![poljska pravo na pobačaj](https://www.ljepotaizdravlje.hr/wp-content/uploads/2024/07/prosvjed1-350x250.jpg)
Poljska novčano kažnjava bolnice koje uskraćuju ženama prekid trudnoće
Nakon što smo godinama gledali kako se građani Poljske bore za pravo na pobačaj, nova vijest ipak bi mogla uliti nadu da će se nešto promijeniti u ...
Sezonu višanja svakako valja iskoristiti, a postoji puno recepata kako to možete!
Višnje su voće bogato vitaminima i mineralima, posebno vitaminom C i kalijem. Karakteristične su po tome što su kisele, ali to je samo dodatan plus tome što su omiljeni sastojak u mnogim tortama, desertima, smoothijima i ostalim receptima.
Osim toga, višnje su poznate po svojim antioksidativnim svojstvima koja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Redovito konzumiranje višanja može doprinijeti smanjenju upala i poboljšanju zdravlja srca.
Zbog svih svojih dobrobiti, ovo je namirnica čiju sezonu nemojte preskočiti, a ako ih i ne volite jesti same, jednostavno je rješenje da ih uklopite u razne recepte – od deserata, torta, kolača pa sve do zdravih obroka za doručak, pita i smoothiesa. Donosimo inspiraciju!
Sastojci:
2 šalice višanja (svježe ili smrznute)
1/4 šalice meda
1/2 šalice zobene kaše
1/4 šalice bademovog brašna
2 žlice kokosovog ulja
1 žličica cimeta
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pomiješajte višnje s medom. U drugoj zdjeli pomiješajte zobenu kašu, bademovo brašno, kokosovo ulje i cimet. U posudu za pečenje stavite višnje i prekrijte smjesom od zobenih pahuljica. Pecite 30 minuta dok vrh ne postane zlatno smeđe. Poslužite kad se malo ohladi.
Sastojci:
2 avokada
1/4 šalice kakao praha
1/4 šalice meda ili javorovog sirupa
1/4 šalice bademovog mlijeka
1 šalica višanja
Priprema:
Miksajte avokado, kakao prah, med i bademovo mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte višnje i poslužite dok je još uvijek hladno.
Sastojci:
2 šalice badema
1/2 šalice datulja
2 šalice indijskih oraščića (natopljenih preko noći)
1/2 šalice kokosovog ulja
1/4 šalice meda
1 šalica višanja
Priprema:
Za podlogu miksajte bademe i datulje dok ne dobijete smjesu. Pritisnite smjesu u kalup za torte. Za kremu miksajte indijske oraščiće, kokosovo ulje i med dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte preko podloge. Na vrh dodajte višnje i stavite u hladnjak najmanje 4 četiri sata prije posluživanja.
Sastojci:
2 šalice višanja (svježe ili smrznute)
1 šalica grčkog jogurta
1/4 šalice meda
1 žličica vanilije
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu stavite u posudu za zamrzavanje. Zamrzavajte najmanje četiri sata, povremeno miješajući svakih sat vremena kako bi sladoled bio kremastiji.
Sastojci za koru:
1 1/2 šalice integralnog brašna
1/2 šalice bademovog brašna
1/4 šalice kokosovog ulja (hladno prešanog)
2-3 žlice hladne vode
Prstohvat soli
Sastojci za punjenje:
4 šalice višanja (svježe ili smrznute)
1/2 šalice meda ili javorovog sirupa
2 žlice chia sjemenki
1 žličica ekstrakta vanilije
1/4 šalice limunovog soka
1/4 šalice kukuruznog škroba ili brašna od tapioke
Priprema:
Priprema kore:
Pomiješajte integralno brašno, bademovo brašno i prstohvat soli u velikoj zdjeli. Dodajte kokosovo ulje i miješajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Postupno dodavajte hladnu vodu, žlicu po žlicu, dok se tijesto ne poveže. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
U velikoj zdjeli pomiješajte višnje, med, chia sjemenke, ekstrakt vanilije, limunov sok i kukuruzni škrob. Dobro promiješajte i ostavite smjesu da odstoji 15-20 minuta kako bi se chia sjemenke zgusnule smjesu.
