Ovo su najvažniji dodaci prehrani tijekom zime
Iako smo se odvikli od one prave klasične zime kada smo mogli dobro prepoznati koje je godišnje doba, savjeti za brigu o zdravlju, posebice o prehr...
Sezonu višanja svakako valja iskoristiti, a postoji puno recepata kako to možete!
Višnje su voće bogato vitaminima i mineralima, posebno vitaminom C i kalijem. Karakteristične su po tome što su kisele, ali to je samo dodatan plus tome što su omiljeni sastojak u mnogim tortama, desertima, smoothijima i ostalim receptima.
Osim toga, višnje su poznate po svojim antioksidativnim svojstvima koja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Redovito konzumiranje višanja može doprinijeti smanjenju upala i poboljšanju zdravlja srca.
Zbog svih svojih dobrobiti, ovo je namirnica čiju sezonu nemojte preskočiti, a ako ih i ne volite jesti same, jednostavno je rješenje da ih uklopite u razne recepte – od deserata, torta, kolača pa sve do zdravih obroka za doručak, pita i smoothiesa. Donosimo inspiraciju!
Sastojci:
2 šalice višanja (svježe ili smrznute)
1/4 šalice meda
1/2 šalice zobene kaše
1/4 šalice bademovog brašna
2 žlice kokosovog ulja
1 žličica cimeta
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pomiješajte višnje s medom. U drugoj zdjeli pomiješajte zobenu kašu, bademovo brašno, kokosovo ulje i cimet. U posudu za pečenje stavite višnje i prekrijte smjesom od zobenih pahuljica. Pecite 30 minuta dok vrh ne postane zlatno smeđe. Poslužite kad se malo ohladi.
Sastojci:
2 avokada
1/4 šalice kakao praha
1/4 šalice meda ili javorovog sirupa
1/4 šalice bademovog mlijeka
1 šalica višanja
Priprema:
Miksajte avokado, kakao prah, med i bademovo mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte višnje i poslužite dok je još uvijek hladno.
Sastojci:
2 šalice badema
1/2 šalice datulja
2 šalice indijskih oraščića (natopljenih preko noći)
1/2 šalice kokosovog ulja
1/4 šalice meda
1 šalica višanja
Priprema:
Za podlogu miksajte bademe i datulje dok ne dobijete smjesu. Pritisnite smjesu u kalup za torte. Za kremu miksajte indijske oraščiće, kokosovo ulje i med dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte preko podloge. Na vrh dodajte višnje i stavite u hladnjak najmanje 4 četiri sata prije posluživanja.
Sastojci:
2 šalice višanja (svježe ili smrznute)
1 šalica grčkog jogurta
1/4 šalice meda
1 žličica vanilije
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu stavite u posudu za zamrzavanje. Zamrzavajte najmanje četiri sata, povremeno miješajući svakih sat vremena kako bi sladoled bio kremastiji.
Sastojci za koru:
1 1/2 šalice integralnog brašna
1/2 šalice bademovog brašna
1/4 šalice kokosovog ulja (hladno prešanog)
2-3 žlice hladne vode
Prstohvat soli
Sastojci za punjenje:
4 šalice višanja (svježe ili smrznute)
1/2 šalice meda ili javorovog sirupa
2 žlice chia sjemenki
1 žličica ekstrakta vanilije
1/4 šalice limunovog soka
1/4 šalice kukuruznog škroba ili brašna od tapioke
Priprema:
Priprema kore:
Pomiješajte integralno brašno, bademovo brašno i prstohvat soli u velikoj zdjeli. Dodajte kokosovo ulje i miješajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Postupno dodavajte hladnu vodu, žlicu po žlicu, dok se tijesto ne poveže. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
U velikoj zdjeli pomiješajte višnje, med, chia sjemenke, ekstrakt vanilije, limunov sok i kukuruzni škrob. Dobro promiješajte i ostavite smjesu da odstoji 15-20 minuta kako bi se chia sjemenke zgusnule smjesu.
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga na dvije polovice. Razvaljajte jednu polovicu tijesta na pobrašnjenoj površini i prebacite je u kalup za pitu. Ulijte smjesu s višnjama u koru. Razvaljajte drugu polovicu tijesta i položite je preko punjenja. Možete je narezati na trake i složiti u mrežasti uzorak ili jednostavno prekriti cijelu pitu. Rubove tijesta spojite i zapečatite, a zatim ih ukrasite po želji. Napravite nekoliko rezova na vrhu pite kako bi para mogla izlaziti.
