Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Prema receptu naše poznate gastro blogerice
Da vaše šparoge ne bi završile u jednostavnoj fritaji (mada nemamo ništa protiv toga), zamolili smo gastro blogericu Sandru Rončević da nam pripremi četiri zanimljiva recepta sa šparogama.
Mnogima omiljeno sezonsko povrće ovog će mjeseca dominirati na tržnicama. Možete uživati u pečenim ili kuhanim šparogama, a često su glavni sastojak juha, variva, salata i drugih jela. Osim što mnogi uživaju u njihovom specifičnom okusu i aromi, šparoge ujedno blagotvorno djeluju na vaše zdravlje. Imaju visok sadržaj vitamina, minerala i antioksidansa (posebno folata i vitamina A, C, E i K), upakiranih u mali broj kalorija.
Da bismo vam pomogli da obogatite svoju trpezu novim jelima s ovom lokalnom, sezonskom namirnicom, Sandra Rončević, gastro blogerica i autorica knjige “Mrvu ovog, zeru onog” nas je počastila svojim omiljenim receptima. Njezini recepti slave šparoge u svim njegovim oblicima. Inspirirajte se i počastite svoje nepce ovim slasnim jelima.
U nastavku vam donosimo recept za rižoto sa šparogama, pljukance s kozicama i divljim šparogama, quiche sa šparogama te gustu juhu od šparoga. Koji god recept odabrali prvi, vjerujemo da ćete kada ga kušate pohitati na tržnicu po novu dozu šparoga.
Sastojci (za 4 osobe):
400 g riže Carnaroli
500 g zelenih šparoga
1,2 l povrtnog temeljca
150 ml bijelog suhog vina
1 glavica luka ili 2 ljutike
1 češanj češnjaka
3 žlice maslinova ulja
30 g maslaca
50 g sira Grana Padano
2 prstohvata soli
Malo papra
Priprema:
Očistite šparoge, odrežite im vrhove pa nožem usitnite i ostatak šparoga, drvenaste dijelove bacite.
Luk ili ljutiku nasjeckajte na sitno, a češnjak izdrobite nožem.
Zagrijte duboku tavu, dodajte ulje i polovicu maslaca pa ubacite češnjak i popecite ga oko minute. Potom dodajte usitnjeni luk, sotirajte ga 5-6 minuta dok lagano ne omekša pa ubacite narezane šparoge (vrhove sačuvajte za kasnije) te i njih sotirajte jedno 7-8 minuta. Izvadite oko 3-4 žlice šparoga, prelijte ih s 250 ml temeljca pa usitnite štapnim mikserom u kremu i ostavite sa strane.
Na preostale šparoge dodajte rižu i tostirajte na visokoj temperaturi oko par minuta (dok rubovi ne postanu transparentni), potom dodajte vino, propirjajte par minuta pa krenite zalijevati vrućim temeljcem. Nakon 5 minuta ubacite vrhove šparoga i kremu od šparoga, posolite i popaprite i kuhajte još desetak minuta uz stalno zalijevanje temeljcem dok riža ne bude kuhana al dente.
Dodajte ostatak maslaca, energično ga umiješajte u rižoto. Dodajte i polovicu ribanog sira Grana Padano pa i njega energično umiješajte u rižoto. Poslužite vruće u dubokim tanjurima uz dodatak ribanog sira.
Sastojci (za 4 osobe):
Za tjesteninu:
200 g brašna 00 ili glatkog brašna tip 550
200 g semole di grano duro (brašno durum pšenice) ili oštrog brašna tip 440
200 g mlake vode
1 žlica maslinova ulja
prstohvat soli
Za umak:
veći stručak divljih šparoga
400 kozica (očišćenih repova)
50 g maslaca
sol, papar
žlica-dvije soka od limuna
malo ribane limunove korice
par žlica maslinova ulja
Priprema:
Pomiješajte oba brašna, posolite i počnite dolijevati vodu. Dodajte i maslinovo ulje pa umijesite glatko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna). Tijesto oblikujte u disk, omotajte ga prozirnom folijom i neka odstoji najmanje 30 minuta.
Trgajte male komade tijesta, rukama oblikujte nepravilni valjak pa odlažite na lagano pobrašnjenu radnu površinu ili razvaljajte pa izrežite jednake trake koje oblikujte dlanovima u pljukance.
