Riba u umaku

by | 3 veljače, 2013

Sastojci:

  • 500 g fileta soma
  • 200 g kukuruza šećerca
  • 150 g graška
  • 3 mrkve
  • 1 manji poriluk
  • 40 g margarina
  • 2 žlice brašna
  • 3 dl juhe od povrća
  • 2 dl vrhnja (biljnog)
  • mješavina začina
  • ulje

Za puslice od krumpira:

  • 500 g krumpira
  • 2 žumanjka
  • 30 g margarina, sol

Način pripreme:

1. Filete soma narezati na krupnije kocke, a mrkvu i poriluk na kockice.
2. Potom mrkvu, kukuruz šećerac i grašak napola prokuhati u slanoj vodi i ocijediti od viška tekućine.
3. Posebno u odgovarajućoj posudi otopiti margarin, a zatim dodati poriluk i pržiti dok ne omekša. Posuti brašnom i kratko popržiti.
4. Potom dodati mješavinu vrhnja i juhe od povrća, začiniti po ukusu i kuhati dok se ne dobije rjeđi umak.
5. U pripremljeni umak dodati ribu, napola skuhano povrće i začine po ukusu te sve zajedno kratko prokuhati.
6. Posebno pripremiti smjesu za puslice. Krumpir skuhati u slanoj vodi, a zatim ga procijediti i ispasirati. Pomiješati sa žumanjcima, margarinom i začinima po ukusu i umutiti mikserom.
7. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju prebaciti smjesu od ribe i povrća. Smjesu od krumpira staviti u slastičarsku vrećicu, te pomoću nje preko smjese od ribe istiskivati puslice. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC 30 minuta.

Izvor: Dobra hrana