Viralna salata od mrkve za uspostavljanje ravnoteže hormona: evo kako ju napraviti
Ako ste stalno u potrazi za novim zdravim i niskokaloričnim receptima, zasigurno vam nije promakla viralna salata od mrkve koja već neko vrijeme ca...
Tijekom vrućih ljetnih dana malo kome je volja kuhati, ali tome je lako pribjeći uz recepte koji ne zahtijevaju kuhanje i koji su brzinski gotovi!
Ljeto je vrijeme kad maksimalno tražimo osvježenje svuda oko nas, a isto vrijedi i za hranu koju unosimo. Pokušajte tijekom ljeta jesti što više lagane hrane te unositi dovoljno tekućine i biti hidrirani. Iako, činjenica je da je ponekad jako lako ostati bez ideje što kuhati – zato smo pripremili popis od deset recepata bez kuhanja koje ćete spremiti jako brzo! Uz to, jednostavni su za pripremi, ukusni i fini.
Uvijek je dobro eksperimentirati pa ako imate vremena svakako uključite u svoju prehranu i mediteranske recepte ovog ljeta, isprobajte umak od rajčica, ali i raznolike ljetne salate koje će vas zasititi.
Sastojci:
1 limenka čvrste bijele tunjevine, ocijeđena
1 žlica majoneze
3 zelena luka, tanko narezana, plus još za ukras
pola crvene paprike, nasjeckane
1 žlica balzamičnog octa
crni papar po ukusu
1 prstohvat češnjaka soli, ili po ukusu
2 zrela avokada, prepolovljena i bez koštice
Priprema:
Pomiješajte tunjevinu, majonezu, zeleni luk, crvenu papriku i balzamični ocat u zdjeli. Začinite paprom i češnjakom, solju, a zatim polovice avokada “zapakirajte” smjesom od tune. Prije posluživanja ukrasite sačuvanim zelenim lukom i s malo crnog papra.
Sastojci:
pola šalice maslinovog ulja
pola šalice crvenog vinskog octa
1 i pol žličice češnjaka u prahu
1 i pol žličice sušenog bosiljka
1 i pol žličice sušenog origana
tri četvrtine žličice mljevenog crnog papra
tri četvrtine žličice bijelog šećera
2 i pol šalice kuhanih laktanih makarona
3 šalice svježih narezanih gljiva
15 cherry rajčica prepolovljenih
1 šalica narezane crvene paprike
tri četvrtine šalice izmrvljenog feta sira
pola šalice nasjeckanog mladog luka
1 limenka cijelih crnih maslina
Priprema:
Umutite maslinovo ulje, ocat, češnjak u prahu, bosiljak, origano, crni papar i šećer zajedno u velikoj zdjeli; dodajte kuhanu tjesteninu, šampinjone, rajčice, crvenu papriku, feta sir, mladi luk, masline. Miješajte dok se ne ujednači. Pokrijte i ohladite na dva sata ili preko noći.
Sastojci:
pola šalice maslinovog ulja
tri četvrtine šalice svježeg soka od limete
1 češanj češnjaka, samljeven
1 žličica soli
prstohvat mljevenog kajenskog papra
2 limenke crnoga graha, isprane i ocijeđene
1 i pol šalica kukuruza
1 avokado – oguljen, bez koštica i narezan na kockice
1 crvena paprika, nasjeckana
2 rajčice, nasjeckane
6 glavica mladog luka, tanko narezanih
pola šalice nasjeckanog svježeg korijandra
Priprema:
Stavite sve sastojke zajedno. U malu staklenku stavite maslinovo ulje, sok od limete, češnjak, sol i kajenski papar. Čvrsto zatvorite poklopac i protresite staklenku dok se preljev dobro ne prožme.
Sastojci:
4 rajčice (veće)
2 kriške švicarskog sira, narezane na četvrtine
4 trakice salame po želji
4 lista zelene salate
1/2 srednje zrelog avokada, oguljenog i narezanog na 8 kriški
Papar po želji
Priprema:
Narežite rajčice i tada svaku krišku rajčice napunite bilo kojim redom sirom, salamom, zelenom salatom i avokadom. Posipajte papar i poslužite.