Kuhajte u slanoj vodi 8-10 minuta dok ne budu al dente.
U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte divlje šparoge koje ste prelomili na manje komade na mekom dijelu pa ih kratko sotirajte na jačoj vatri. Podlijte s 50 ml vode, poklopite i pustite da se šparoge lagano “opare”.
U drugoj tavici zagrijte maslac, dodajte mu malo maslinova ulja pa ubacite kozice i kratko ih popecite, posolite i popaprite te dodajte malo ribane korice limuna i žlicu-dvije soka od limuna. Tako pripremljenim kozicama dodajte omekšale šparoge i kuhane pljukance, dodajte i koju žlicu vode od kuhanja tjestenine pa sve dobro izmiješajte i poslužite.
Sastojci (za kalup promjera 24-26 cm):
Za tijesto:
250 g glatkog brašna
125 g maslaca
½ žličice soli
1 jaje
1-2 žlice hladne vode
Za nadjev:
200 g zelenih šparoga
150 g milerama
150 g slatkog vrhnja
2 jaja
50 g ribanog sira Grana Padano
muškatni oraščić
malo svježeg timijana
sol, papar
Priprema:
Najprije napravite prhko tijesto: u zdjeli pomiješajte brašno i sol pa dodajte hladni maslac narezan na listiće. Utrljajte maslac u brašno kako biste dobili pjeskastu smjesu. Dodajte jaje i 1-2 žlice hladne vode te brzo zamijesite glatko tijesto. Tijesto formirajte u disk, omotajte ga prozirnom folijom i odložite u hladnjak na najmanje 30 minuta (može i duže, čak i preko noći).
Pripremite nadjev: šparoge narežite na komade dužine oko 2 cm, donji tvrdi dio odstranite, ubacite ih u tavu u kojoj ste zagrijali maslinovo ulje pa ih na jakoj temperaturi popecite oko 5-6 minuta, a kraju ih malo posolite i popaprite te pustite neka se ohlade. U zdjelici izmiješajte mileram i slatko vrhnje, dodajte izmućena jaja, malo svježeg timijana, malo muškatnog oraščića, lagano posolite i popaprite pa sve dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte ohlađene šparoge i ribani sir (ostavite si žlicu sira za posipanje).
Kad je tijesto “odmorilo”, razvaljajte ga na debljinu 3-4 mm te njime pažljivo obložite kalup za quiche, višak tijesta odstranite, potom tijesto izbodite vilicom i ulijte nadjev na podlogu, pospite ostatkom sira i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 30-40 minuta, odnosno dok quiche ne poprimi lijepu, zlatastu boju.
Izvadite iz pećnice i ohladite barem 10-15 minuta prije rezanja.
Sastojci (za 4 osobe):
500 g zelenih ili bijelih šparoga
2 poriluka
2 češnja češnjaka
1 l povrtnog temeljca
20 g maslaca
1 žličica soli
Malo papra
50 g ribanog sira Grana Padano ili parmezana
1 žlica soka od limuna
Malo ribane korice limuna
Priprema:
Poriluk očistite, operite i posušite pa narežite na kolutića. Šparoge usitnite nožem, odstranite drvenasti dio, odvojite par žlica vrhova šparoga.
Zagrijte posudu u kojoj ćete kuhati juhu, dodajte maslac, ubacite izdrobljeni češanj češnjaka i popecite ga minutu-dvije, a potom ubacite poriluk i sotirajte ga 8-10 minuta.
Dodajte narezane šparoge, sotirajte ih par minuta, potom zalijte povrtnim temeljcem, posolite, popaprite i kuhajte oko 25-30 minuta.
Usitnite štapnim mikserom i prema potrebi razrijedite temeljcem ili vodom. Ubacite vrhove šparoga i sve zajedno prokuhajte jedno 5 minuta.
Na kraju umiješajte ribani sir, sve začinite žlicom soka od limuna i ribanom koricom limuna.
Poslužite vruće u dubokim tanjurima.
Foto: Daria Yakovleva, iStock/Getty Images Plus; CGissemann, iStock/Getty Images Plus; sea_and_trees, iStock/Getty Images Plus; gbh007,iStock/Getty Images Plus; Ale02, iStock/Getty Images Plus, via Getty Images; Pexels/Michael Burrows