Zagrebačko psihološko društvo podijelilo savjete za umirivanje nakon traumatičnog događaja
Stravični događaj koji se odvio u Prečkom šokirao je Hrvatsku. Nezamislivo je uopće pomisliti kako se osjećaju djeca i roditelji, kao i djelatnici ...
Među najkarakterističnijim plodovima ovog perioda svakako su sočne jabuke, koje ne samo da krase voćne košare već i inspiriraju na stvaranje niza ukusnih i privlačnih jela i deserata.
Upravo je jesen savršeno godišnje doba za isprobavanje novih namirnica, ali i recepata s ovim ukusnim voćem. I to je razlog zašto smo istražili nekoliko jednostavnih, a istovremeno neodoljivih jesenskih recepata.
Kroz karamelizirane arome, hrskave korice i tople napitke, ovi recepti s jabukama jednostavni su, ukusni su i savršeni za jesenske dane i večeri!
Jabuke su bogate vlaknima, vitaminom C, antioksidansima i drugim hranjivim tvarima poput vitamina K, vitamina B6 i kalija. Vlakna potomažu probavu, dok vitamin C jača imunološki sustav.
Visok sadržaj vlakana u jabukama pomaže u regulaciji probave te u održavanju zdrave crijevne flore i olakšavaju probavni proces.
Antioksidansi prisutni u jabukama, poput flavonoida i polifenola, imaju potencijalno blagotvoran utjecaj na zdravlje srca. Oni mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i pomoći u regulaciji razine kolesterola.
Iako sadrže prirodni šećer, jabuke imaju nizak glikemijski indeks, što znači da sporije podižu razinu glukoze u krvi. To ih čini dobrom opcijom za osobe koje paze na razinu glukoze u krvi.
Antioksidansi u jabukama povezani su s poboljšanim kognitivnim funkcijama. Istraživanja su pokazala da konzumacija jabuka može pomoći u očuvanju zdravlja mozga i smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.
Jabuke sadrže veliku količinu vode, što može pomoći u hidraciji organizma. Također, antioksidansi u jabukama mogu pridonijeti zdravlju kože.
S obzirom na nizak broj kalorija i visok sadržaj vlakana, jabuke su odličan zdravi snack za one koji pokušavaju izgubiti na težini.
Sastojci:
1 jabuka, narezana na komadiće
1 šaka svježeg špinata
1 banana
1/2 šalice bademovog mlijeka
1/2 žličice cimeta
malo leda
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne postane glatko.
Poslužite hladno za brzi i hranjiv doručak ili užinu.
Sastojci:
4 srednje velike jabuke, oguljene, narezane na kriške
1/4 šalice smeđeg šećera
2 žlice maslaca
1 žličica cimeta
prstohvat soli
kuglica sladoleda od vanilije (po želji)
Upute:
Zagrijte tavu na srednje jakoj temperaturi. Dodajte maslac i smeđi šećer, miješajući dok se šećer ne otopi.
Dodajte kriške jabuka u tavu i kuhajte oko 5-7 minuta ili dok jabuke ne omekšaju i ne postanu karamelizirane. Posipajte cimet i dodajte prstohvat soli po jabukama te promiješajte tako da se svi sastojci spoje.
Poslužite karamelizirane jabuke tople kao prilog uz omiljeni desert ili s kuglicom sladoleda od vanilije za potpuni doživljaj okusa.
Sastojci za tijesto:
2 šalice brašna
1/2 šalice šećera
1/2 hladnog maslaca, narezanog na kockice
prstohvat soli
4-6 žlica hladne vode
Sastojci za punjenje:
5-6 srednje velikih jabuka, oguljenih i narezanih na tanke kriške
1/2 šalice smeđeg šećera
1 žlica limunovog soka
2 žličice cimeta
2 žlice maslaca, narezanog na kockice
Upute:
Za tijesto pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte kockice hladnog maslaca te miješajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte vodu po potrebi i mijesite tijesto dok se ne formira lopta. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na nekih 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pomiješajte kriške jabuka, smeđi šećer, limunov sok i cimet.
Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini i prebacite ga u kalup za pitu. Na tijesto rasporedite pripremljeno punjenje od jabuka. Posipajte kockice maslaca po vrhu jabuka.
Pecite pitu oko 40-45 minuta ili dok tijesto ne postane zlatnosmeđe. Poslužite pitu od jabuka toplu, po mogućnosti s kuglicom sladoleda ili tučenim vrhnjem.
Sastojci:
4 šalice soka od jabuka
2 štapića cimeta
korica od 1 limuna
1/4 šalice smeđeg šećera (po ukusu)
1/2 šalice ruma (po želji)
Upute:
Stavite sok od jabuka, cimet i koru limuna u lonac te zagrijavajte na umjereno jakoj temperaturi.
Dodajte smeđi šećer i miješajte dok se ne otopi.
Pričekajte da smjesa lagano proključa, a zatim smanjite temperaturu i kuhajte nekih 10-15 minuta. Ako koristite rum, dodajte ga na kraju i promiješajte. Poslužite topao napitak od jabuka i začina u šalicama.
