Rotkvice su neizostavan dio gotovo svakog blagdanskog stola. Nekako se već tradicionalno poslužuju uz šunku, kuhana jaja, mladi luk i hren.
A jeste li znali da su bile vrlo cijenjene još u davna vremena? Uzgajaju se već više od 3000 godina. Stari Grci prinosili su ih kao žrtvu bogovima, a Rimljani su radnicima davali plaću u rotkvicama.
Pune su vitamina i minerala kao što su bakar, mangan, kalij, vitamina C, K i B6, a sadrže i kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij. Njezina ljekovita svojstva vrlo su poznata i ovim povrćem su se liječile mnoge tegobe još prije pojave lijekova, a mnogi ih koriste i danas kao alternativu modernoj medicini. Crne rotkvice su ljekovitije od crvenih.
Imaju antibakterijska i antigljivična svojstva.
Pomažu kod tegoba dišnih putOva, posebno kod kašlja i astme.
Potiču izlučivanje sluzi iz dišnih organa.
Prirodni su diuretik.
Kod žutice normaliziraju proizvodnju bilirubina.
Potiču stvaranje crvenih krvnih stanica.
Dobre su za mršavljenje jer imaju malo kalorija, a puno vlakana.
Poboljšavaju probavu.
Smanjuju rizik od upale urinarnog trakta.
Čiste bubrege.
Uklanjaju loš zadah iz usta.
Štite od raka jer su odličan antioksidans.
Ublažavaju menstrualne bolove.
Sjemenke rotkive pomažu kod vitiliga.
Maska od zgnječenih rotkvica hidratizira lice i uklanja osip po njemu.