Kad je riječ o pozitivnom stavu zemalja o menstrualnom zdravlju, Hrvatska je na 70. mjestu
Povodom početka Olimpijskih igara Intimina je provela istraživanje o reproduktivnom zdravlju na 206 zemalja koje se ovog ljeta natječu u Parizu - g...
Zdrava prehrana počinje ograničavanjem unosa šećera i soli, preciznije, smanjivanjem unosa na preporučene količine, no u tome imamo velikog neprijatelja – proizvođače hrane koji upravo ova dva sastojka nastoje ugurati u što većim količinama, a istovremeno to nekako sakriti na deklaracijama.
Tako su, primjerice, žitarice za doručak nekih proizvođača koje se reklamiraju kao iznimno zdrav doručak za djecu i odrasle često, poput jogurta i gotovih umaka, prave “skrivene šećerne bombe”, pa znanstvenici preporučuju pažljivo čitanje sastojaka na njihovim etiketama.
Njemačka tvrtka Stiftung Warentest, koja se bavi testiranjem proizvoda po narudžbi i zbog dobrobiti kupaca, nedavno je objavila rezultate istraživanja o sadržaju šećera u raznim proizvodima koji se nude na policama dućana.
Kutija sa žitaricama jednog od proizvođača koju su nasumce odabrali sadržavala je 43 posto dodatnog šećera, što znači da se u obroku od otprilike šest dag žitarica nalazio ekvivalent sadržaju osam kockica šećera.
Najbolja alternativa su domaći muesli koji se mogu napraviti od zobenih pahuljica i nasjeckanoga sušenog voća, koje sadrži puno zdraviju vrstu voćnog šećera.
I mliječni proizvodi, poput jogurta, mogu sadržavati dodatnu količinu šećera. Njemačka kompanija testirala je 15 proizvoda. Ustanovljeno je da je u nekima među njima količina šećera ekvivalentna četirima kockicama po plastičnoj čašici, koja prosječno sadrži 2,5 dl jogurta. Pritom nisu računali na šećer koji se prirodno nalazi u mlijeku i u voću koje se u njega dodaje.
Ako vodite računa o svojoj prehrani, morate pripaziti i na gotove umake koji se nude u dućanima.
Njemačka kompanija testirala je umake za meso na roštilju koji su sadržavali čak tri kockice šećera po jednoj žlici umaka.
Neke vrste kečapa sadržavale su 1,5 kockice šećera po žlici, kako su upozorili.
Ako niste u mogućnosti sami pripremiti umak za roštilj, pokušajte smanjiti količinu koju konzumirate.
Iz njemačkog Stiftung Warentesta preporučuju da umake razrijedite prirodnim jogurtom ili koncentratom od rajčice.
Da bi se organizam izborio sa šećerom, gušterača izlučuje puno inzulina čija je zadaća šećer iz krvi prebaciti u stanice. Ako se unosi veća količina šećera, inzulin u krvi stalno je povišen, što vodi u pretilost i obolijevanje od šećerne bolesti, ali i od srčanožilnih bolesti.
Skriveni šećeri nalaze se i u pakiranjima zdrave hrane koja, ironično, ima malo kalorija, ali puno šećera.