Ovo su najvažniji dodaci prehrani tijekom zime
Iako smo se odvikli od one prave klasične zime kada smo mogli dobro prepoznati koje je godišnje doba, savjeti za brigu o zdravlju, posebice o prehr...
Dobrobiti ove namirnice su mnogobrojne. Zato je obavezno uvrstite na svoj jelovnik
U koje vrijeme pripremati jela sa šljivama nego kad im je sezona? A mi smo odabrali najbolje recepte upravo za to!
Šljive su supervoće koje je bogato vitaminom C, mineralima i drugih korisnim nutrijentima potrebnima za zdravlje, tijelo i općenito funkcioniranje. Toliko su male, a toliko moćne!
Obiluju hranjivim tvarima i imaju brojna ljekovita svojstva poput toga da potiču rad probave jer su bogate prehrambenim vlaknima, reguliraju krvni tlak zbog kalija (koji balansira učinak natrija u tijelu) koji se nalazi u njima, a također dobro djeluje na rad srca i cijelog kardiovaskularnog sustava.
Zanimljivo je i to da se u ovoj maloj namirnici nalazi i beta-karoten te vitamin E, a dobar je podatak i to da se u 100 grama šljive nalazi se tek 45 kalorija.
Iako je ovo voće najbolje jesti sirovo i preporučujemo da ga najviše na takav način i konzumirate, ipak se šljive koriste u raznim receptima i varijantama – od pripreme pekmeza, kompota te raznih drugih slatkih i slanih jela.
Sastojci:
300 g šljiva (narezanih na polovice)
200 g integralnog brašna
100 g zobenih pahuljica
3 žlice kokosovog ulja (ili maslinovog ulja)
3 žlice meda ili javorovog sirupa
1 jaje
1 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta
Prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite pleh obložen papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte integralno brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, cimet i prstohvat soli.
U drugoj zdjeli pomiješajte otopljeno kokosovo ulje, med i jaje. Suhe sastojke dodajte mokrima i dobro promiješajte. Ako je smjesa previše gusta, dodajte malo biljnog mlijeka. Rasporedite pola tijesta na dno pleha, zatim dodajte šljive po vrhu i prekrijte ostatkom tijesta.
Pecite 30-40 minuta dok pita ne poprimi zlatnosmeđu boju. Pričekajte da se ohladi prije nego što ju narežete na komade i poslužite.
Sastojci:
150 g suhih šljiva (narezanih na komadiće)
100 g badema ili oraha (nasjeckanih)
100 g zobenih pahuljica
2 žlice meda ili javorovog sirupa
2 žlice maslaca od kikirikija ili badema
1 žličica cimeta
1 žlica chia sjemenki (po želji)
Priprema:
U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, nasjeckane orašaste plodove, chia sjemenke i cimet. U tavi lagano zagrijte maslac od kikirikija s medom dok ne postane tekuće.
Pomiješajte tekuće sastojke sa suhim, dodajte šljive i nakon toga sve zajedno dobro promiješajte. Oblikujte smjesu u male kolačiće i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Stavite ih u hladnjak na najmanje sat vremena da se stvrdnu. Poslužite kao zdravi snack.
Sastojci:
200 g šljiva (narezanih na komadiće)
200 g grčkog jogurta
2 žlice meda
1 žličica cimeta
50 g granole ili orašastih plodova
Priprema:
U tavi lagano kuhajte šljive s medom i cimetom dok ne postanu mekane. U čaše slažite sloj grčkog jogurta, zatim kuhane šljive, pa ponovite slojeve dok ne napunite čašu.
Na vrh dodajte granolu ili orašaste plodove za hrskavost. Poslužite odmah ili stavite u hladnjak da se ohladi pa tada poslužite.
Sastojci:
4 šljive (nasjeckane)
200 ml biljnog mlijeka (bademovo, kokosovo ili zobeno)
3 žlice chia sjemenki
1 žlica meda ili javorovog sirupa
1 žličica vanilije (po želji)
Priprema:
U zdjeli pomiješajte biljno mlijeko, chia sjemenke, med i vaniliju. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji u hladnjaku barem dva sata (ili preko noći) kako bi chia sjemenke upile tekućinu i puding postao gust. Kad je puding spreman, dodajte nasjeckane šljive na vrh i poslužite.
Sastojci:
300 g šljiva (narezanih na komade)
100 g zobenih pahuljica
50 g orašastih plodova (badema ili oraha, nasjeckanih)
2 žlice kokosovog ulja
2 žlice meda ili javorovog sirupa
1 žličica cimeta
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i stavite šljive u manji kalup za pečenje. U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, orašaste plodove, kokosovo ulje, med i cimet. Rasporedite smjesu po šljivama. Pecite 20-25 minuta dok se šljive ne omekšaju, a crumble ne postane hrskav. Poslužite toplo, po želji uz to grčki jogurt.
Sastojci:
200 g integralnog brašna
2 žličice praška za pecivo
100 g grčkog jogurta
2 žlice meda
1 jaje
100 ml biljnog mlijeka
1 žličica cimeta
6-8 svježih šljiva (nasjeckanih)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup za muffine. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet. U drugoj zdjeli izmiksajte jaje, jogurt, med i biljno mlijeko.
Dodajte mokre sastojke suhima i dobro promiješajte. Zatim dodajte nasjeckane šljive. Rasporedite smjesu u kalupe za muffine i pecite 20-25 minuta dok ne porumene, a nakon toga ohladite i poslužite.
Sastojci:
150 g suhih šljiva
100 g zobenih pahuljica
2 žlice kokosovog ulja
2 žlice meda ili javorovog sirupa
30 g kokosovih pahuljica
Priprema:
U blender stavite suhe šljive, zobene pahuljice, kokosovo ulje i med. Blendajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu.
Oblikujte smjesu u kuglice i uvaljajte ih u kokosove pahuljice. Stavite kuglice u hladnjak na barem sat vremena prije posluživanja da se stvrdnu.
Foto naslovna: Mizina iStock/Getty Images Plus via Getty Images