Šah torta

by | 6 prosinca, 2013

Sastojci:
Za biskvit:

  • 8 jaja
  • 200 g šećera
  • 4 žlice brašna
  • 40 g kakao praha
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žlica soka od limuna

Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 12 žlica brašna
  • 200 g šećera
  • 2 naranče
  • 250 g margarina

Priprema:

Biskvit:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim uz neprestano mućenje mikserom postepeno dodavati 100 g šećera i sok od limuna.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Pomiješati smjesu od žumanjaka sa šaumom od bjelanjaka pa dodati brašno, kakao i prašak za pecivo te polako promiješati.
4. Od pripremljene smjese u okruglom kalupu za tortu na 180 ˚C ispeći 3 kore.

Krema:
1. U posudu uliti 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s brašnom pa dodati u proključalo mlijeko. Nastaviti s kuhanjem uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. Margarin pjenasto umutiti sa sokom i ribanom korom naranče.
4. Pomiješati smjesu od brašna sa smjesom od naranče i umutiti mikserom.

Završni postupak:
1. Uzeti dvije pečene kore pa od svake narezati po pet obruča iste širine.
2. Potom uzeti kalup za tortu te na dno staviti cijelu koru i premazati je kremom. Dalje tortu slagati od vanjskog ruba prema sredini. Preko kreme staviti najveći biskvitni obruč, zatim preskočiti mjesto za jedan obruč, pa staviti sljedeći biskvitni obruč, opet preskočiti mjesto za jedan obruč i na kraju staviti biskvitni krug.
3. Praznine između biskvitnih obruča ispuniti kremom. U sljedećem sloju, proces je obrnut. Tamo gdje je bio biskvit staviti kremu, a gdje je bila krema, staviti biskvit. Tortu odozgo premazati kremom i ostaviti u hladnjaku da se stegne. Zatim izvaditi iz kalupa i ukrasiti po želji.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept