Sarmice u umaku od celera

by | 19 listopada, 2013

Sastojci:

  • 2 veće glavice zelene salate
  • 500 g mljevene junetine
  • 2 mrkve
  • 300 g šampinjona
  • 1/2 celera
  • 100 g riže
  • 1 poriluk
  • 3 dl goveđe juhe
  • 4 žlice ulja
  • 1 žliičica slatke mljevene paprike
  • mješavina začina, papar

Za umak od celera:

  • 100 g maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 3 dl mlijeka
  • 1 korijen celera
  • 1 vezica lista celera
  • mješavina začina

Priprema:

1. Mrkvu i celer očistiti te krupno naribati, list celera sitno nasjeckati, šampinjone i poriluk narezati na kockice, a rižu skuhati u slanoj vodi. Zelenu salatu oprati, izdvojiti krupnije listove i blanširati ih u proključaloj vodi.
2. Na malo ulja popržiti mrkvu i celer, dodati poriluk, šampinjone i meso, pa pirjati uz povremeno dolijevanje juhe.
3. U omekšalo povrće i meso dodati kuhanu rižu, mljevenu papriku i začiniti po želji.
4. Pripremljenim nadjevom puniti listove zelene salate, zaviti ih u sarme i poslagati u nauljenu vatrostalnu posudu. Poslagane sarme preliti umakom od celera i staviti u zagrijanu pećnicu kako bi se zapeklo.

Umak od celera:

1. U manjoj zdjeli otopiti maslac, dodati brašno, kratko popržiti, a zatim doliti mlijeko neprestano miješajući.
2. U umak dodati korijen i list celera, začiniti po želji te kuhati još 5 minuta miješajući cijelo vrijeme.

Izvor: Dobra hrana