer ne otopi. Ako se šećer ne otopi odmah, možete ponoviti miješanje nakon nekoliko sati.
Ostavite sljedećih 24 sata da odstoji i sirup je gotov. Za upotrebu razblažite s vodom. Sok čuvajte u staklenim bocama i u hladnoj, tamnoj prostoriji. Ako želite zdraviju opciju soka od bazge, možete isprobati i recept bez šećera.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Ako ste više ljubitelj soka od crne bazge, onda kada sazrije možete napraviti i sirup koji je također veoma ukusan. Međutim, budite veoma oprezni. Bobice nikako ne smijete jesti sirove jer su otrovne! Termičkom obradom ovi se toksini gube i sok je u potpunosti zdrav za konzumiranje.
Sastojci:
1 kg bobica bazge
0,75 kg šećera
1/2 kg meda
1 limun
Priprema:
Plodove prelijte vodom i ostavite da se kuhaju 15-ak minuta.
Kada sklonite sa štednjaka, dodajte šećer, sok i naribanu limunovu koricu.
Potom poklopite i ostavite da odstoji 30 minuta.
Procijedite i zagrijte do ključanja.
Dodajte med, dobro promiješajte i dok je još topao, ulijte u staklene boce.
Ovaj sirup također trebate čuvati na tamnome i hladnome mjestu, a konzumira se tako što se razblaži s vodom.
Foto: Lena Gadanski, Marcus Z-pics/iStock via Getty Images Plus