Obavezno probajte ova 3 brza i ukusna recepta s ciklom u glavnoj ulozi

by | 17 veljače, 2021

Cikla je zimsko povrće bogato esencijalnim hranjivim tvarima, poput vitamina B, željeza, mangana, selena, joda, fosfora, bakra, magnezija i kalija.

Ona je “zlatni rudnik” zdravlja i osigurava vam nutrijente koje ne možete dobiti iz drugih namirnica. Budući da je niskokalorična i lako probavljiva namirnica, često se koristi i u zdravim smoothiesima. Pigment betalain pronađen u cikli snažan je antioksidans koji štiti od oksidativnog stresa i predmet je mnogih istraživanja. Jedno takvo istraživanje provedeno je od strane Kannera i suradnika pri Agricultural Research Organization u Izraelu 2001. godine. Znanstvenici su dokazali da betalain dovodi do sprječavanja lipidne peroksidacije, kemijske reakcije koju u našim stanicama uzrokuju vanjski čimbenici te ona dovodi do oštećenja staničnih membrana. Iako ga najčešće bacamo, lišće cikle itekako je korisno i ljekovito zato što je bogato kalijem, vitaminom C, željezo, folnom kiselinom, beta-karotenom i klorofilom. Lišće cikle se može pripremiti kao špinat ili kašasti sok, a pritom djeluje kao lijek i bogat izvor energije. (Pročitajte: Vrijeme je za snack: 5 recepata za hrskavi čips od povrća)

U nastavku pročitajte nekoliko naših najdražih recepata s ovom genijalnom namirnicom.

Juha od cikle s feta sirom, rotkvicom i poprženim kockicama kruha

Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
1 glavica sitno nasjeckanog luka
2 smljevena češnja češnjaka,
1 kg oguljene i narezane svježe cikle
1 i pol litra povrtnog temeljca
pola štruce kruha narezanog na veće komade
100 g sitno nasjeckane rotkvice
100 grama nadrobljenog feta sira

Priprema:
Zagrijte 1 žlicu ulja u velikoj tavi i dodajte nasjeckani luk. Pržite ga 5 minuta ili dok se malo ne smekša. Polako umiješajte češnjak, a zatim ubacite ciklu i kuhajte 15 minuta. Zatim dolijte temeljac te pričekajte da zakuha. Nakon vrenja smanjite temperaturu i kuhajte smjesu otkrivenu 30 minuta ili dok cikla ne omekša. Začinite i ostavite da se ohladi prije konačnog miješanja. U međuvremenu, zagrijte grill tavicu i popržite kockice kruha na preostaloj žlici ulja. Kad se jušna smjesa ohladi, pomoću ručne miješalice pokušajte postići njezinu glatku teksturu. Juhu poslužite odmah, toplu, ili nakon nekoliko sati, potpuno rashlađenu. Možete je poslužiti u zdjelicama ili šalicama, s poprženim kockicama kruha, rotkvicom i izmrvljenim komadićima fete.

Burger s majonezom od cikle

Sastojci:
400 g zamjenskog veganskog mesa
1 mali crveni luk; jedna polovica naribana, druga tanko narezana
šaka grubo nasjeckanog peršina
šaka grubo nasjeckane metvice
1 žlica maslinovog ulja
3 žlice majoneze
2 sitno nasjeckane i skuhane cikle
4 krušna peciva
malo potočarke

Priprema:
Pomiješajte zamjensko meso, naribani luk, metvicu i peršin u zdjeli s malo začina po želji. Smjesu podijelite na četiri dijela i oblikujte 4 burgera. Zagrijte tavicu za prženje i burgere, koje ste najprije blago nauljili, pecite 5-6 minuta sa svake strane. U međuvremenu, pomiješajte majonezu i ciklu sa začinima po želji. Kad su burgeri i majoneza gotovi, napunite peciva potočarkom, burgerom pa majonezom uz nekoliko tankih kriški luka. Poslužite burgere tople!

Smoothie od cikle i malina

Sastojci:
jedna manja cikla
50 g smrznutih malina
jedna banana
1 žličica maca praha
1 chia sjemenki
1 žlica sirupa od agave

Priprema:
Sve sastojke usitnite štapnim mikserom ili u blenderu te dodajte vode po potrebi.

Foto: Unsplash