10 recepata koji ne zahtijevaju kuhanje za sparne ljetne dane

by | 30 srpnja, 2024
recepti bez kuhanja ljeto

Tijekom vrućih ljetnih dana malo kome je volja kuhati, ali tome je lako pribjeći uz recepte koji ne zahtijevaju kuhanje i koji su brzinski gotovi!

Ljeto je vrijeme kad maksimalno tražimo osvježenje svuda oko nas, a isto vrijedi i za hranu koju unosimo. Pokušajte tijekom ljeta jesti što više lagane hrane te unositi dovoljno tekućine i biti hidrirani. Iako, činjenica je da je ponekad jako lako ostati bez ideje što kuhati – zato smo pripremili popis od deset recepata bez kuhanja koje ćete spremiti jako brzo! Uz to, jednostavni su za pripremi, ukusni i fini.

Uvijek je dobro eksperimentirati pa ako imate vremena svakako uključite u svoju prehranu i mediteranske recepte ovog ljeta, isprobajte umak od rajčica, ali i raznolike ljetne salate koje će vas zasititi.

Recepti bez kuhanja za ljeto

Tapas od avokada i tune

Sastojci:

1 limenka čvrste bijele tunjevine, ocijeđena

1 žlica majoneze

3 zelena luka, tanko narezana, plus još za ukras

pola crvene paprike, nasjeckane

1 žlica balzamičnog octa

crni papar po ukusu

1 prstohvat češnjaka soli, ili po ukusu

2 zrela avokada, prepolovljena i bez koštice

Priprema:

Pomiješajte tunjevinu, majonezu, zeleni luk, crvenu papriku i balzamični ocat u zdjeli. Začinite paprom i češnjakom, solju, a zatim polovice avokada “zapakirajte” smjesom od tune. Prije posluživanja ukrasite sačuvanim zelenim lukom i s malo crnog papra.

Grčka salata od tjestenine

Sastojci:

pola šalice maslinovog ulja

pola šalice crvenog vinskog octa

1 i pol žličice češnjaka u prahu

1 i pol žličice sušenog bosiljka

1 i pol žličice sušenog origana

tri četvrtine žličice mljevenog crnog papra

tri četvrtine žličice bijelog šećera

2 i pol šalice kuhanih laktanih makarona

3 šalice svježih narezanih gljiva

15 cherry rajčica prepolovljenih

1 šalica narezane crvene paprike

tri četvrtine šalice izmrvljenog feta sira

pola šalice nasjeckanog mladog luka

1  limenka cijelih crnih maslina

Priprema:

Umutite maslinovo ulje, ocat, češnjak u prahu, bosiljak, origano, crni papar i šećer zajedno u velikoj zdjeli; dodajte kuhanu tjesteninu, šampinjone, rajčice, crvenu papriku, feta sir, mladi luk, masline. Miješajte dok se ne ujednači. Pokrijte i ohladite na dva sata ili preko noći.

recepti bez kuhanja ljeto

Salata od graha i kukuruza

Sastojci:

pola šalice maslinovog ulja

tri četvrtine šalice svježeg soka od limete

1 češanj češnjaka, samljeven

1 žličica soli

prstohvat mljevenog kajenskog papra

2 limenke crnoga graha, isprane i ocijeđene

1 i pol šalica kukuruza

1 avokado – oguljen, bez koštica i narezan na kockice

1 crvena paprika, nasjeckana

2 rajčice, nasjeckane

6 glavica mladog luka, tanko narezanih

pola šalice nasjeckanog svježeg korijandra

Priprema:

Stavite sve sastojke zajedno. U malu staklenku stavite maslinovo ulje, sok od limete, češnjak, sol i kajenski papar. Čvrsto zatvorite poklopac i protresite staklenku dok se preljev dobro ne prožme.

U zdjeli za salatu pomiješajte grah, kukuruz, avokado, papriku, rajčice, zeleni luk i korijandar. Ponovno promućkajte preljev, prelijte preko salate i pomiješajte.

recepti bez kuhanja ljeto

Sendvič od rajčice

Sastojci:

4 rajčice (veće)

2 kriške švicarskog sira, narezane na četvrtine

4 trakice salame po želji

4 lista zelene salate

1/2 srednje zrelog avokada, oguljenog i narezanog na 8 kriški

Papar po želji

Priprema:

Narežite rajčice i tada svaku krišku rajčice napunite bilo kojim redom sirom, salamom, zelenom salatom i avokadom. Posipajte papar i poslužite.

