Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime

by | 20 studenoga, 2024
recepti zimska variva

Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.

A što kad ponestane ideja i vidite da se stalno vrtite ukrug i kuhate isto? Jer svi znamo kako se lako možemo zasititi istih recepata.

Ipak, usprkos tome, variva su nezaobilazan klasik – jednostavna, hranjiva i puna okusa, a posebice kroz zimu kad itekako odgovara jesti više toga na žlicu i toplo. Kako je ispred nas duga i hladna zima, prema najavama prognostičara, valja se i dobro pripremiti sa zdravom hranom i namirnicama koje ćemo konzumirati.

Nama su variva ovih dana definitivno prvi izbor pa smo istražili neke nove recepte koje stavljamo na svoj popis.

Recepti za fina variva na žlicu

Varivo od ječma i povrća

Sastojci:

200 g ječma (namočenog preko noći)

1 mrkva (narezana na kolutiće)

1 tikvica (narezana na kockice)

1 paprika (narezana na trakice)

1 glavica crvenog luka

1 češanj češnjaka

1 l povrtnog temeljca

1 žlica maslinovog ulja

sol, papar, svježi peršin

Priprema:

Ječam skuhajte prema uputama na pakiranju i ocijedite. Na ulju pirjajte luk i češnjak pa dodajte mrkvu, papriku i tikvicu. Dodajte kuhani ječam i povrtni temeljac. Kuhajte još 15-ak minuta te posolite, popaprite i poslužite posuto svježim peršinom.

recepti zimska variva

Foto: Pexels

Kremasto varivo od tikve i slanutka

Sastojci:

500 g tikve (narezane na kockice)

1 konzerva slanutka (ocijeđen)

1 glavica crvenog luka

2 češnja češnjaka

1 l povrtnog temeljca

200 ml kokosovog mlijeka

1 žličica kurkume

1 žličica mljevenog đumbira

maslinovo ulje, sol, papar

Priprema:

Na ulju pirjajte luk i češnjak. Dodajte tikvu i kurkumu te lagano pirjajte 5 minuta. Dolijte temeljac i kuhajte dok tikva ne omekša (oko 20 minuta). Dodajte slanutak i kokosovo mlijeko i kuhajte još 5 minuta. Po želji, dio variva izmiksajte štapnim mikserom kako biste dobili kremastu teksturu.

Grah varivo na jednostavan način

Sastojci:

250 g suhog graha (namočenog preko noći)

1 veća glavica luka

2 češnja češnjaka

2 mrkve

1 lovorov list

1 žličica mljevene paprike

200 g dimljene kobasice (po želji)

sol, papar, malo ulja

Priprema:

Grah skuhajte u vodi s lovorovim listom. Na ulju pirjajte luk, češnjak i mrkvu te dodajte kobasicu narezanu na kolutiće. Umiješajte kuhani grah i mljevenu papriku. Dolijte malo vode u kojoj se kuhao grah. Pustite da se kuha još 15-ak minuta i na kraju posolite i popaprite po ukusu.

recepti zimska variva

Foto: Pexels

Varivo od cvjetače i prosa

Sastojci:

1 glavica cvjetače (podijeljena na cvjetiće)

150 g prosa

1 glavica luka

2 češnja češnjaka

1 l povrtnog temeljca

1 žličica curry praha

sol, papar, maslinovo ulje

Priprema:

Na ulju pirjajte luk i češnjak. Dodajte cvjetaču i curry prah, pa kratko pirjajte. Umiješajte proso i zalijte temeljcem. Kuhajte 20-25 minuta, dok cvjetača i proso ne omekšaju. Začinite solju i paprom, pa poslužite uz svježi peršin.

Varivo od kelja i krumpira

Sastojci:

1 glavica kelja (narezana na trakice)

3 krumpira (narezana na kockice)

1 velika glavica luka

2 češnja češnjaka

1 mrkva (narezana na kolutiće)

1 žličica mljevene crvene paprike

1 lovorov list

1 l povrtnog temeljca

sol, papar, maslinovo ulje

Priprema:

Na ulju popržite luk i češnjak, a zatim dodajte mrkvu i kratko pirjajte. Umiješajte kelj, krumpir i mljevenu papriku te zalijte temeljcem.

Dodajte lovorov list, posolite i popaprite. Kuhajte 25-30 minuta, dok krumpir i kelj ne omekšaju. Poslužite s malo maslinovog ulja i svježim kruhom.

Pročitajte Viralna salata od mrkve za uspostavljanje ravnoteže hormona: evo kako ju napraviti

Foto: AnnaPustynnikova iStock/Getty Images Plus via Getty Images