Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Ovog ljeta želite se pretvoriti u svoju najzdraviju verziju, posvetiti sebi i pronaći zdrave namirnice zbog kojih se nećete morati odricati omiljenih okusa, a koje će nahraniti vaše tijelo raznim blagodatima? Već kultni hummus i hvaljeni guacamole namaz hrvatskog brenda Sana upravo su ono što ste tražili!
Zbog svog odličnog okusa i nutritivnih vrijednosti, hummus je našao značajno mjesto u prehrani širom svijeta sve do danas. Konačno je moguće uživati zdravo!
Slavni namaz Bliskog istoka i Mediterana po prvi put se spominje u zapisima iz 13. stoljeća, a jasno je zašto je i dan-danas jednako popularan. Taj preukusni namaz od slanutka i sezama vješto spaja fantastičan okus o kojem sanja svaki ljubitelj gastronomskih užitaka s pričom o nutritivno bogatom namazu koji je bogat sastojcima koji donose razne koristi za zdravlje. Isprobali smo mnoge humuse, no čak i zatvorenih očiju mogli bismo prepoznati vrhunski svježi Sana hummus od slanutka i sezama kojim je mala hrvatska tvrtka iz Koprivnice apsolutno izdominirala na sceni zdrave hrane pretežno biljnog podrijetla.
Orijentalni namaz hummus, koji se s istom strašću među ljubiteljima zdrave prehrane jede na brojnim stranama svijeta, dobra je ideja za svako godišnje doba, a pogotovo za ljeto, kad se želimo osjećati poletno i puni energije te izgledati dobro na plaži i gradskom asfaltu. Za razliku od teških namaza, krcatih kalorijama i sastojcima koji su daleko od prirodnih, hummus je nutritivno odlično balansiran, a uz relativno malo kalorija donosi impresivnu količini proteina, vlakana i zdravih masnoća, uz željezo i kalcij.
Upravo zbog toga izvrstan je za one koji paze na liniju, sve koje žele smanjiti unos glutena, djecu, sportaše, vegane, dijabetičare, umirovljenike i zaposlene – baš sve koji razumiju da je zdrava prehrana temelj za stvaranje kvalitete života u svakom smislu.
Slanutak je jedan od omiljenih izvora proteina biljnog podrijetla pa je jasno zašto smo uvijek u potrazi za zdravim jelima koja uključuju tu fantastičnu namirnicu, a falafel i hummus svakako su među našim favoritima.
Mi ga obožavamo kao snack na poslu, uz rižine kolačiće, celer i mrkvu ili svježe krastavce i cherry rajčice. Pokušajte Sana hummusom zamijeniti čips ili čokolade i kekse na poslu i svakako ćete primijetiti razliku na struku, ali i u produktivnosti i raspoloženju.
Zgodno je što ne zahtijeva dodatnu pripremu niti podgrijavanje pa je super i za plažu, izlete i razne druge prigode. A ako želite, možete ga pripremiti kao glavni sastojak za najukusniji doručak, ručak ili večeru, uz tri fantastična recepta koja donosimo u prilogu.
Sana namazi biljnog podrijetla već su dobro poznati među ljubiteljima zdrave prehrane i veganima, ali i turistima i strancima koji žive u Hrvatskoj. Svojom strašću za kvalitetom i okusima koji oduševljavaju tvrtka Sana delikatese iz Koprivnice pomaknula je granice i stvorila kvalitetu koju su pod brendom Sana kupci prepoznali. Dio receptura i organizacije posla zaslužnih za namaze Sana odrađuju se u Hrvatskoj, a upravo se ta ljubav prema zdravoj i ukusnoj hrani itekako osjeti u slasnim proizvodima koji su zaslužili svoje mjesto na stolovima za objed diljem Lijepe Naše.
Sana hummus dolazi u pet različitih okusa: classic, zrna slanutka, čili, bučine sjemenke i zelena paprika. Volite li više blagi okus, probajte klasični hummus, hummus s dodatkom cijelih zrna slanutka ili bučinih sjemenki. Ako obožavate začinjenu hranu, za vas će biti savršen hummus sa zelenom paprikom ili čilijem.
Kako se baziraju na svježim sastojcima, pazite na rok trajanja i držite ih u hladnjaku!
Sastojci:
Tijesto:
Nadjev:
Dodatno:
Postupak:
Prosijte brašno i narežite maslac na kockice pa dodajte sol i vodu. Umijesite glatko tijesto. Ostavite ga u hladnjaku dok pripremate nadjev. Prepolovite cherry rajčice i posolite ih. Power Trapi biljni sir izmrvite rukama. Razvaljajte tijesto između papira za pečenje i plastične folije do promjera od 26 cm. Bit će debelo oko 3 mm. Maknite foliju i ostavite tijesto na papiru za pečenje. Razdvojite bjelanjak od žumanjka pa bjelanjkom premažite tijesto. Po tako premazanom tijestu posipajte mrvice sira, žlicom dodajte hummus i rasporedite rajčice. Ostavite oko 2 cm od ruba tijesta. Presavinite zatim rub tijesta prema unutra, premažite ga smjesom mlijeka i žumanjka te posipajte Power Mix mješavinom sjemenki i orašastih plodova. Galettu na papiru prebacite u pekač promjera 26 cm i pecite oko 40 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 °C.
Sastojci:
Recept:
Stavite kuhati tjesteninu, sa strane popržite na maslinovom ulju narezani luk, češnjak i tofu, dodajte slanutak, sve dobro začinite, dodajte par žlica vode od tjestenine u povrće, skuhano tijesto dodajte u povrće zajedno s 4 žlice hummusa i sve dobro umiješajte. Poslužite uz to svježu salatu, svježi peršin i narezani avokado. Tjesteninu možete poslužiti toplu ili hladnu.
Sastojci (za 4 osobe):
Za pripremu umaka:
Postupak:
Sve sastojke za umak dobro promiješajte i začinite po želji. Falafel ispecite prema uputama za pripremu. Tortilju premažite hummusom, zatim stavite salatu i 4 -5 kuglica falafela. Prelijte s 2-3 žlice tahini umaka, posipajte Power Mix mješavinu sjemenki i orašastih plodova te zamotajte. Poslužite hladno ili toplo.
Još kreativnih recepata s hummusom možete naći na sana-delikatese.hr/recepti/
Foto: PR