Malo što može se usporediti s užitkom finog, toplog obroka nakon planinarenja ili šetnje prirodom. Zadovoljstvo je to kojeg smo se prisjetili nedavno, kad smo “ukrali” jedno sunčano jesensko prijepodne usred tjedna i proveli ga na vrhu Sljemena, u posjetu Kućici Sljeme.
Priroda koja iscjeljuje, tišina i mir koji pune energijom, cvrkut ptica koji unosi radost, i sve to popraćeno bogatstvom narančasto i smeđe obojenih krošnji. Tako otprilike izgleda šetnja jednom od sljemenskih staza početkom jeseni, dok sunce još uvijek miluje obraze svojim toplim zrakama. Jedino kako ovakva šetnja omiljenom zagrebačkom planinom može postati još ljepšom jest, složit ćete se, okrjepa koja stiže nakon nje. Dio Lj&Z redakcije potonju je za posljednjeg boravka na Sljemenu odlučio potražiti u Kućici Sljeme, maloj, toploj oazi koja podsjeća na alpske planinske kolibe, a na jelovniku krije i ponešto za vegane i vegetarijance.
Kućica Sljeme – mjesto za chill, finu klopu i dobru zabavu
Smještena uz žičaru na vrhu Sljemena, Kućica Sljeme samo je jedna u nizu ugostiteljskih objekata na Medvednici, no ono zbog čega se izdvaja, i zbog čega smo je mi odabrali kao mjesto odmora prije povratka na gradski beton, jest nešto drukčija gastronomska ponuda. Naime, u slučaju da ne jedete meso ili ne konzumirate namirnice životinjskog podrijetla, dobro znate koliko je teško pronaći adekvatan obrok u tradicionalnijim planinarskim domovima i restoranima na planinama, pa tako i na Sljemenu. Kućica Sljeme prkosi tim tradicionalnim postulatima te nudi mnoštvo jela za svačiji ukus.
“Na Sljemenu smo svi navikli na tradicionalnu hranu poput graha s kobasicom i roštilja. U Kućici Sljeme smo ova jela zadržali u našoj ponudi, međutim, jako pratimo trendove i potrebe naših gostiju te smo se odlučili osigurati i jedinstvenu ponudu vegetarijanskih i veganskih jela. Osim toga, ljudi vole zasladiti svoj dan pa smo, osim naših fritula kojima sezona upravo počinje, uveli i deserte poput čokoladnog soufflea i zapečenih domaćih štrukli sa sirom”, otkrivaju nam iz Kućice Sljeme.
Na ovom ćete šarmantnome mjestu tako moći pojesti klasična jela poput ćevapčića, pečenice, burgera, bečkog odreska, pilećih prutića, pilećeg filea, alpskog curryja, kao i clubhouse sendviča ili mesne plate, no zakinuti neće biti ni oni koji ne jedu meso. Od hladnih predjela tu je veganska plata za dvoje sa selekcijom sireva i nekoliko vrsta humusa, a tražite li nešto laganiji obrok, na izbor imate i veganski omlet. Od glavnih jela, birati možete između veganskog burgera, alpskog curryja i chilija sin carne. Sva su veganska jela jasno označena na jelovniku, pa nećete imati problema s odabirom ili pregledavanjem sastojaka. Naš izbor bio je ujedno i preporuka domaćina – chili sin carne, koji je serviran u dvije tortilje, na podlozi od zelene salate, i poprilično je zasitan. Okusa i arome mu definitivno nije nedostajalo, i moramo priznati da je posebno ukusan nakon uspona na vrh Medvednice. Usprkos našem biljnom odabiru jela, doznajemo da chef Kućice Sljeme stiže iz Makedonije i ima bogato iskustvo rada u europskim hotelima i restoranima, a njegova uža specijalnost je meso, stoga ovdje nećete pogriješiti odaberete li i neko mesno jelo.
Atmosfera alpskih koliba na Sljemenu
Imate li sreće pa se na vrhu Sljemena zateknete dok ima sunca, nemojte propustiti zachillati na terasi Kućice Sljeme, okruženoj šumom. Osim što će vaši čupavi članovi obitelji ovdje uživati (Kućica Sljeme je iznimno pet-friendly mjesto), iznad vas, osim ptica, mirno će “ploviti” i gondole žičare, što je svakako još jedna dimenzija uživanja za one koji vole guštati u promatranju okoline. Iznenadi li vas koja kap kiše, vjetar ili tmurni oblaci, ušuškajte se u zatvoreni dio Kućice Sljeme, u kojem ćete lako pomisliti da se nalazite na Alpama.
“Kućica je uređena u tradicionalnom stilu, a njezinom šarmu pridonosi peć na drva.Malo što može biti slađe zimi od grijanja uz pucketanje drva i topli obrok. Drvo kao materijal dominira Kućicom, a osim tog prirodnog izgleda htjeli smo odati počast i detaljima sljemenske povijesti, pa su na zidovima fotografije naših skijaša iz prošlog stoljeća, dok je naša maskota veliki medo koji je uvijek rado viđen gost za slikanje”, govore nam domaćini.
Kućica Sljeme inače postoji duži niz godina, no s novom ponudom i potpuno novim konceptom otvorena je prije godinu dana.
“Radimo svakim radnim danom od 10 do 19 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 23 sata, a prema potrebi i dogovoru s gostima, radno vrijeme se može produžiti. Naša uža specijalnost je pripremanje raznih slavlja. U Kućici Sljeme tako možete proslaviti rođendan, brak, organizirati korporativni event ili teambuilding, između ostalog. Kućicu možemo staviti na raspolaganje za tvrtke i privatne osobe, odnosno svakome tko želi doživjeti drukčije slavlje – 1.035 metara bliže suncu”, pojašnjavaju iz Kućice Sljeme.
Kako doći do Kućice Sljeme?
Bilo da se uputite sami, s kućnim ljubimcima, prijateljima ili mališanima, do Kućice Sljeme možete doći na nekoliko načina. Na raspolaganju vam je javni prijevoz, sljemenska žičara ili osobni automobil. Kad dođete na vrh i izađete kroz glavni ulaz žičare, Kućica Sljeme će vas dočekati odmah s desne strane, pedesetak metara od izlaza iz glavne žičare. Nakon godinu dana uređen je i prilaz vršnom području, a betonirana cesta vodi do samoga vrha. Naravno, idete li pješice, na raspolaganju vam je mnoštvo staza, pa odaberite onu koja odgovara vašoj fizičkoj spremi i vremenu koje želite potrošiti na hodanje.
Neovisno o tome želite li pobjeći od gradske vreve sami, s prijateljima ili obitelji, budite sigurni da će vas Kućica Sljeme dočekati širom otvorenih ruku, sa svojom toplom, veselom, domaćom atmosferom. Jedini problem na koji smo mi naišli jest da je teško krenuti natrag, u smjeru gradske gužve i sivog betona.