SJAJNA NAMIRNICA KOJA UKLANJA osip, žuticu i mnoge druge bolesti

by | 16 travnja, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Rotkvice su neizostavan dio gotovo svakog blagdanskog stola. Nekako se već tradicionalno poslužuju uz šunku, kuhana jaja, mladi luk i hren.

A jeste li znali da su bile vrlo cijenjene još u davna vremena? Uzgajaju se već više od 3000 godina. Stari Grci prinosili su ih kao žrtvu bogovima, a Rimljani su radnicima davali plaću u rotkvicama.

Pune su vitamina i minerala kao što su bakar, mangan, kalij, vitamina C, K i B6, a sadrže i kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij. Njezina ljekovita svojstva vrlo su poznata i ovim povrćem su se liječile mnoge tegobe još prije pojave lijekova, a mnogi ih koriste i danas kao alternativu modernoj medicini. Crne rotkvice su ljekovitije od crvenih.

  • Imaju antibakterijska i antigljivična svojstva.
  • Pomažu kod tegoba dišnih putOva, posebno kod kašlja i astme.
  • Potiču izlučivanje sluzi iz dišnih organa.
  • Prirodni su diuretik.
  • Kod žutice normaliziraju proizvodnju bilirubina.
  • Potiču stvaranje crvenih krvnih stanica.
  • Dobre su za mršavljenje jer imaju malo kalorija, a puno vlakana.
  • Poboljšavaju probavu.
  • Smanjuju rizik od upale urinarnog trakta.
  • Čiste bubrege.
  • Uklanjaju loš zadah iz usta.
  • Štite od raka jer su odličan antioksidans.
  • Ublažavaju menstrualne bolove.
  • Sjemenke rotkive pomažu kod vitiliga.
  • Maska od zgnječenih rotkvica hidratizira lice i uklanja osip po njemu.
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: 24sata.hr