Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Pri pomisli na koprivu, mnogima je prva (a najčešće i jedina) asocijacija neugodno pečenje koje se osjeti na dijelu kože kojim se dotakne list ili peteljku ove biljke. No ono što je puno važnije za znati o koprivi jest da se radi o jednoj od najljekovitijih biljaka koje rastu na našem podneblju.
Bit ćemo iskreni, i mi smo je tek nedavno prvi put probali i oduševili smo se. Zanimljiv je podatak do kojeg su došli znanstvenici: kad kopriva, odnosno njezine žarnice dođu u doticaj s dijelom tijela na kojem osoba osjeća bol, one mogu smanjiti originalnu bol. Znanstvenici ističu da kopriva to čini tako što smanjuje razinu upalnih kemikalija u tijelu te utječući na način na koji ljudski organizam prenosi signale boli. Kopriva je bogata proteinima, vlaknima, mastima, karotenoidima, taninom i antioksidansima. U nizu studija koje su provedene o zdravstvenim učincima koje kopriva može imati na ljudski organizam ističu se one vezane uz kardiovaskularno zdravlje, zdravlje prostate i urinarnog trakta, liječenje alergija, bolove u zglobovima, osteoartritis i upalna stanja, krvarenje te opekline. Pa kako bismo i mi doprinijeli svom zdravlju, odlučili smo isprobati nekoliko recepata s koprivom koje obožavamo. (Pročitajte: Recept za zdravi sladoled od tikvica)
KREM JUHA OD KOPRIVE
Sastojci:
2 krumpira srednje veličine
2 šake svježe mlade koprive
sol
voda
malo maslaca
po želji nekoliko kapi vrhnja (na kraju)
Priprema:
Krumpir staviti kuhati. Kad je na 3/4 krumpir kuhan, dodajemo koprivu i sol. Nakon što završite s kuhanjem, izmiksajte sve zajedno. Dodajte malo maslaca, po želji.
RIŽOTO OD KOPRIVE I INTEGRALNE RIŽE
Sastojci:
1 šalica integralne riže
2 šake koprive
1 vezica divljih šparoga (samo vrhovi)
1 veći mladi luk
1 glavica luk
3 češnja češnjaka
2 mrkve
1 žlica kurkume
sol
papar
malo ribanog parmezana
povrtni temeljac ili voda
maslinovo ulje
Priprema:
Rižu operite i stavite je u lonac hladne vode kuhati na jakoj temperaturi. Kada voda proključa, posolite, poklopite i sasvim smanjite temperaturu. Neka se kuha oko 25-30 minuta ili dok nije gotova (kušajte). Koprivu operite, odstranite tvrde peteljke. Škarama usitnite na manje komade. Šparogama odlomite vrhove i operite ih. Mladi luk narežite na kolutove. Mrkvu i luk nasjeckajte u multipraktiku sasvim sitno.
Češnjak narežite na listiće. U lonac stavite maslinovo ulje pa ubacite nasjeckanu mrkvu i luk. Posolite i dodajte kurkumu pa pirjajte 10-ak minuta. Ubacite mladi luk i šparoge i nastavite pirjati uz podlijevanje temeljcem ili vodom malo po malo. Kad je povrće omekšalo, dodajte još soli i papra po želji i temeljca tako da lagano prekrije povrće. Ubacite listove koprive i nastavite kuhati poklopljeno dok kopriva ne omekša. Kušajte, začinite po potrebi. Ubacite kuhanu rižu i sve dobro promiješajte. Dodajte ribani parmezan. Poklopite i pustite da miruje kako bi riža upila tekućinu. Servirajte uz dodatak maslinovog ulja i još ribanog parmezana.
KNEDLI OD KOPRIVE
Sastojci:
250 svježeg kravljeg sira
40 grama bijelog tosta
2 jaja
sol
50 grama maslaca
40 grama zobenog brašna
zobene pahuljice – po potrebi
1 šaku blanširane i usitnjene kopriva
Priprema:
Za početak treba izmiksati jaja, maslac i sir. U smjesu dodati sve ostale sastojke i dobro promješati. Ako je smjesa premekana, dodati zobene pahuljice po želji. Ostaviti da miruje barem 30 minuta u hladnjaku. Zatim oblikujemo okruglice promjera 5-6 cm koje kuhamo u slanoj vodi 15 minuta, na nižoj temperaturi.
Pročitajte: Kokteli iz kućne radinosti
Foto: Unsplash