RIJETKO IH JEDEMO, a čuvaju nas od teških bolesti

by | 22 veljače, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Suhe šljive mnogima od nas nisu baš omiljeno voće i jedemo ih uglavnom po potrebi. Otkrivamo vam više nego dobre razloga zašto biste ih trebali jesti više. Suhe šljive mnogima su obično prva pomoć kod opstipacije i uglavnom ih i u tu svrhu koristimo, ali to je vrlo nepravedno s obzirom na to da su ljekovite zbog puno više svojstva. Napomenimo kako su, osim dobre regulacije probavnog trakta, i jako slasne i dobre za zasladiti se i to uz samo 30 unesenih kalorija. Svježe kao i suhe šljive, jako su zdrave i nikako ih nemojte zaobilaziti.

Štite od mnogih bolesti. Ne samo da štite mozak od štetnog utjecaja slobodnih radikala nego pomažu kod prevencije kao što su kardiovaskularne bolesti i kancerogene bolesti. Sadrže visok udio fenola, a brojna istraživanja pokazala su da upravo oni pomažu pri prevenciji oštećenih stanica u organizmu sastavljenih od masnoća, stoga je jako važno unijeti mnogo fitonutrijenata putem prehrane. Suhe šljive sadrže puno upijajućih vlakana i pomažu pri stabilizaciji šećera u organizmu. Upijajuća vlakna usporavaju prolazak hrane kroz želudac i time poništavaju apsorbaciju šećera u krvotok. Također, povećavaju osjetljivost organizma na inzulin. Napominjemo kako su jako zasitne. Smanjuju kolesterol i upijaju višak žući koju izlučuje jetra. Pospješuju zdravlje kostiju i smanjuju rizik od osteoporoze.  Bogate su vitaminom K i beta-karotenom.

Također, poželjno ih je jesti i u trudnoći kako biste ubrzali rad metabolizma, a spas treba potražiti baš u suhim šljivama.