Sastojci:
1 limenka slanutka, ocijeđenog i ispranog
1 krastavac, oguljen i sitno nasjeckan
1 šalica grožđanih rajčica, prepolovljenih
pola šalice sitno nasjeckanog slatkog luka
1 žlica mljevenog češnjaka
pola žličice suhih peršinovih listića
prsohvat sušenog bosiljka
1 žlica ribanog parmezana
1 žlica maslinovog ulja
3 žlice balzamičnog octa
prstohvat žličice soli
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte slanutak, krastavac, rajčice, luk, češnjak, ljuskice peršina, sušeni bosiljak i parmezan. Prelijte maslinovim uljem i balzamičnim octom te posolite po želji. Miješajte dok se dobro ne sjedini i po potrebi dodajte začine. Pokrijte i stavite u hladnjak najmanje 45 minuta prije posluživanja. Poslužite ohlađeno.
Sastojci:
3 rebra celera, nasjeckana
pola šalice višanja
pola šalice nasjeckanih oraha
pola šalice prepolovljenoga zelenoga grožđa
8 trakica slanine, kuhane i izmrvljene – po želji, može i bez
žlice jogurta
6 kroasana
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke. Poslužite na kroasanima.
Sastojci:
2 konzerve (svaka po 6 unci) svijetle tune pune vode, ocijeđene i u listićima
1 šalica nasjeckanog celera
mala šalica nasjeckanog slatkog luka
jedna trećina šalice majoneze sa smanjenim udjelom masti
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
1 žlica soka od limuna
pola žličice Dijon senfa
prsohvat žličice bijelog papra
Listovi zelene salate, po želji
Priprema:
U maloj zdjeli pomiješajte tunu, celer i luk. Pomiješajte majonezu, peršin, limunov sok, senf i papar. Umiješajte u smjesu tune. Po želji poslužite na listovima zelene salate.
Sastojci:
pola srednjeg zrelog avokada, oguljenog i izgnječenog
4 kriške kruha od cjelovitog zrna, prepečenog
1 srednja rajčica, narezana na ploške
2 žlice sitno nasjeckane ljutike
jedna četvrtina šalice humusa
Priprema:
Rasporedite avokado preko 2 kriške tosta. Na vrh stavite rajčicu i ljutiku. Rasporedite humus preko preostalih kriški tosta; stavite na tost s avokadom, licem prema dolje na sloj rajčice.
Sastojci:
2 žlice rižinog octa
4 žličice soja umaka
1 žlica maslinovog ulja
2 žličice mljevenog svježeg đumbira
2 žličice sezamovog ulja
1 žličica meda
prstohvat chili umaka
2 krastavca
1 žličica sjemenki sezama, prepečenih
Tanko narezan zeleni luk
Priprema:
Za preljev pomiješajte prvih 7 sastojaka. Odrežite vrhove i izrežite krastavce poprečno te zalijte preljevom i uživajte u salati.
Sastojci:
dvije trećine šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
pola šalice svježeg bosiljka nasjeckanog à la julien
jedna trećina šalice bijelog balzamičnog octa
malo svježeg lišća mente
2 češnja češnjaka, mljevena
2 žličice Dijon senfa
1 žličica morske soli
1 žličica šećera
1 žličica papra
2 šalice cherry rajčica
8 šalica svježe rikule
1 mozzarella sir, ocijeđen
2 srednje breskve, narezane na kriške
2 šalice svježih borovnica
Dodatni listovi mente
Priprema:
U maloj posudi umutiti prvih 9 sastojaka. Dodajte rajčice; ostavite da odstoji dok pripremate salatu.
U velikoj zdjeli pomiješajte rikulu, mozzarellu, breskve, borovnice. Prelijte smjesu rajčice na vrh te ukrasite dodatnim listićima mente. Poslužite odmah.
Foto i izvor: allrecipes.com; tastyhome.com; Pexels, elena_hramowa, Geshas, kasia2003 iStock/Getty Images Plus via Getty Images