
Kako izračunati svoj indeks tjelesne mase i koliko je zapravo važan
Indeks tjelesne mase, poznatiji kao ITM ili BMI (body mass index), desetljećima se koristi kao standardizirana metoda za procjenu odnosa tjelesne t...
Doručak nije samo saveznik vitkosti nego i čuvar zdravlja srca: Već kroz tjedan dana moguće je naviknuti organizam na doručak, a bolje je ujutro pojesti bilo što nego ništa.
Ljudi s većim rizikom obolijevanja od srčanih bolesti trebali bi, kao prevenciju, svako jutro doručkovati, zaključak je istraživanja Sveučilišta Harvard na preko 27.000 ljudi, a piše BBC.
U njoj su znanstvenici tijekom 16 godina analizirali prehrambene navike ljudi u dobi od 45 do 82 godine i povezivali ih sa zdravljem srca te su otkrili da oni koji ne doručkuju imaju 30 posto veći ukupan rizik od infarkta. U obzir su uzeli i životni stil, tjelesnu težinu te navike konzumiranja alkohola, no povezanost važnosti doručka sa zdravljem srca ostala je postojana.
“Bolje je pojesti bilo što za doručak nego ništa, a ne samo da su ljudi koji redovito doručkuju vitkiji nego imaju i zdravije srce”, istaknuo je voditelj istraživanja, dr. Leah Cahill.
Dodaje kako je najbolji odabir za doručak cjelozrnati kruh, zobena kaša, mlijeko s niskim udjelom masti te voće i povrće, a ljudi koji tvrde da ne mogu jesti ujutro griješe jer već kroz tjedan dana tijelo se može naučiti da “traži” hranu ujutro.