Kako planirati obroke kada nemate vremena savjetuje domaća nutricionistica
Planiranje obroka često padne na dno liste prioriteta. Osim ako niste u tome jako uporni i doista se tome kako treba posvetite. Jer teško je poneka...
Za zdravlje kostiju i zglobova prehrana je itekako važna. Svoj jelovnik zato obavezno obogatite hranom bogatom kalcijem. Otkrivamo vam šest namirnica koje bi trebali što češće jesti.
Mlijeko
Mlijeko je najdostupniji izvor kalcija. Osim toga, kalcij u mlijeku nalazi se u obliku koji tijelo lako probavlja i apsorbira.
Jogurt
Bogat bjelančevinama i zdravim bakterijama za vaš želudac, jogurt sadrži oko 400 mg kalcija u jednoj porciji. Izbjegavajte voćne jogurte i odlučite se za obični s niskim postotkom mliječne masti.
Zeleno povrće
Većina povrća, pogotovo zelenog, sadrži kalcij. Odaberite špinat, repu, kelj, zelenu salatu, celer, brokulu, kupus, šparoge, šampinjone.
Mahunarke
Još jedan odličan izvor kalcija. Preporučujemo grah ili grašak.
Bilje i začini
Bosiljak, majčina dušica, cimet, menta i češnjak ne samo da će vašoj hrani osigurati odličan okus, već će i vašem tijelu pružiti kvalitetnu dozu kalcija.
Naranča
Agrumi poput naranče ne samo da sadrže kalcij, već i vitamin D koji je neophodan za apsorpciju kalcija. Prehranu obavezno obogatite narančama, limunom, klementinama.
Izvor: ljepota.ba