Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Poznati svjetski nutricionist Mike Mcinnes otkriva da se ključ za povratak vitke linije krije u – medu!
“Čak je i hrana koja je prerađena tako da ima manji udio masnoća puna skrivenog šećera i bijelog brašna, koje tijelo brzo prerađuje u šećer. To znači da razina šećera u krvi naglo raste tijekom cijelog dana. Tijelo se bori s naletima šećera ispuštanjem veće količine inzulina, koji filtrira šećer iz krvi i taloži ga kao salo“, pojasnio je Mcinnes, koji je otkrio da jedinstvena kombinacija šećera u medu čini ovu namirnicu gotovo savršenom hranom za mršavljenje.
Važna činjenica je i to što su stanice mozga okružene glija stanicama, koje paze i kontroliraju količinu šećera u mozgu. Njihov zadatak je da mozak opskrbe potrebnom količinom goriva, odnosno šećera.
Ako konzumirate hranu bogatu šećerom, ‘pumpe’ ovih stanica će se ‘zakočiti’ kako bi zaštitile mozak od navale šećera. Ova zaštita mozga od prevelike količine šećera djeluje odlično ako se čovjek samo povremeno hrani hranom bogatom šećerom, ali kod suvremene prehrane navala šećera se ne prekida tijekom dana, te se mozak zbog ‘obustave rada’ pumpi izgladnjuje.
“Gladan mozak je mozak pod stresom. Iz očaja može poslati poruke tijelu da bi dobio šećer iz bilo kojeg izvora”, kaže Mcinnes. Neke od kemikalija izazivaju snažnu žudnju za šećerom i krug prejedanja se nastavlja.
Med kao rješenje problema!
Istraživanja znanstvenika iz Dubaija pokazuju da žlica meda, za razliku od žlice šećera, snižava razinu šećera u krvi.
Ključno je da med ne uzrokuje da glija stanice obustavljaju rad ‘pumpi’, pa mozak i dalje prima normalnu količinu energije i radi optimalno.
Ne zaboravite da na svaki gram šećera koji pojedete dobijete dva grama tjelesne masti. Iz prehrane izbacite sve šećere i umjetne zaslađivače, uključujući i one skrivene u prerađenoj hrani.
Umjesto toga, započnite dan jednom ili dvjema žličicama meda u šalici vruće vode. Zatim koristite med u čaju ili kavi. Med je otprilike dva puta slađi od šećera, tako da ćete ga moći staviti upola manje.
Dan obavezno završite medom (jedna ili dvije žlice meda u toploj vodi), i to 30 minuta prije nego što odete na spavanje. Tako će tijelo brže sagorijevati masno tkivo.
No ipak, ne pretjerujte – previše meda podići će razinu šećera u krvi, a time i razinu inzulina, te tako poništiti sve koristi.
Izvor: Daily Mail