Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Ovaj pšenični proizvod omiljena je zamjena za meso koja, pripremljena na zanimljiv način, predstavlja bogat i hranjiv obrok.
“Seitan, kojeg svatko može i sam napraviti kod kuće, izvrstan je u jelima koja se dulje kuhaju, posebice u onima koja imaju gust umak. Ovaj je takav, gust, pun okusa i savršeno nadopunjava okruglice od kruha koje su neizbježan klasik u ručkovima“, poručio nam je ovog puta Matei s bloga Plant-based Full of Taste.
Sastojci (za 3 osobe):
300 g seitana
500 g šampinjona
500 ml povrtnog temeljca
2 glavice luka
200 g brašna + 2 žlice brašna
4 šnite bijelog kruha
200 ml biljnog mlijeka
100 g lista peršina
3 žlice chia sjemenki
maslinovo ulje
začini: sol, curry, chili, crvena paprika, umak od soje, teriyaki umak
Recept:
1. Seitan narežite na trakice i marinirajte ga u mješavini soja sosa, teriyaki umaka, currya i crvene paprike. Ostavite tako da stoji 15-ak minuta.
2. Luk narežite na sitne kockice, a šampinjone na ploške. U tavu stavite pržiti trakice seitana i uz okretanje ih pržite 5-7 minuta, dok se ne isprže sa svih strana. Odložite ih sa strane.
3. U istu tavu stavite pržiti luk, posolite i pržite nekoliko minuta. Nakon toga, dodajte šampinjone, još dodatno posolite i pržite 10ak minuta, dok sva voda iz gljiva ne izađe te dok se dobro ne zapeku. Začinite sa curryem, chilijem i crvenom paprikom.
4. U šalici pomiješajte dvije žlice brašna sa 100ml vode i tu smjesu dodajte luku i šampinjonima te ubacite trakice seitana. Dodajte povrtni temeljac, smanjite temperaturu i kuhajte na nižoj 40-50 minuta. Tijekom kuhanja dodajte umak od soje, teriyaki umak i pred kraj kuhanja dodajte sitno nasjeckani peršin.
Okruglice od kruha
1. Šnite kruha narežite na manje kockice te ih pržite na malo maslinovog ulja. Pržite dok kruh se ne zacrni sa svih strana. U drugoj posudi stavite grijati mlijeko i zagrijte ga dok ne počinje kipiti. U zdjelici pomiješajte chia sjemenke sa tri žlice vode.
2. U posudu prebacite prepečene kockice kruha, te prelijte vrućim mlijekom. Ostavite da stoji nekoliko minuta kako bi kruh upio što više tekućine. Dodajte brašno, peršin list, chia sjemenke i začinite solju, curryem, chilijem i crvenom paprikom.
3. Smjesa se ne smije lijepiti nego od nje morate moći izraditi okruglice. Ako je ljepljiva, dodajte brašna, a ako je suha, dodajte vode. Izradite okruglice veličine loptice za golf.
4. Kuhajte ih u slanoj vodi 10-ak minuta, odnosno dok ne isplivaju i nakon toga ih stavite u pećnicu 10-ak minuta na 220 °C kako bi se zapekle ili ih možete zapeći na tavi.