Zagrebačko psihološko društvo podijelilo savjete za umirivanje nakon traumatičnog događaja
Stravični događaj koji se odvio u Prečkom šokirao je Hrvatsku. Nezamislivo je uopće pomisliti kako se osjećaju djeca i roditelji, kao i djelatnici ...
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.
A što kad ponestane ideja i vidite da se stalno vrtite ukrug i kuhate isto? Jer svi znamo kako se lako možemo zasititi istih recepata.
Ipak, usprkos tome, variva su nezaobilazan klasik – jednostavna, hranjiva i puna okusa, a posebice kroz zimu kad itekako odgovara jesti više toga na žlicu i toplo. Kako je ispred nas duga i hladna zima, prema najavama prognostičara, valja se i dobro pripremiti sa zdravom hranom i namirnicama koje ćemo konzumirati.
Nama su variva ovih dana definitivno prvi izbor pa smo istražili neke nove recepte koje stavljamo na svoj popis.
Sastojci:
200 g ječma (namočenog preko noći)
1 mrkva (narezana na kolutiće)
1 tikvica (narezana na kockice)
1 paprika (narezana na trakice)
1 glavica crvenog luka
1 češanj češnjaka
1 l povrtnog temeljca
1 žlica maslinovog ulja
sol, papar, svježi peršin
Priprema:
Ječam skuhajte prema uputama na pakiranju i ocijedite. Na ulju pirjajte luk i češnjak pa dodajte mrkvu, papriku i tikvicu. Dodajte kuhani ječam i povrtni temeljac. Kuhajte još 15-ak minuta te posolite, popaprite i poslužite posuto svježim peršinom.
Sastojci:
500 g tikve (narezane na kockice)
1 konzerva slanutka (ocijeđen)
1 glavica crvenog luka
2 češnja češnjaka
1 l povrtnog temeljca
200 ml kokosovog mlijeka
1 žličica kurkume
1 žličica mljevenog đumbira
maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
Na ulju pirjajte luk i češnjak. Dodajte tikvu i kurkumu te lagano pirjajte 5 minuta. Dolijte temeljac i kuhajte dok tikva ne omekša (oko 20 minuta). Dodajte slanutak i kokosovo mlijeko i kuhajte još 5 minuta. Po želji, dio variva izmiksajte štapnim mikserom kako biste dobili kremastu teksturu.
Sastojci:
250 g suhog graha (namočenog preko noći)
1 veća glavica luka
2 češnja češnjaka
2 mrkve
1 lovorov list
1 žličica mljevene paprike
200 g dimljene kobasice (po želji)
sol, papar, malo ulja
Priprema:
Grah skuhajte u vodi s lovorovim listom. Na ulju pirjajte luk, češnjak i mrkvu te dodajte kobasicu narezanu na kolutiće. Umiješajte kuhani grah i mljevenu papriku. Dolijte malo vode u kojoj se kuhao grah. Pustite da se kuha još 15-ak minuta i na kraju posolite i popaprite po ukusu.
Sastojci:
1 glavica cvjetače (podijeljena na cvjetiće)
150 g prosa
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 l povrtnog temeljca
1 žličica curry praha
sol, papar, maslinovo ulje
Priprema:
Na ulju pirjajte luk i češnjak. Dodajte cvjetaču i curry prah, pa kratko pirjajte. Umiješajte proso i zalijte temeljcem. Kuhajte 20-25 minuta, dok cvjetača i proso ne omekšaju. Začinite solju i paprom, pa poslužite uz svježi peršin.
Sastojci:
1 glavica kelja (narezana na trakice)
3 krumpira (narezana na kockice)
1 velika glavica luka
2 češnja češnjaka
1 mrkva (narezana na kolutiće)
1 žličica mljevene crvene paprike
1 lovorov list
1 l povrtnog temeljca
sol, papar, maslinovo ulje
Priprema:
Na ulju popržite luk i češnjak, a zatim dodajte mrkvu i kratko pirjajte. Umiješajte kelj, krumpir i mljevenu papriku te zalijte temeljcem.
Dodajte lovorov list, posolite i popaprite. Kuhajte 25-30 minuta, dok krumpir i kelj ne omekšaju. Poslužite s malo maslinovog ulja i svježim kruhom.
Foto: AnnaPustynnikova iStock/Getty Images Plus via Getty Images