Pomoću ova dva recepta kod kuće napravite ukusni domaći kečap i senf

by | 7 rujna, 2020

Dva odlična dodatka mnogim jelima moguće je bez puno problema napraviti kod kuće, a nema dvojbe da je domaća varijanta uvijek bolji izbor od one kupovne.

Domaći senf

Sastojci: 1/3 šalice sjemenki gorušice, 3 žlice suhog senfa, 1/2 šalice octa, 1/2 šalice tamnog piva, 2 češnja češnjaka, 1/4 šalice smeđeg šećera, 3/4 žličice soli, 1/2 žličice đumbira u prahu, 1/4 žličice pimenta

Priprema: U zdjelici izmiješajte sjemenke gorušice, suhi senf i ocat. Prekrijte zdjelicu plastičnom folijom i ostavite da na sobnoj temperaturi odstoji tri sata.

U tavi na srednje jakoj temperaturi popržite pivo, češnjak, šećer, sol, đumbir i piment te dodajte mješavinu senfa. Nakon što proključa, smanjite temperaturu i kuhajte još pet minuta.

Domaći kečap

Sastojci: 20-ak rajčica, luk, crvena paprika, 1 i 1/2 žličice sjemenki celera, žličica sjemenki gorušice, žličica pimenta, štapić cimeta, šalica smeđeg šećera, 1 i 1/2 šalice octa, žličica paprike

Priprema: U tavi propirjajte rajčice, luk i papriku, usitnite povrće u pire pa vratite u tavu. Kuhajte pire sat vremena. U manju gazu stavite sjemenke gorušice i celera, piment i cimet te zavežite “vrećicu”. Šećer i “vrećicu” začina dodajte povrću te na smanjenoj temperaturi kuhajte 25 minuta. Dodajte ocat i papriku pa kuhajte dok se umak ne zgusne.

Ulijte kečap u tri vruće sterilizirane staklenke i dobro ih zatvorite. Kuhajte 10 minuta u kipućoj vodi. Kečap upotrijebite nakon što je odstajao tjedan dana. Otvoreni umak čuvajte u hladnjaku, a neotvorene staklenke do godinu dana na tamnome, hladnijemu mjestu.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Engin Akyurt from Pexels