Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Vjerujemo da, kao i mi, volite rižoto ponajprije jer se može pripremiti na milijun načina. Ako tražite zdrav, ukusan i jeftin ručak, imamo recept za rižoto s porilukom koji ćete obožavati.
Uistinu obožavamo sva jela koja se mogu pripremiti za pola sata, a pritom su ukusna i zdrava. Rižoto s povrćem upravo je takvo jelo – ukusno, zdravo i lagano.
Osim s porilukom i mrkvom, rižoto možete pripremati i s ostalim povrćem: paprikama, brokulom, tikvicama, kukuruzom, graškom, špinatom, blitvom… Mi smo odabrali jednostavan recept koji obiluje hranjivim sastojcima, a osim riže i poriluka, trebat će vam mrkva, luk i začini.
U danima kad je najvažnije ojačati imunitet, odlučite se za mrkvu (posebice zbog beta karotena i vitamina C i E), poriluk (sadrži obilje vitamina, minerala i ostalih dragocjenih sastojaka) i stari dobri luk.
Na internetu se mogu naći odlični recepti za pripremu rižota s povrćem, no nama se jako svidio sljedeći recept koji smo pronašli na TikToku:
@miakouppa Prasorizo is a classic Greek vegan meal made with leeks and rice. #miakouppa #greekrecipes #easyrecipe #greektiktok #greekcooking #foodtiktok ♬ Cooking – Oleg Kirilkov
Sastojci:
1 šalica riže
2 veća poriluka
1 glavica luka
2 veće mrkve
1/2 litre temeljca od povrća
2 žlice ulja
malo peršina
sol i papar po ukusu
Priprema:
Dobro operite i ocijedite rižu. Očistite i sitno narežite luk i poriluk. Operite i nasjeckajte mrkvu na kockice.
Zagrijte ulje na srednje visokoj temperaturi i pržite luk sve dok ne postane staklast.
Dodajte poriluk i mrkvu te pržite 3-4 minute uz stalno miješanje. Zatim dodajte rižu i miješajte jednu minutu.
Ulijte temeljac od povrća, posolite i popaprite. Dodajte malo peršina.
Kad ispari gotovo sva tekućina, dodajte malo vode. Treba dodavati pomalo vode sve dok se riža ne skuha.
Sklonite posudu sa štednjaka i ostavite poklopljeno da odstoji 5 minuta. Zatim servirajte rižoto. Po izboru, možete ga preliti limunovim sokom – još je ukusniji.
Ako se poriluk ubraja u vaše omiljeno povrće, obavezno provjerite i ovaj ukusni quiche s porilukom, a želite li se ugrijati, probajte tri ukusne juhe bogate proteinima.
Foto: zeleno via iStock / Getty Images Plus