Kako biti podrška i razgovarati s djecom nakon tragičnog događaja
Tragedija u OŠ Prečko duboko je potresla cijelu zemlju, a ponajviše roditelje čija će se djeca u siječnju vratiti u školske klupe. Budući da je ovo...
Najbolje voće kojem se veselimo u mjesecu rujnu
Rujan donosi razne promjene u prirodi, uključujući i veliku ponudu voća koja sazrijeva tijekom tog mjeseca.
Ovo je idealno vrijeme za uživanje u svježem voću koje nudi obilje okusa, hranjivih tvari i vitamina. Voće koje sazrijeva u rujnu donosi svježinu, slatkoću i raznovrsnost vašim jelima i uživanju u hrani.
Osim što su ukusna, ova voća obiluju hranjivim tvarima i vitaminima koji pomažu održavati vaše zdravlje pa je zato itekako preporuka barem neke od njih uvesti u redovitu prehranu.
Pročitajte: Ovaj čaj iznimno je dobar za zdravlje mozga i srca te mršavljenje
Jabuke su bogate vlaknima, vitaminom C i antioksidansima. Osim što su iznimno ukusne, donose i niz zdravstvenih koristi. Lagane su i niskokalorične, čime su idealne za održavanje ravnoteže u prehrani.
Ipak, jabuke sadrže i razne kiseline i soli koje potiču probavne procese i djeluju kao prirodni antiseptik. To znači kako ne samo da potiču apetit već i poboljšavaju probavu i pomažu u održavanju oralne higijene.
Maline su pune antioksidansa, vitamina C i vlakana. Osim što ih možete jesti svježe, odlične su za dodavanje u voćne smoothiese, jogurte ili pripremu kolača i deserta.
Vitamin C jedan je od ključnih antioksidansa u malinama – samo 100 grama ovog voća sadrži čak 44 % preporučene dnevne količine vitamina C, koji igra važnu ulogu u održavanju imunološkog sustava i zdravlja kože.
Zanimljivo je da maline sadrže ketone koji mogu imati pozitivan utjecaj na razinu glukoze u krvi i potaknuti metabolizam masti, što može pomoći u sprječavanju taloženja masti u tijelu. Zbog ovih svojstava, ketoni maline često se koriste u nekim preparatima za mršavljenje.
Grožđe dostiže svoju punu zrelost u rujnu. Osim što je ukusno i osvježavajuće, grožđe je bogato antioksidansima i prirodnim šećerima. Možete ga jesti svježeg kao grickalicu ili koristiti u pripremi raznih deserta i voćnih salata.
Grožđe se ističe kao bogat izvor esencijalnih minerala i hranjivih tvari, uključujući bakar, željezo i mangan, koji su ključni za razvoj i očuvanje zdravih kostiju.
Redovito uživanje u grožđu, po mogućnosti svakodnevno, može značajno doprinijeti očuvanju zdravlja kostiju i smanjenju problema povezanih sa starenjem.
Kruške također postaju zrele u rujnu te su bogate vlaknima, vitaminom C i vitaminom K.
Kruške se izdvajaju kao voće koje je izuzetno blago za probavni sustav i rijetko uzrokuje alergijske reakcije. Osim što su niskog alergijskog potencijala, kruške su također izvor obilja vlakana, što ih čini izuzetno korisnima za održavanje zdravlja probavnog trakta.
Borovnice su dostupne do sredine rujna i poznate su po svojim antioksidativnim svojstvima. Osim što su ukusne same po sebi, možete ih dodati u žitarice, jogurte ili smoothieje za dodatan okus i zdravstvenu korist.
Ovo voće ima prepoznatljiv kiselkasti okus i bogato je vitaminom C. Crveni ribiz često se koristi za pripremu džemova i sokova, a također ga možete jesti svježeg kao dodatak voćnim salatama ili žitaricama.
Pročitajte: Pet namirnica koje dokazano produžuju život i štite od bolesti
Foto: Pexels, elena_hramowa iStock/Getty Images Plus via Getty Images