Dobru liniju, popularna pjevačica Shakira (34) ne duguje strogom programu mršavljenja već pravom receptu za adekvatan način prehrane. Riječ je o režimu koji podrazumijeva namirnice s niskim postotkom masnoća, mnogo proteina, kao i dosta fizičke aktivnosti. Ovakav način prehrane održava njenu figuru u top formi i pritom joj ne oduzima energiju.
Doručak
1 čaša soka od grejpfruta ili naranče
1 kriška dinje ili ananasa
1 kriška tosta s nemasnim sirom
Čaj s malo nemasnog mlijeka
Užina
Jabuka ili dva kivija, a može i breskva sa srednje dijetalnim jogurtom
Ručak
Salata od rajčice i kuhanog špinata
Filet od jezika s pola žlice maslinovog ulja ili
Tanak biftek na žaru ili
Puding od bundeve ili
Tanjur špageta s povrćem
šalica voćne salate ili voćnog kompota
Užina
Nemasni jogurt ili
Čaša soka od rajčice ili
Kriška pečenog tosta s bijelim nemasnim sirom
Večera
Juha od povrća
Leća s rajčicom ili brokulom
Dvije šnite domaćeg kruha
Breskva ili jabuka
Dijetalni voćni frape ili voćna salata
Zabranjeno:
Shakira ne pije alkohol niti kavu. Iako umire za brzom hranom, pokušava je ne jesti. Nikada ne ostaje do kasno osim kad radi. Ne jede slatkiše (voli čokoladu, ali je izbjegava), ne puši. Ide na fitness i vježba.
GLIKEMIJSKI INDEKS GI numerički pokazuje u kojoj mjeri neka namirnica povećava nivo šećera u krvi. Hrana s nižim GI odličan je saveznik u dijetama i pomaže kad mršavljenja. Što treba jesti? Umjesto banana – jagode, umjesto bijelog kruha – crni od brašna cijelih zrna, umjesto žitarica – zobenu kašu, umjesto običnog krumpira – slatki krumpir, umjesto tjestenine s umakom od rajčice – komad mesa i salatu.
JEDITE UGLJIKOHIDRATE sa niskim GI! Smanjite unos namirnica bogatih škrobom (krumpir, kukuruz), riža sve od bijelog brašna (uključujući kruh, kolače, keks). Hrana s puno škroba ima visok GI, u velikoj količini povećava nivo šećera u krvi i naglo dovodi do izlučivanja velike količine inzulina. Povišen šećer i inzulin dovode do bržeg starenja i utječu na povećanje masnoća u tijelu. Ako im ne možete odoljeti, odaberite zdraviju opciju. Pečeni krumpir je bolja opcija od prženog. Jedna od četiri žene ima intoleranciju na gluten (posebno poslije pedesete godine). Zob, raž, kinoa i proso su najbolji izbor od žitarica.