Pecite pitu u zagrijanoj pećnici 45-50 minuta, ili dok kora ne postane zlatno smeđa, a punjenje ne počne mjehuriti. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi prije posluživanja.
Sastojci:
1 šalica smrznutih višanja
1 banana (smrznuta)
1/2 šalice grčkog jogurta
1/2 šalice bademovog mlijeka (ili bilo kojeg drugog biljnog mlijeka)
1 žlica chia sjemenki
1 žlica lanenih sjemenki
1 žlica bademovog maslaca (ili maslaca od kikirikija)
1 žličica meda ili javorovog sirupa (po želji)
1 žličica ekstrakta vanilije
1/2 šalice špinata (po želji)
1 žličica praha spiruline (po želji)
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je smoothie pregust, dodajte još malo bademovog mlijeka i nastavite miksati dok ne postignete željenu konzistenciju.
Poslužite odmah u velikoj čaši.
Sastojci:
1/2 šalice chia sjemenki
2 šalice bademovog mlijeka (ili bilo kojeg drugog biljnog mlijeka)
1/4 šalice meda ili javorovog sirupa
1 žličica ekstrakta vanilije
1 šalica višanja (svježe ili smrznute)
1/4 šalice grčkog jogurta (po želji)
Svježe voće (recimo bobice) za ukras (po želji)
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte chia sjemenke, bademovo mlijeko, med (ili javorov sirup) i ekstrakt vanilije. Dobro promiješajte kako biste osigurali da se chia sjemenke ravnomjerno rasporede. Ostavite smjesu da odstoji 10 minuta, a zatim ponovno promiješajte kako biste razbili sve grudice chia sjemenki.
Pokrijte zdjelu i stavite je u hladnjak najmanje četiri sata ili preko noći kako bi chia sjemenke upile tekućinu i zgusnule se. Prije posluživanja, u drugoj zdjeli lagano izmiksajte višnje kako biste dobili umak (ako koristite smrznute višnje, prethodno ih odmrznite). U čaše ili zdjelice za posluživanje slažite slojeve chia pudinga, grčkog jogurta, umaka od višnja i svježeg voća po želji.
Sastojci:
2 šalice višanja (svježe ili smrznute)
1/2 šalice vode
1/4 šalice meda ili javorovog sirupa
1 žličica limunovog soka
Priprema:
U srednje velikoj posudi pomiješajte višnje i vodu. Kuhajte na srednje jakoj temperaturi dok višnje ne omekšaju i ne puste sok, oko 10-15 minuta. Procijedite višnje kroz sito, pritiskajući ih kako biste izvukli što više soka. Vratite sok u posudu, dodajte med (ili javorov sirup) i limunov sok. Kuhajte još 5-10 minuta dok sirup ne postane gust. Ohladite i pohranite u hladnjak. Poslužite preko palačinki, vafla ili kao dodatak jogurtu.
Sastojci:
1 šalica kuhane kvinoje
1 šalica svježih višanja (bez koštica, prepolovljenih)
1/2 šalice nasjeckanog krastavca
1/4 šalice nasjeckanog crvenog luka
1/4 šalice feta sira (opcija)
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica balzamičnog octa
Sol i papar po ukusu
Priprema:
Pomiješajte kuhanu kvinoju, višnje, krastavac, crveni luk i feta sir u velikoj zdjeli. U maloj posudi pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat, sol i papar. Prelijte preljev preko salate i dobro promiješajte.
Sastojci:
1 šalica svježih višanja (bez koštica)
1/2 šalice svježe iscijeđenog soka od limuna
3-4 žlice meda ili javorovog sirupa (po ukusu)
3 šalice vode (gazirane ili obične)
Led
Priprema:
U blenderu ili procesoru hrane izmiksajte svježe višnje, sok od limuna i med (ili javorov sirup) dok ne dobijete glatku smjesu. U velikoj posudi pomiješajte smjesu od višanja s vodom. Dodajte led i promiješajte. Poslužite u čašama s dodatkom kriške limuna za dekoraciju.
Foto: Julia_Sudnitskaya, mpephotos, vanillla iStock/Getty Images Plus via Getty Images,