Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Doručak nije samo saveznik vitkosti nego i čuvar zdravlja srca: Već kroz tjedan dana moguće je naviknuti organizam na doručak, a bolje je ujutro pojesti bilo što nego ništa.
Ljudi s većim rizikom obolijevanja od srčanih bolesti trebali bi, kao prevenciju, svako jutro doručkovati, zaključak je istraživanja Sveučilišta Harvard na preko 27.000 ljudi, a piše BBC.
U njoj su znanstvenici tijekom 16 godina analizirali prehrambene navike ljudi u dobi od 45 do 82 godine i povezivali ih sa zdravljem srca te su otkrili da oni koji ne doručkuju imaju 30 posto veći ukupan rizik od infarkta. U obzir su uzeli i životni stil, tjelesnu težinu te navike konzumiranja alkohola, no povezanost važnosti doručka sa zdravljem srca ostala je postojana.
“Bolje je pojesti bilo što za doručak nego ništa, a ne samo da su ljudi koji redovito doručkuju vitkiji nego imaju i zdravije srce”, istaknuo je voditelj istraživanja, dr. Leah Cahill.
Dodaje kako je najbolji odabir za doručak cjelozrnati kruh, zobena kaša, mlijeko s niskim udjelom masti te voće i povrće, a ljudi koji tvrde da ne mogu jesti ujutro griješe jer već kroz tjedan dana tijelo se može naučiti da “traži” hranu ujutro.