Ukusni, sočni i zdravi: Recepti sa šljivama spremni za tren

Dobrobiti ove namirnice su mnogobrojne. Zato je obavezno uvrstite na svoj jelovnik

by | 5 rujna, 2024
recepti sa šljivama

U koje vrijeme pripremati jela sa šljivama nego kad im je sezona? A mi smo odabrali najbolje recepte upravo za to!

Šljive su supervoće koje je bogato vitaminom C, mineralima i drugih korisnim nutrijentima potrebnima za zdravlje, tijelo i općenito funkcioniranje. Toliko su male, a toliko moćne!

Obiluju hranjivim tvarima i imaju brojna ljekovita svojstva poput toga da potiču rad probave jer su bogate prehrambenim vlaknima, reguliraju krvni tlak zbog kalija (koji balansira učinak natrija u tijelu) koji se nalazi u njima, a također dobro djeluje na rad srca i cijelog kardiovaskularnog sustava.

Zanimljivo je i to da se u ovoj maloj namirnici nalazi i beta-karoten te vitamin E, a dobar je podatak i to da se u 100 grama šljive nalazi se tek 45 kalorija.

Iako je ovo voće najbolje jesti sirovo i preporučujemo da ga najviše na takav način i konzumirate, ipak se šljive koriste u raznim receptima i varijantama – od pripreme pekmeza, kompota te raznih drugih slatkih i slanih jela.

Recepti sa šljivama koje valja isprobati

Zdrava pita sa šljivama

Sastojci:

300 g šljiva (narezanih na polovice)

200 g integralnog brašna

100 g zobenih pahuljica

3 žlice kokosovog ulja (ili maslinovog ulja)

3 žlice meda ili javorovog sirupa

1 jaje

1 žličica praška za pecivo

1 žličica cimeta

Prstohvat soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite pleh obložen papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte integralno brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, cimet i prstohvat soli.

U drugoj zdjeli pomiješajte otopljeno kokosovo ulje, med i jaje. Suhe sastojke dodajte mokrima i dobro promiješajte. Ako je smjesa previše gusta, dodajte malo biljnog mlijeka. Rasporedite pola tijesta na dno pleha, zatim dodajte šljive po vrhu i prekrijte ostatkom tijesta.

Pecite 30-40 minuta dok pita ne poprimi zlatnosmeđu boju. Pričekajte da se ohladi prije nego što ju narežete na komade i poslužite.

Zdravi energetski kolači sa šljivama i orašastim plodovima

Sastojci:

150 g suhih šljiva (narezanih na komadiće)

100 g badema ili oraha (nasjeckanih)

100 g zobenih pahuljica

2 žlice meda ili javorovog sirupa

2 žlice maslaca od kikirikija ili badema

1 žličica cimeta

1 žlica chia sjemenki (po želji)

Priprema:

U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, nasjeckane orašaste plodove, chia sjemenke i cimet. U tavi lagano zagrijte maslac od kikirikija s medom dok ne postane tekuće.

Pomiješajte tekuće sastojke sa suhim, dodajte šljive i nakon toga sve zajedno dobro promiješajte. Oblikujte smjesu u male kolačiće i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Stavite ih u hladnjak na najmanje sat vremena da se stvrdnu. Poslužite kao zdravi snack.

recepti sa šljivama

Foto: Foxys_forest_manufacture iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Zdravi desert u čaši sa šljivama i grčkim jogurtom

Sastojci:

200 g šljiva (narezanih na komadiće)

200 g grčkog jogurta

2 žlice meda

1 žličica cimeta

50 g granole ili orašastih plodova

Priprema:

U tavi lagano kuhajte šljive s medom i cimetom dok ne postanu mekane. U čaše slažite sloj grčkog jogurta, zatim kuhane šljive, pa ponovite slojeve dok ne napunite čašu.

Na vrh dodajte granolu ili orašaste plodove za hrskavost. Poslužite odmah ili stavite u hladnjak da se ohladi pa tada poslužite.

Brzi puding od chia sjemenki i šljiva

Sastojci:

4 šljive (nasjeckane)

200 ml biljnog mlijeka (bademovo, kokosovo ili zobeno)

3 žlice chia sjemenki

1 žlica meda ili javorovog sirupa

1 žličica vanilije (po želji)

Priprema:

U zdjeli pomiješajte biljno mlijeko, chia sjemenke, med i vaniliju. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji u hladnjaku barem dva sata (ili preko noći) kako bi chia sjemenke upile tekućinu i puding postao gust. Kad je puding spreman, dodajte nasjeckane šljive na vrh i poslužite.

recepti sa šljivama

Foto: thepiwko iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Zdravi crumble sa šljivama

Sastojci:

300 g šljiva (narezanih na komade)

100 g zobenih pahuljica

50 g orašastih plodova (badema ili oraha, nasjeckanih)

2 žlice kokosovog ulja

2 žlice meda ili javorovog sirupa

1 žličica cimeta

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C i stavite šljive u manji kalup za pečenje. U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, orašaste plodove, kokosovo ulje, med i cimet. Rasporedite smjesu po šljivama. Pecite 20-25 minuta dok se šljive ne omekšaju, a crumble ne postane hrskav. Poslužite toplo, po želji uz to grčki jogurt.

recepti sa šljivama

Foto: photosimysia iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Integralni muffini sa šljivama i cimetom

Sastojci:

200 g integralnog brašna

2 žličice praška za pecivo

100 g grčkog jogurta

2 žlice meda

1 jaje

100 ml biljnog mlijeka

1 žličica cimeta

6-8 svježih šljiva (nasjeckanih)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup za muffine. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet. U drugoj zdjeli izmiksajte jaje, jogurt, med i biljno mlijeko.

Dodajte mokre sastojke suhima i dobro promiješajte. Zatim dodajte nasjeckane šljive. Rasporedite smjesu u kalupe za muffine i pecite 20-25 minuta dok ne porumene, a nakon toga ohladite i poslužite.

Energetske kuglice sa šljivama i zobenim pahuljicama

Sastojci:

150 g suhih šljiva

100 g zobenih pahuljica

2 žlice kokosovog ulja

2 žlice meda ili javorovog sirupa

30 g kokosovih pahuljica

Priprema:

U blender stavite suhe šljive, zobene pahuljice, kokosovo ulje i med. Blendajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu.

Oblikujte smjesu u kuglice i uvaljajte ih u kokosove pahuljice. Stavite kuglice u hladnjak na barem sat vremena prije posluživanja da se stvrdnu.

Pročitajte: Ovo su neke od najzdravijih namirnica bogate željezom

Foto naslovna: Mizina iStock/Getty Images Plus via Getty Images