“Sasvim iskreno” je novi podcast dviju terapeutkinja o stvarima koje nas sve ponekad muče
Novi podcast Sasvim iskreno, koji su pokrenule dvije uspješne terapeutkinje s dugogodišnjim iskustvom – Dubravka Fazlić i Teodora Delić, mjesto je ...
Ključ za odabir zdravije hrane leži u pametnoj organizaciji kuhinje!
Način na koji organizirate svoju kuhinju i spremate namirnice može biti od presudne važnosti za vaše prehrambene navike i općenito zdravlje. Uz nekoliko strategija za pametnu organizaciju kuhinje, možete olakšati donošenje zdravih izbora i promicati uravnoteženu prehranu.
Prvi korak u organizaciji kuhinje jest pročišćavanje i organiziranje prostora. Riješite se nepotrebnih predmeta, isteklih namirnica i svih stvari koje više ne koristite. Nakon toga, organizirajte prostor na logičan način da biste imali lako dostupne i pregledne namirnice. Osigurajte dovoljno prostora za svaku kategoriju namirnica, kao što su voće, povrće, žitarice, začini i tako dalje.
Organizirana smočnica također je bitna – to je mjesto gdje većina ljudi drži grickalice i robu na policama. “Ljudi biraju zdravu hranu kad je ona dostupna,” kažu stručnjaci.
Ključ za stvaranje funkcionalnih zona jest pohraniti predmete što bliže mjestu gdje ih koristite.
Pročitajte: Iva je osmislila savršenu knjižicu s receptima za pripremu najfinije zimnice
Prije odlaska u kupovinu, napravite detaljan popis namirnica koje vam trebaju. Razmislite o planovima obroka za tjedan i temeljito isplanirajte što ćete kupiti. To će vam pomoći da izbjegnete neželjene impulzivne kupovine i fokusirate se na zdrave namirnice.
Jedan od ključnih aspekata zdrave prehrane jest konzumacija svježih namirnica poput voća, povrća, mesa i ribe. Kad organizirate kuhinju, osigurajte dovoljno prostora za skladištenje svježih namirnica. Nabavite prostrani hladnjak s dovoljno ladica i polica za različite vrste hrane. Također, koristite pregledne posude ili spremnike da biste svježe namirnice držali organiziranima i lako dostupnima.
Većina izrezanog voća i povrća trebala bi trajati do tjedan dana u hladnjaku ako je dobro pohranjena u hermetički zatvorenoj posudi.
Kad organizirate police u kuhinji, stavite zdrave namirnice na vidljiva mjesta. Na primjer, svježe voće i povrće stavite u prozirne posude nadohvat ruke. To će vas potaknuti da posegnete za njima kad tražite grickalice ili sastojke za obrok. S druge strane, držite nezdrave ili manje zdrave namirnice skrivene ili nedostupne da biste smanjili njihovu konzumaciju.
Pazite da dobro iskoristite prostor i da stvari koje želite budu brzo i lako dostupne. I ne samo pristupačne već i pristupačnije od manje hranjivih poslastica koje jedete u umjerenim količinama.
Stavite “moćne” zalogaje poput orašastih plodova, sjemenki, maslaca od orašastih plodova, suhog voća, zobenih pahuljica, proteinskih pločica, krekera sa sjemenkama, hrskavog slanutka i sl. ispred i u sredinu polica, tako da ih ne morate dugo tražiti.
Začini su neizostavan dio ukusne i zdrave kuhinje. Zato ih organizirajte tako da su lako dostupni i pregledni. Možete koristiti začinske police, staklene posude ili magnetske trake za držanje začina.
Također, organizirajte zdrave dodatke poput orašastih plodova, sjemenki, suhog voća ili proteinskih prahova na pregledan način. To će vam pomoći da ih uključite u svoje obroke što više.
Uz brzi tempo života, često se dogodi da posegnemo za nezdravom hranom jer je praktična i dostupna. Međutim, ako unaprijed pripremite zdrave obroke, imat ćete ih pri ruci kad vam zatreba nešto brzo i hranjivo.
Organizirajte hladnjak i zamrzivač tako da imate dovoljno prostora za pripremanje unaprijed pripremljenih obroka, smoothiesa ili zdravih grickalica.
Pametna organizacija kuhinje ključna je za donošenje zdravih prehrambenih izbora. Kad imate lako dostupne, organizirane i vidljive zdrave namirnice, bit će vam lakše održavati uravnoteženu prehranu.
Pročitajte: Stigla je prva hrvatska online tržnica na kojoj možete naručiti izravno od lokalnih OPG-ova
Foto: Pexels, RossHelen/Getty Images Plus via Getty Images