1 šalica brašna
1 žlica šećera
1 jaje
3/4 šalice mlijeka
1 žlica rastopljenog maslaca (ili ulja)
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
2 jabuke (oguljene i narezane na tanke kriške)
1 žličica cimeta
2 žlice smeđeg šećera
maslac ili ulje za pečenje
Priprema smjese za palačinke:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi razbijte jaje, dodajte mlijeko i rastopljeni maslac (ili ulje) te dobro izmiješajte. Spojite mokre i suhe sastojke te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
Priprema nadjeva od jabuka:
U manjoj zdjeli pomiješajte kriške jabuka, cimet i smeđi šećer. Ostavite da se sastojci spoje i jabuke malo omekšaju.
Pečenje palačinki:
Zagrijte tavu na srednje jakoj temperaturi i dodajte malo maslaca ili ulja. Kad je tava dovoljno vruća, ulijte malu količinu smjese za palačinke (otprilike 1/4 šalice) i rasporedite je po tavi.
Stavite nekoliko kriški jabuka (izdvojite ih iz nadjeva) na svaku palačinku dok se donja strana peče. Kad se na površini palačinke pojave mjehurići, okrenite je pažljivo pomoću široke lopatice i pecite nekoliko minuta dok donja strana ne postane zlatnosmeđa.
Poslužite palačinke s jabukama tople, a možete ih dodatno posipati cimetom ili šećerom u prahu po želji.
Sastojci:
2 jabuke, narezane na tanke kriške
1/4 šalice oraha ili badema
1/4 šalice sušenih brusnica
1 šaka rukole ili špinata
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica balzamičnog octa
sol i papar po ukusu
Priprema:
Pomiješajte jabuke, orahe, brusnice i rukolu u zdjeli. Prelijte maslinovim uljem i balzamičnim octom te posolite i popaprite po ukusu. Lagano promiješajte i poslužite.
Sastojci:
4 jabuke, oguljene i narezane
2 žlice meda ili javorovog sirupa
1 žličica cimeta
1/2 šalice zobenih pahuljica
1/4 šalice badema, nasjeckanih
2 žlice kokosovog ulja ili maslaca
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Jabuke pomiješajte s medom i cimetom pa ih stavite u posudu za pečenje.
U drugoj zdjeli pomiješajate zobene pahuljice, bademe i kokosovo ulje (ili maslac) dok se ne stvori mrvičasta smjesa.
Posipajte tu smjesu po jabukama i pecite 25-30 minuta dok jabuke ne omekšaju, a preljev postane zlatnosmeđe boje. Poslužite toplo, a možete dodati i malo grčkog jogurta ili kokosovog mlijeka.
Sastojci:
2 jabuke, narezane na kriške
1/2 šalice borovnica
1 šalica zobenih pahuljica
1/4 šalice oraha ili badema, nasjeckanih
1 žličica cimeta
1/2 žličice praška za pecivo
1 jaje
1 šalica mlijeka po izboru
2 žlice meda ili javorovog sirupa
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i podmažite manji lim za pečenje. U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, orahe, cimet i prašak za pecivo.
Jabuke i borovnice stavite u lim, a preko njih ravnomjerno rasporedite suhu smjesu. Umutite jaje s mlijekom i medom te prelijte preko zobene smjese.
Pecite 30-35 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju i čvrsto. Poslužite toplo uz jogurt ili malo meda.
Sastojci:
1 šalica zobenih pahuljica
1/2 šalice sušenih jabuka, nasjeckanih
1/4 šalice bademovog maslaca
1/4 šalice meda ili javorovog sirupa
1 žličica cimeta
1/4 šalice kokosovih pahuljica (po želji)
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, sušene jabuke, bademov maslac, med i cimet. Smjesu dobro promiješajte dok ne postane homogena.
Vlažnim rukama oblikujte male kuglice. Kuglice možete uvaljati u kokosove pahuljice za dodatnu teksturu.
Stavite ih u hladnjak na sat vremena prije posluživanja.
Sastojci za chia puding:
1/4 šalice chia sjemenki
1 šalica bademovog ili kokosovog mlijeka
1 žličica vanilije
1 žlica meda
Sastojci za jabuke:
2 jabuke, narezane na kockice
1 žlica kokosovog ulja
1 žličica cimeta
1 žlica meda
Priprema:
Chia sjemenke, mlijeko, vaniliju i med pomiješajte u posudi i stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći da se zgusne. Na tavi zagrijte kokosovo ulje, dodajte jabuke, cimet i med te pirjajte na laganoj temperaturi dok jabuke ne omekšaju i karameliziraju se.
Poslužite chia puding s pirjanim jabukama na vrhu za ukusan i hranjiv doručak ili desert.
Pročitajte: 3 recepta sa seitanom koja ćete obožavati
Foto: Pexels, AnnaPustynnikova iStock/Getty Images Plus via Getty Images