U ovom receptu, tofu je glavna zvijezda i ovaj sendvič može stajati bok uz bok sa svakim sendvičem, pa čak i burgerom. Brzo ukiseljeno povrće daje poseban “štih”, tako da ovi sendviči mogu biti zvijezda svakog druženja.
Sendvič od tofua s namazom od paprika i ukiseljenim povrćem
Sastojci (za 6 sendviča):
6 peciva
Namaz od paprike:
2 rog paprike
100 g oraha
maslinovo ulje
sok limuna
začini: sol, šećer, crvena paprika, chili
Ukiseljeni luk/krastavac
glavica ljubičastog luka
svježi krastavac
šalica vode
½ šalice alkoholnog octa
½ šalice jabučnog octa
2 žlice šećera
1 žlica soli
začin za kiseljenje (harissa)
Namaz od paprike
1. Paprike operite i stavite peći u pećnicu na 220 °C nekih 25-30 minuta, dok ne pocrne sa svih strana. Izvadite ih i stavite u aluminijsku foliju 15-ak minuta kako bi još kožica omekšala. Očistite kožicu, izvadite sjemenke i narežite na manje komade.
2. U blender stavite pečene paprike, orahe, sok jednog limuna, po žličicu soli i šećera, žličicu soja sosa i po pola žličice crvene paprike i chilija. Dodajte žlicu maslinovog ulja i vode i usitnite do homogene strukture. Ako je smjesa prerijetka, dodajte žličicu krušnih mrvica, a ako je pregusta, dodajte vode.
Ukiseljeni luk/krastavac
1. Luk narežite na polumjesece, a svježi krastavac na malo deblje ploške. Stavite ih u staklenke s poklopcem.
2. U posudu stavite vodu, alkoholni i jabučni ocat, sol, šećer i začin za kiseljenje. Kuhajte na nižoj temperaturi uz povremeno miješanje 10-ak minuta, dok smjesa ne kipi. Tom smjesom prelijte povrće, promiješajte. Ostavite barem pola sata kako bi se povrće ohladilo.
Tofu
1. Izvadite tofu iz pakiranja, zamotajte ga u papirnati ručnik i pritisnite nečim teškim kako bi izašao višak vode. Držite pritisnutim 10-ak minuta.
2. Tofu narežite na ploške i marinirajte ga 15-ak minuta u smjesi soja sosa, soli, crvene paprike i curryja. Ispecite ga na grill tavi nekoliko minuta sa svake strane. Peciva isto možete kratko ispeći na grill tavi te u njih slažite namaz od paprike, tofu i ukiseljeno povrće. Po želji dodajte još hrskave zelene salate ili klice.