Parene knedle punjene Dida Boža džemom u umaku od vanilije
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 1 sati i 30 minuta) Potrebno je:- 400 g oštrog brašna - 1 vrećica instant kvasca - 1 jaje ...
Za kore:
Za kremu:
Za glazuru:
Priprema:
Kore:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti maslac sa šećerom, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati jedan po jedan žumanjak. Potom dodati otopljenu, ohlađenu čokoladu i izmiksati.
3. U umućenu smjesu od žumanjaka dodati šaum od bjelanjaka, mljevene bademe i mješavinu brašna i praška za pecivo pa polako promiješati.
4. Četvrtastu tepsiju nauljiti i posuti brašnom, a zatim uliti u nju polovinu pripremljene smjese za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
5. Posebno pomiješati mlijeko i rum pa dobivenom mješavinom poprskati pečene kore.
Krema:
1. Pomiješati jaja i šećer te kuhati na pari uz neprestano miješanje da se zgusne.
2. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. U ohlađenu smjesu dodati omekšani maslac i umutiti mikserom.
Završni postupak:
1. Kore premazati pripremljenom kremom i naslagati jednu na drugu.
2. Preko gornje kreme preliti glazuru od čokolade (pomiješati čokoladu, vodu i šećer pa prokuhati).
Izvor: Dobra hrana