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga na dvije polovice. Razvaljajte jednu polovicu tijesta na pobrašnjenoj površini i prebacite je u kalup za pitu. Ulijte smjesu s višnjama u koru. Razvaljajte drugu polovicu tijesta i položite je preko punjenja. Možete je narezati na trake i složiti u mrežasti uzorak ili jednostavno prekriti cijelu pitu. Rubove tijesta spojite i zapečatite, a zatim ih ukrasite po želji. Napravite nekoliko rezova na vrhu pite kako bi para mogla izlaziti.
Pecite pitu u zagrijanoj pećnici 45-50 minuta, ili dok kora ne postane zlatno smeđa, a punjenje ne počne mjehuriti. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi prije posluživanja.
Sastojci:
1 šalica smrznutih višanja
1 banana (smrznuta)
1/2 šalice grčkog jogurta
1/2 šalice bademovog mlijeka (ili bilo kojeg drugog biljnog mlijeka)
1 žlica chia sjemenki
1 žlica lanenih sjemenki
1 žlica bademovog maslaca (ili maslaca od kikirikija)
1 žličica meda ili javorovog sirupa (po želji)
1 žličica ekstrakta vanilije
1/2 šalice špinata (po želji)
1 žličica praha spiruline (po želji)
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je smoothie pregust, dodajte još malo bademovog mlijeka i nastavite miksati dok ne postignete željenu konzistenciju.
Poslužite odmah u velikoj čaši.
Sastojci:
1/2 šalice chia sjemenki
2 šalice bademovog mlijeka (ili bilo kojeg drugog biljnog mlijeka)
1/4 šalice meda ili javorovog sirupa
1 žličica ekstrakta vanilije
1 šalica višanja (svježe ili smrznute)
1/4 šalice grčkog jogurta (po želji)
Svježe voće (recimo bobice) za ukras (po želji)
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte chia sjemenke, bademovo mlijeko, med (ili javorov sirup) i ekstrakt vanilije. Dobro promiješajte kako biste osigurali da se chia sjemenke ravnomjerno rasporede. Ostavite smjesu da odstoji 10 minuta, a zatim ponovno promiješajte kako biste razbili sve grudice chia sjemenki.
Pokrijte zdjelu i stavite je u hladnjak najmanje četiri sata ili preko noći kako bi chia sjemenke upile tekućinu i zgusnule se. Prije posluživanja, u drugoj zdjeli lagano izmiksajte višnje kako biste dobili umak (ako koristite smrznute višnje, prethodno ih odmrznite). U čaše ili zdjelice za posluživanje slažite slojeve chia pudinga, grčkog jogurta, umaka od višnja i svježeg voća po želji.
Sastojci:
2 šalice višanja (svježe ili smrznute)
1/2 šalice vode
1/4 šalice meda ili javorovog sirupa
1 žličica limunovog soka
Priprema:
U srednje velikoj posudi pomiješajte višnje i vodu. Kuhajte na srednje jakoj temperaturi dok višnje ne omekšaju i ne puste sok, oko 10-15 minuta. Procijedite višnje kroz sito, pritiskajući ih kako biste izvukli što više soka. Vratite sok u posudu, dodajte med (ili javorov sirup) i limunov sok. Kuhajte još 5-10 minuta dok sirup ne postane gust. Ohladite i pohranite u hladnjak. Poslužite preko palačinki, vafla ili kao dodatak jogurtu.
Sastojci:
1 šalica kuhane kvinoje
1 šalica svježih višanja (bez koštica, prepolovljenih)
1/2 šalice nasjeckanog krastavca
1/4 šalice nasjeckanog crvenog luka
1/4 šalice feta sira (opcija)
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica balzamičnog octa
Sol i papar po ukusu
Priprema:
Pomiješajte kuhanu kvinoju, višnje, krastavac, crveni luk i feta sir u velikoj zdjeli. U maloj posudi pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat, sol i papar. Prelijte preljev preko salate i dobro promiješajte.
Sastojci:
1 šalica svježih višanja (bez koštica)
1/2 šalice svježe iscijeđenog soka od limuna
3-4 žlice meda ili javorovog sirupa (po ukusu)
3 šalice vode (gazirane ili obične)
Led
Priprema:
U blenderu ili procesoru hrane izmiksajte svježe višnje, sok od limuna i med (ili javorov sirup) dok ne dobijete glatku smjesu. U velikoj posudi pomiješajte smjesu od višanja s vodom. Dodajte led i promiješajte. Poslužite u čašama s dodatkom kriške limuna za dekoraciju.
Foto: Julia_Sudnitskaya, mpephotos, vanillla iStock/Getty Images Plus via Getty Images,