Salata od slanutka

Sastojci:

1 limenka slanutka, ocijeđenog i ispranog

1 krastavac, oguljen i sitno nasjeckan

1 šalica grožđanih rajčica, prepolovljenih

pola šalice sitno nasjeckanog slatkog luka

1 žlica mljevenog češnjaka

pola žličice suhih peršinovih listića

prsohvat sušenog bosiljka

1 žlica ribanog parmezana

1 žlica maslinovog ulja

3 žlice balzamičnog octa

prstohvat žličice soli

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte slanutak, krastavac, rajčice, luk, češnjak, ljuskice peršina, sušeni bosiljak i parmezan. Prelijte maslinovim uljem i balzamičnim octom te posolite po želji. Miješajte dok se dobro ne sjedini i po potrebi dodajte začine. Pokrijte i stavite u hladnjak najmanje 45 minuta prije posluživanja. Poslužite ohlađeno.

Kroasani s voćem i orasima

Sastojci:

3 rebra celera, nasjeckana

pola šalice višanja

pola šalice nasjeckanih oraha

pola šalice prepolovljenoga zelenoga grožđa

8 trakica slanine, kuhane i izmrvljene – po želji, može i bez

žlice jogurta

6 kroasana

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke. Poslužite na kroasanima.

recepti bez kuhanja ljeto

Salata od tune

Sastojci:

2 konzerve (svaka po 6 unci) svijetle tune pune vode, ocijeđene i u listićima

1 šalica nasjeckanog celera

mala šalica nasjeckanog slatkog luka

jedna trećina šalice majoneze sa smanjenim udjelom masti

2 žlice nasjeckanog svježeg peršina

1 žlica soka od limuna

pola žličice Dijon senfa

prsohvat žličice bijelog papra

Listovi zelene salate, po želji

Priprema:

U maloj zdjeli pomiješajte tunu, celer i luk. Pomiješajte majonezu, peršin, limunov sok, senf i papar. Umiješajte u smjesu tune. Po želji poslužite na listovima zelene salate.

Sendvič od avokada i rajčice

Sastojci:

pola srednjeg zrelog avokada, oguljenog i izgnječenog

4 kriške kruha od cjelovitog zrna, prepečenog

1 srednja rajčica, narezana na ploške

2 žlice sitno nasjeckane ljutike

jedna četvrtina šalice humusa

Priprema:

Rasporedite avokado preko 2 kriške tosta. Na vrh stavite rajčicu i ljutiku. Rasporedite humus preko preostalih kriški tosta; stavite na tost s avokadom, licem prema dolje na sloj rajčice.

Salata od krastavaca i sezama

Sastojci:

2 žlice rižinog octa

4 žličice soja umaka

1 žlica maslinovog ulja

2 žličice mljevenog svježeg đumbira

2 žličice sezamovog ulja

1 žličica meda

 prstohvat chili umaka

2 krastavca

1 žličica sjemenki sezama, prepečenih

Tanko narezan zeleni luk

Priprema:

Za preljev pomiješajte prvih 7 sastojaka. Odrežite vrhove i izrežite krastavce poprečno te zalijte preljevom i uživajte u salati.

recepti bez kuhanja ljeto

Ljetna šarena salata

Sastojci:

dvije trećine šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

pola šalice svježeg bosiljka nasjeckanog à la julien

jedna trećina šalice bijelog balzamičnog octa

malo svježeg lišća mente

2 češnja češnjaka, mljevena

2 žličice Dijon senfa

1 žličica morske soli

1 žličica šećera

1 žličica papra

2 šalice cherry rajčica

8 šalica svježe rikule

1  mozzarella sir, ocijeđen

2 srednje breskve, narezane na kriške

2 šalice svježih borovnica

Dodatni listovi mente

Priprema:

U maloj posudi umutiti prvih 9 sastojaka. Dodajte rajčice; ostavite da odstoji dok pripremate salatu.

U velikoj zdjeli pomiješajte rikulu, mozzarellu, breskve, borovnice. Prelijte smjesu rajčice na vrh te ukrasite dodatnim listićima mente. Poslužite odmah.

Pročitajte: Ovu hranu ponesite na plažu ako osjećate nadutost u trbuhu

Foto i izvor: allrecipes.com; tastyhome.com; Pexels, elena_hramowa, Geshas, kasia2003 iStock/Getty Images Plus via Getty Images